μεταδίδεται-ο-κορωνοϊός-με-το-σεξ-363592
ΥΓΕΙΑ | 21.12.2020 | 09:18

Μεταδίδεται ο κορωνοϊός με το σεξ;

Η γρήγορη απάντηση για όσους ανησύχησαν, είναι όχι, λέει ο Δημήτρης Λινός, ομ. καθηγητής χειρουργικής στο ΕΚΠΑ και lecturer στο Harvard Medical School, σε άρθρο του στην Καθημερινή.

Ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται ούτε από τη σεξουαλική ούτε από την πεπτική οδό. Αυτή είναι η επίσημη σημερινή επιστημονική γνώση. «Δεν υπάρχει για την ώρα ένδειξη ότι ο ιός COVID-19 μεταδίδεται είτε από το σπέρμα είτε από τα κολπικά υγρά», αναφέρεται σε πρόσφατο δημοσίευμα από τη Mayo Clinic. «Ο ιός μεταδίδεται μέσω της αναπνευστικής οδού, όταν αυτός που είναι φορέας της COVID-19, με συμπτώματα ή χωρίς συμπτώματα, βήχει, φταρνίζεται, μιλάει δυνατά, τραγουδάει και ο άλλος είναι πολύ κοντά του».

Υπάρχουν όμως και άλλοι επιστήμονες, όπως από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, που στην ερώτηση εάν ο κορωνοϊός μεταδίδεται με το σεξ απαντούν «ναι». Ισχυρίζονται ότι επειδή ο κορωνοϊός έχει ανευρεθεί στο σπέρμα ασθενών που πάσχουν ή αναρρώνουν από τη νόσο COVID-19, είναι πιθανό η επαφή με το σάλιο του πάσχοντος από κορωνοϊό μέσω του φιλιού ή άλλων σεξουαλικών πρακτικών να εκθέσει τον σεξουαλικό σύντροφο στον ιό. Τα αναπνευστικά σταγονίδια του πάσχοντος από τον ιό μπορεί να βρεθούν στο δέρμα ή στα ρούχα του, που ο σύντροφος μπορεί με τα χέρια του να τα φέρει σε επαφή με τη μύτη ή τα μάτια του και να κολλήσει.

Μπερδεύτηκα τώρα θα πει κάποιος: «Τελικά κολλάει τον κορωνοϊό κανείς με το σεξ ή όχι;» Παρόλο που η θέση των επιστημόνων της Mayo Clinic είναι «όχι, αλλά επιπλέον ερευνητικές μελέτες είναι απαραίτητες για να αποφασισθεί οριστικά εάν ο ιός COVID-19 μεταδίδεται με το σεξ», δεν διστάζουν να σημειώσουν ότι «η ασφαλέστερη σεξουαλική δραστηριότητα κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού είναι η αυτοϊκανοποίηση»! Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και ο αγγλικός οργανισμός Terrence Higgins Trust, που ασχολείται με τη σεξουαλική υγεία: «Ο καλύτερος σεξουαλικός σύντροφός σας κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 είναι ο εαυτός σας». Και συνεχίζει: «Παρ’ όλα αυτά, είναι μη ρεαλιστικό να ζητάμε από τον καθένα να απέχει από το σεξ επ’ αόριστον».

Η πανδημία, που διαρκεί ήδη πολλούς μήνες και απειλεί να συνεχισθεί για άλλους τόσους, δοκιμάζει όχι μόνο τις πνευματικές μας εμπειρίες χαράς («μεταδίδεται ο ιός με τη Θεία Κοινωνία;») αλλά και τις σωματικές εμπειρίες χαράς και ευτυχίας όπως είναι το σεξ.

«Μεταδίδεται ο κορωνοϊός με το σεξ;» Η επιστημονική βιβλιογραφία γύρω από αυτόν τον πρωτόγνωρο ιό παραμένει φτωχή. Φοβάμαι ότι τελικά, πολλές από τις απαντήσεις στα δύσκολα ερωτήματα που έχουν σχέση με την ποιότητα της ζωής μας στη διάρκεια της πανδημίας θα πρέπει να τις δώσουμε μόνοι μας.