Categories: Υγεία

Μετά-οξύ Covid-19 σύνδρομο: Οι επιπτώσεις στην ούρηση

Μετά την οξεία φάση της λοίμωξης, σε κάποια άτομα τα συμπτώματα παρατείνονται σε τέτοιο βαθμό -ακόμη και για μήνες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο- που καθιστούν αδύνατη την επάνοδό τους σε μια ομαλή καθημερινότητα.

Τα συμπτώματα αφορούν συγκεκριμένα οργανικά συστήματα, ιδίως τους πνεύμονες και το καρδιαγγειακό.

Νέα έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σύνδρομο επηρεάζει και το ουροποιητικό αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης συνδρόμου υπερδραστήριας κύστης.

Η υπερδραστήρια κύστη αφορά στην επείγουσα ανάγκη για ούρηση, συνήθως με αυξημένη ημερήσια συχνότητα ούρησης και νυκτουρία. Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας που απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο, με τις γυναίκες να υποφέρουν συχνότερα.

Συγκριτικά δε, με άλλες χρόνιες παθήσεις, η συχνότητα εμφάνισης της συγκεκριμένης είναι υψηλότερη από εκείνη του διαβήτη, του άσθματος και του εκζέματος.

Ο Αθανάσιος Ζαχαρίου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και οι συνεργάτες του, εξέτασαν τις επιπτώσεις στη λειτουργία της κύστης σε ασθενείς που πάσχουν από μετα-οξύ Covid-19 σύνδρομο.

Στη μελέτη συμμετείχαν 147 ασθενείς, οι 66 από τους οποίους ανέφεραν ότι εμφάνισαν «ξαφνική, ανεξέλεγκτη ανάγκη για ούρηση και μερικές φορές διαρροή ούρων» μετά την ανάρρωσή τους από την οξεία φάση της Covid-19.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 44 ασθενείς είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με σύνδρομο υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης (ομάδα Α) και 22 εμφάνισαν επιδείνωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου(ομάδα Β).

Η ομάδα Α είχε μέση βαθμολογία συμπτωμάτων 18,25 με βάση το Σύστημα Αξιολόγησης Υπερδραστήριας Ουροδόχου Κύστης της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας, ενώ η μέση βαθμολογία αυξήθηκε στην ομάδα Β από 10,43 πριν από τον Covid-19 σε 17,87 μετά.

«Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης υπογραμμίζουν τα συμπτώματα του συνδρόμου υπερδραστήριας κύστης και τη μειωμένη ποιότητα ζωής σε ασθενείς που αναρρώνουν από τον Covid», γράφουν οι συγγραφείς.

«Η παρουσία υπερδραστήριας κύστης ήταν ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο αναδείξαμε μέσω σχετικού ερωτηματολογίου. Στη μελέτη μας, τα χρονολογικά χαρακτηριστικά των αλλοιώσεων της λειτουργίας του ουροποιητικού, υποδηλώνουν ότι ο Covid-19 επηρεάζει το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα και ότι το μετά-οξύ Covid-19 σύνδρομο μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης» τονίζουν οι ερευνητές.

Comments are closed.


Recent Posts

ΕΛΜΕ Πειραιά: «Καμπανάκια» για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων

ΕΛΜΕ Πειραιά: Για μια ακόμα φορά έρχεται στο προσκήνιο η επικίνδυνη κατάσταση πολλών σχολικών κτιρίων, μια κατάσταση που εγκυμονεί κινδύνους…

14 λεπτά ago

Δήμος Διονύσου: Η αντιπολίτευση επιχειρεί να εργαλειοποιήσει και το θέμα των λατομείων

Ο Δήμος Διονύσου με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τις παρατάξεις της μειοψηφίας ότι, προσπαθούν να ναρκοθετήσουν τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου…

21 λεπτά ago

Μπερδεύτηκε με τα παρατράγουδα: Ο Μητσοτάκης ανέβασε διλλήματα των εκλογών στο TikTok

Μετά την ανακοίνωση για διεξαγωγή των εκλογών 2023 στις 21 Μαΐου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε βίντεο στο TikTok με…

33 λεπτά ago

Ξανά για Δήμαρχος και επισήμως ο Θ. Αμπατζόγλου: «Το Μαρούσι βρίσκεται σήμερα ψηλά!! και πρέπει να παραμείνει ψηλά!!»

Την απόφασή του να διεκδικήσει ξανά το Δημαρχιακό Αξίωμα στις προσεχείς Αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου ανακοίνωσε επίσημα ο Δήμαρχος Αμαρουσίου…

38 λεπτά ago

ΕΥΠ και ΕΛΑΣ εξάρθρωσαν τρομοκρατικό δίκτυο που σχεδίαζε επιθέσεις στην Ελλάδα

Δίκτυο που σχεδίαζε τρομοκρατικό χτύπημα στην Ελλάδα εξάρθρωσε η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και…

46 λεπτά ago

Υπ. Εργασίας: Προωθούμε την ισότητα των φύλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στην τελετή για την υπογραφή της «Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων», που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Αλεξάνδρειας, παρευρέθηκε η…

58 λεπτά ago