μετάλλαξη-μποτσουάνα-τελικά-την-ονόμ-896475
ΥΓΕΙΑ | 26.11.2021 | 20:31

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Τελικά την ονόμασαν… «Όμικρον» -Νέα έκτακτα μέτρα

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που συνεδρίασε σήμερα για να αξιολογήσει τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα, αποφάσισε να τη χαρακτηρίσει «παραλλαγή ανησυχίας».

Στην παραλλαγή B.1.1.529 δόθηκε η ονομασία «Όμικρον», από το γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή αυτή επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, σε σύγκριση με τις άλλες «παραλλαγές ανησυχίας».

Τα κρούσματα της Όμικρον φαίνεται ότι αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις επαρχίες της Νότιας Αφρικής.

Η παραλλαγή εντοπίστηκε την Τρίτη και επισημάνθηκε ως ανησυχητική λόγω του μεγάλου αριθμού των μεταλλάξεών της, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «παράκαμψη» της ανοσίας.

Η ελληνική “αντίδραση”

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απαντώντας νωρίτερα σε ερώτημα στην Βουλή αν η χώρα μας θα υιοθετήσει αυστηρότερες ταξιδιωτικές οδηγίες ανάλογες με αυτές που ανακοίνωσαν ήδη η Βρετανία και το Ισραήλ είπε:

«Θα πάμε και εμείς σε σκληρή γραμμή, αλλά θα πρέπει πρώτα οι επιστήμονές μας να έχουν καθαρή εικόνα».

Ακολούθησε η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:

Αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-COV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της κυβέρνησης για τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:

Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις, με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών, ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.

Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν τη xώρα μας, σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.

Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).

Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).

Το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες.

Τα ανωτέρω ισχύουν από Σάββατο 27 Νοεμβρίου, ώρα 6.00 π.μ.

Εξάλλου, η Κομισιόν, με ανακοίνωσή της το μεσημέρι της Παρασκευής, συνιστά σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να αναστείλουν όλα τα αεροπορικά ταξίδια από τις χώρες της νότιας Αφρικής. Οπως είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αυτή η κίνηση θα βοηθήσει ώστε να περιοριστεί η διασπορά της μετάλλαξης.

Όσοι επιστρέφουν από τις αφρικανικές χώρες, θα πρέπει να «σεβαστούν τους αυστηρούς όρους της καραντίνας», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Δείτε σχετικά:

Αφρικανική παραλλαγή: Πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη

ΕΕ: Προσωρινή αναστολή των ταξιδιών από τη Νότια Αφρική

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Τα μέτρα του υπ. Υγείας για τους ταξιδιώτες 

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Δείτε τι προκάλεσε στην παγκόσμια οικονομία

ΕΜΑ: Είναι «πρόωρο» να προβλεφθεί προσαρμογή των εμβολίων στη νέα μετάλλαξη

ΠΟΥ-Νέα μετάλλαξη: Θα χρειασθούν εβδομάδες για την αποτίμηση της μεταδοτικότητας