Categories: Υγεία

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Δείτε τι προκάλεσε στην παγκόσμια οικονομία

Σε «ελεύθερη πτώση» βρίσκονται τα διεθνή χρηματιστήρια υπό την απειλή της νέας μεταδοτικής μετάλλαξης «Nu» που έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού ολόκληρο τον πλανήτη.

«Κραχ» καταγράφηκε και στην τιμή του πετρελαίου, με πτώση 10% λόγω της αφρικανικής μετάλλαξης και προτού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεδριάσει και αποφανθεί για τη σοβαρότητα της παραλλαγής.

Τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες εντός του 2021 καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, με τον «μαύρο χρυσό» να δοκιμάζεται σκληρά.

Οι επενδυτές προχωρούν σε risk off στα χαρτοφυλάκιά τους λόγω των εξελίξεων με τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, με τις ρευστοποιήσεις να είναι σχεδόν στο σύνολο του ταμπλό, επαναφέροντας μνήμες από πέρυσι τον Μάρτιο όταν και έκανε την εμφάνιση της η υγειονομική κρίση και στην Ευρώπη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει βουτιά 2,59% στις 469 μονάδες, έχοντας βρεθεί νωρίτερα να χάνει έως 3,6%.

Ο DAX στη Γερμανία  έχει πτώση 2,88% στις 15.459,18 μονάδες, ο CAC-40 στη Γαλλία χάνει 3,65% στις 6.817,93 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στη Βρετανία υποχωρεί 2,75% στις 7.109,06 μονάδες. Στην Ιταλία ο FTSE MIB χάνει 3,20% και ο IBEX-35 στην Ισπανία κατρακυλά 3,84%.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται και η αγορά πετρελαίου. Στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του μπρεντ υποχωρεί περισσότερο από 5% στα 76,81 δολάρια το βαρέλι.

Ισχυρότερες είναι οι πιέσεις για το αμερικανικό αργό που κάνει «βουτιά» 6,15% στα 73,5 δολάρια το βαρέλι.

Αυτές οι ανησυχίες άλλωστε είναι που πιέζουν από την αρχή της ημέρας τις διεθνείς αγορές ενώ και τα futures της Wall Street, με τα futures του Dow Jones χάνουν πάνω από 800 μονάδες. Η αμερικανική αγορά παρέμεινε κλειστή χθες λόγω της αργίας για την Ημέρα των Ευχαριστιών, ενώ σήμερα θα λειτουργήσει για λιγότερος ώρες από το κανονικό λόγω της Black Friday.

Σύμφωνα με διεθνή Μέσα, οι traders περιμένουν την ετυμηγορία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ως προς τον χαρακτηρισμό της νέας μετάλλαξης, τον βαθμό επικινδυνότητας της- αν και το σαββατοκύριακο που μεσολαβεί μέχρι την συνεδρίαση της Δευτέρας ενδεχομένως να διαλευκάνει εν μέρει την κατάσταση.

Πτώση της τάξης του 5,8% καταγράφει η τιμή του bitcoin την Παρασκευή, καθώς η ανησυχία η νέα, δυνητικά ανθεκτική στα εμβόλια μετάλλαξη του κορωνοϊού έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες παγκοσμίως και ωθεί τους επενδυτές να εγκαταλείψουν τα πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία αναζητώντας ασφάλεια στα ομόλογα, το γεν και το δολάριο.

Comments are closed.


Recent Posts

Δ. Σαρωνικού: Στο “Αντώνης Τρίτσης” το έργο αναβάθμισης των υποδομών ύδρευσης

Στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης εντάχθηκε το έργο αναβάθμισης των υποδομών ύδρευσης του δήμου Σαρωνικού, προϋπολογισμού άνω των 2 εκατ. ευρώ.…

10 λεπτά ago

Ρύθμιση 72 δόσεων: Διευκρινίσεις για τους ΚΑΔ των υπαγόμενων επιχειρήσεων (εγκύκλιος)

Διευκρινίσεις για τους ΚΑΔ που εντάσσονται στη ρύθμιση των 36 – 72 δόσεων των ασφαλιστικών οφειλών λόγω κορωνοϊού, παρέχει με…

15 λεπτά ago

Καραμέρος για Παίδων Πεντέλης: “Φτάνει πια-Καλούμε σε εγρήγορση τους πολίτες “

Για την πρόθεση της Κυβέρνησης να σταματήσει τις εφημερίες του Γενικού νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης προετοιμάζοντας με αυτό τον τρόπο το…

30 λεπτά ago

Κώστας Λασκαράτος: Δεν μας τα λένε και τόσο καλά οι Times

«Είναι αδιανόητο να ζητούν από την Ελλάδα να αγοράσει αυτά που της έκλεψαν», σημειώνει μιλώντας στο aftodioikisi.gr ο δημοσιογράφος και…

33 λεπτά ago

Κτηματολόγιο: Ξεκίνησε η ανάρτηση σε 2 περιοχές

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο ενημερώνει όσες και όσους είναι κάτοχοι ακίνητης ιδιοκτησίας στον Προκαποδιστριακό Δήμο Μεγαρέων και την Προκαποδιστριακή Κοινότητα Οινόης της…

38 λεπτά ago

3,8 τρισ. ώρες αφιέρωσαν οι χρήστες στο κινητό τους το 2021

Tη φράση “mobile is the king” επιβεβαίωσαν οι πολίτες ανά τον κόσμο το 2021, αφιερώνοντας 3,8 τρισ. ώρες στα κινητά…

45 λεπτά ago