Μετάλλαξη Δέλτα: Φόβοι για κορύφωση της πανδημίας μετά τις 12 Αυγούστου

Ανησυχητικά είναι τα τελευταία στοιχεία για την εξέλιξη της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού. Σύμφωνα με τα δεδομένα από τη μελέτη του ιικού φορτίου των λυμάτων, η κορύφωση του “τέταρτου κύματος” προβλέπεται να συμβεί λίγο πριν από τον 15αυγουστο.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, η πιο δύσκολη περίοδος σχετικά με τον αριθμό του θετικών κρουσμάτων και την εξάπλωση του ιού στην Ελλάδα, θα είναι πιθανότατα το χρονικό διάστημα μεταξύ 10 με 12 Αυγούστου.

Επιπλέον, ο καθηγητής τόνισε ότι “ανάλογα και με τα τεστ που διενεργούνται ενδέχεται κάποια μέρα τα κρούσματα κορονοϊού να είναι και περισσότερα”.

Επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού στην Αττική, αντίθετη πορεία ακολουθούν η Θεσσαλονίκη και οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί

Για την Αττική ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι “τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια τάση κάμψης της ταχύτητας αύξησης του ιικού φορτίου και ίσως η αρχή της πτώσης. Η Θεσσαλονίκη παραμένει όπως είπε σε αυξητική πορεία, ωστόσο αναμένεται από το τέλος της εβδομάδας μια κάμψη, καθώς όπως και στην Αθήνα οι πολίτες αποχωρούν από τα αστικά κέντρα”.

Ανησυχητική πορεία φαίνεται να ακολουθει ο ιός τόσο στην Κρήτη, όσο και άλλα νησιά όπως η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Πάρος και η Σαντορίνη.

“Είναι περιοχές όπου πρέπει να γίνονται πολλά τεστ για να σταματούν οι εστίες διασποράς“, τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης και συνέστησε σε όσους είναι διακοπές να παραμένουν όσο γίνεται με την ίδια παρέα.Μανωλόπουλος: Χρειάζονται 100.000 εμβολιασμοί την ημέρα για να επιτευχθεί η “ανοσία της αγέλης”.

Στην ίδια εκπομπή ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης στη χώρα μας έως το τέλος Αυγούστου με τον τρέχοντα ρυθμό των εμβολιασμών.

Εξήγησε ότι “από τους περίπου 70.000 εμβολιασμούς που έγιναν προχθές, οι 20.000 είναι νέοι εμβολιασμοί και οι 50.000 εμβολιασμοί ολοκλήρωσης”. “Για να πετύχει η χώρα ανοσία οι εμβολιασμοί πρέπει να φτάσουν στα επίπεδα του Ιούνιου δηλαδή περί τις 100.000 την ημέρα”. Κάλεσε όσους είναι έτοιμοι να κάνουν το εμβόλιο να το κάνουν τώρα και να μην περιμένουν έως το Σεπτέμβριο.

Επίσης ο κ. Μανωλόπουλος επισημαίνει πως οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν σημαίνει πως θα πρέπει να παραλείπουν τα υγειονομικά μέτρα προστασίας και τη χρήση μάσκας, ειδικά όταν βρίσκονται σε πολυσύχναστο χώρο ή κοντά σε ευπαθείς ομάδες ατόμων, αφού, όπως είπε, ” τα εμβόλια δεν προστατεύουν 100% και αυτό το ποσοστό που υπολείπεται μπορεί όντως να βρεθεί στο νοσοκομείο” .

Για το ενδεχόμενο τρίτης δόσης εμβολίου, ανέφερε ότι μάλλον θα γίνει στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Για το γενικό πληθυσμό είναι κάτι που συζητείται έντονα ωστόσο πραγματική απάντηση θα έχουμε το Σεπτέμβριο, καθώς γίνονται κλινικές μελέτες σε Αγγλία και Αμερική.

ΥΓΕΙΑ, ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ, ΠΑΝΔΗΜΙΑ, ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΔΕΛΤΑ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]