μανιτάρια-7-λόγοι-για-να-τα-εντάξετε-στ-879
ΥΓΕΙΑ | 03.10.2022 | 02:02

Μανιτάρια: 7 λόγοι για να τα εντάξετε στη διατροφή σας

Τα μανιτάρια μπορούν να αποτρέψουν χρόνιες ασθένειες και να βελτιώσουν την υγεία του ανθρώπου. Τα πιο δημοφιλή είναι τα λευκά μανιτάρια, τα shiitake και τα chanterelle.

Τι μπορεί να προσφέρει η κατανάλωσή τους και γιατί πρέπει να τα τρώμε όσο πιο συχνά μπορούμε είτε ως σαλάτα, είτε μαγειρεμένα;

1. Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Μια ανασκόπηση 17 μελετών για τον καρκίνο από το 1966 έως το 2020 δείχνει ότι η κατανάλωση μόλις 18 γραμμαρίων μανιταριών (δύο μεσαία μανιτάρια) την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου έως και 45%. Τα μανιτάρια είναι μια ισχυρή πηγή εργοθειονίνης, που προλαμβάνει ή επιβραδύνει την κυτταρική βλάβη.

2. Χαμηλότερη πρόσληψη νατρίου

Το νάτριο αναγκάζει το σώμα να κάνει κατακράτηση υγρών, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Για να μειώσετε την πρόσληψη νατρίου, μια καλή επιλογή είναι να προσθέσετε μανιτάρια στη διατροφή σας.

Τα μανιτάρια έχουν πολύ μικρή περιεκτικότητα σε νάτριο, συγκεκριμένα ένα ολόκληρο φλιτζάνι λευκά μανιτάρια έχει μόλις πέντε χιλιοστόγραμμα νατρίου. Εξαιτίας της αλμυρής γεύσης τους μειώνεται η επιθυμία για πρόσθετο αλάτι, έτσι η αρτηριακή πίεση θα κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Μια μελέτη από το Culinary Institute of American και UC Davis δείχνει ότι η αντικατάσταση του μισού κρέατος με μανιτάρια σε μια συνταγή μαγειρικής μπορεί να διατηρήσει τη γεύση αναλλοίωτη ενώ μειώνει την πρόσληψη νατρίου κατά 25%.

3. Τα μανιτάρια συμβάλουν στη μείωση της χοληστερόλης

Τα μανιτάρια αποτελούν ένα εξαιρετικό υποκατάστατο του κόκκινου κρέατος ενώ ελαχιστοποιούν τις θερμίδες, το λίπος και τη χοληστερόλη. Η έρευνα δείχνει ότι ειδικά τα μανιτάρια shiitake, βοηθούν στη διατήρηση των χαμηλών επιπέδων χοληστερόλης.

4. Βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

Η κατανάλωση μανιταριών συχνότερα από δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να προλάβει την απώλεια μνήμης στους ηλικιωμένους, όπως αναφέρει μια σχετική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη.

Όπως προέκυψε, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν περισσότερα από δύο φλιτζάνια μανιτάρια την εβδομάδα είχαν 50% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης γνωστικής εξασθένισης (MCI). Ακόμη και εκείνοι που κατανάλωσαν μόνο ένα φλιτζάνι είδαν κάποιο όφελος.

5. Τα μανιτάρια είναι πηγή βιταμίνης D

Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο για να χτίσει και να διατηρήσει γερά οστά. Πολλοί άνθρωποι στηρίζονται σε συμπληρώματα διατροφής ή την έκθεση στον ήλιο για να απορροφήσει ο οργανισμός τους βιταμίνη D. Όμως, η κατανάλωση μανιταριών σε τακτική βάση αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή.

6. Βοηθούν στη βελτίωση της υγείας του εντέρου

Τα μανιτάρια περιέχουν πολυσακχαρίτες που δρουν ως πρεβιοτικά για τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου. Τα πρεβιοτικά αποτελούν τον «δεύτερο εγκέφαλο» του οργανισμού μας και δεν είναι τυχαίο ότι ο Ιπποκράτης είχε επισημάνει ότι «όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο».

Η έρευνα δείχνει ότι οι πολυσακχαρίτες των μανιταριών, διεγείρουν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων. Οι πολυσακχαρίτες που βρίσκονται στα μανιτάρια περνούν αμετάβλητοι μέσα από το στομάχι και μπορούν να φτάσουν στο παχύ έντερο για να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων.

7. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Τα μανιτάρια περιέχουν μακροθρεπτικά συστατικά που ενισχύουν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη D, η οποία βοηθά στην ανάπτυξη των κυττάρων, ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και μειώνει τη φλεγμονή. Τα μανιτάρια Maitake προσφέρουν έναν εύκολο τρόπο για να προσθέσετε βιταμίνη D στη διατροφή σας.

Η βιταμίνη Β6, βοηθά το σώμα ώστε να μπορεί να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια, πρωτεΐνες και DNA. Τα μανιτάρια Shiitake αποτελούν την καλύτερη επιλογή για να πάρει ο οργανισμός σας βιταμίνη Β6.

πηγή: onmed.gr