μαστογραφία-νέα-τεχνολογία-βοηθάει-σ-197282
ΥΓΕΙΑ | 15.03.2023 | 04:27

Μαστογραφία: Νέα τεχνολογία βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Η νεότερη τεχνολογία σάρωσης μπορεί να εντοπίσει περισσότερους καρκίνους του μαστού και να μειώσει το ποσοστό των επίφοβων ψευδώς θετικών, δείχνει μια μεγάλη, νέα μελέτη. Τώρα διαθέσιμο σε έναν αυξανόμενο αριθμό εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης, η τομοσύνθεση χρησιμοποιεί ακτίνες Χ χαμηλής δόσης και ανακατασκευές υπολογιστή για να δημιουργήσει τρισδιάστατες εικόνες των μαστών για να εντοπίσει καρκίνους. Αντίθετα, η παραδοσιακή μαστογραφία δημιουργεί 2D εικόνες των μαστών.

Νέα τεχνολογία για την μαστογραφία

“Η τομοσύνθεση γίνεται το πρότυπο περίθαλψης και η ασφάλιση συνήθως την καλύπτει», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ Έμιλι Κόναντ, επικεφαλής του τμήματος απεικόνισης μαστού στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, στη Φιλαδέλφεια. “Αναζητήστε μέρη που προσφέρουν αυτήν την τεχνολογία.”

Η νέα μελέτη περιελάμβανε δεδομένα για περισσότερες από 1 εκατομμύριο γυναίκες ηλικίας 40 έως 79 ετών που υποβλήθηκαν σε προληπτικό έλεγχο είτε με 3D είτε με 2D ψηφιακή μαστογραφία μεταξύ Ιανουαρίου 2014 και Δεκεμβρίου 2020 σε πέντε μεγάλα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι περισσότερες γυναίκες είχαν τουλάχιστον δύο προληπτικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, για συνολικά σχεδόν 2,5 εκατομμύρια εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου.

Η τομοσύνθεση εντόπισε 5,3 καρκίνους του μαστού για κάθε 1.000 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε προληπτικό έλεγχο, σε σύγκριση με 4,5 ανά 1.000 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε προληπτικό έλεγχο με δισδιάστατη ψηφιακή μαστογραφία. Επιπλέον, υπήρξε χαμηλότερο ποσοστό ψευδώς θετικών και ανακλήσεων για πρόσθετη απεικόνιση με τομοσύνθεση.

Τα ψευδώς θετικά εμφανίζονται όταν σας λένε ότι χρειάζεστε παρακολούθηση παρακολούθησης, αλλά δεν ανευρίσκεται καρκίνος του μαστού. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τεράστιο άγχος και υπάρχουν αυξημένα κόστη και κίνδυνοι που σχετίζονται με τις πρόσθετες δοκιμές.

“Με την τομοσύνθεση, μια ακτίνα ακτίνων Χ λαμβάνει πολλές εικόνες χαμηλής δόσης σε ένα τόξο πάνω από το κεφάλι σας και ο υπολογιστής αναδομεί το στήθος, ώστε να μπορώ πραγματικά να μετακινηθώ στα στρώματα του ιστού του μαστού σας”, είπε ο Conant. “Μπορώ να περάσω από τον ιστό στρώμα-στρώμα για να δω αν είναι πραγματική βλάβη ή όχι”.

Ενώ η τεχνολογία 3D είναι καλύτερη στον έλεγχο των πυκνών μαστών για καρκίνο από τις παραδοσιακές 2D μαστογραφίες, δεν λύνει πλήρως αυτό το πρόβλημα, σημείωσε. “Το πραγματικά πυκνό στήθος μοιάζει με χιονοθύελλα σε ορισμένες εικόνες και λόγω της λευκότητας, δεν μπορείς να βρεις βλάβες”, εξήγησε. “Είναι πιο δύσκολο να δεις καρκίνους γιατί καλύπτονται από λευκό αδενικό ιστό”.

Υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία μαστού μετά από οποιονδήποτε τύπο μαστογραφίας θα εξακολουθήσουν να χρειάζονται για τον έλεγχο των πραγματικά πυκνών μαστών για καρκίνο, είπε. Η μελέτη δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 14 Μαρτίου στο περιοδικό Radiology.

Οι ειδικοί στον καρκίνο του μαστού είναι ενθουσιασμένοι με την τρισδιάστατη τεχνολογία προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του μαστού.”Η τομοσύνθεση είναι πιο λεπτομερής και προηγμένη από την παραδοσιακή μαστογραφία”, δήλωσε η Δρ Katherina Sawicki Calvillo, χειρουργός μαστού και ιδρύτρια του New England Breast and Wellness στο Wellesley της Μασαχουσέτης.

Το μειονέκτημα είναι ότι υπάρχει μεγαλύτερη έκθεση στην ακτινοβολία. Ωστόσο, “τα οφέλη από την καλύτερη ανίχνευση καρκίνου υπερτερούν αυτού του κινδύνου”, είπε. “Εάν σε έναν ασθενή έχουν πει ότι έχει πυκνό ιστό μαστού, θα πρέπει να αναζητήσει ένα κέντρο που να προσφέρει τομοσύνθεση”.

Η Δρ Marisa Weiss, επικεφαλής ιατρός και ιδρύτρια του Breastcancer.org, συμφώνησε. “Για τις γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ο τύπος μαστογραφίας ψηφιακής τομοσύνθεσης μαστού αντιπροσωπεύει μια πολύ σημαντική επιλογή για την οποία αξίζει να πιέσουμε γιατί σας ενημερώνει πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια εάν υπάρχει κάτι ανησυχητικό ή εάν η ακτή είναι ξεκάθαρο”, είπε ο Βάις.