Μαγνήσιο: Έως και τρεις στους 10 περίπου ανθρώπους (10-30%) και κυρίως από χώρες του δυτικού κόσμου εμφανίζουν ανεπάρκεια μαγνησίου, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.
Όπως εξηγεί η υπεύθυνη του Προγράμματος Διατροφής και Υγείας του Πανεπιστημίου Edge Hill, Hazel Flight, πρόκειται για ένα από τα αναγκαία μικροθρεπτικά στοιχεία που εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, βοηθώντας περισσότερα από 300 ένζυμα να εκτελέσουν τις πολυάριθμες χημικές διεργασίες στο σώμα όπως η παραγωγή πρωτεϊνών, η υποστήριξη των οστών, ο έλεγχος του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης και η διατήρηση της λειτουργίας και υγείας της καρδιάς, του μυικού και νευρικού συστήματος.
Η διάγνωση της ανεπάρκειας μαγνησίου δεν είναι εύκολη υπόθεση· αφενός τα επίπεδά του στο αίμα δεν αντανακλούν την ποσότητα που έχουν αποθηκεύσει τα κύτταρα, αφετέρου τα σημάδια της ανεπάρκειας θα εμφανιστούν μόνο μετά την εγκατάστασή της και συμπτώματα όπως αδυναμία, κόπωση, μειωμένη όρεξη, ναυτία και τάση για έμετο.
Η ανεπάρκεια μαγνησίου πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο σοβαρών χρόνιων παθήσεων όπως καρδιαγγειακή νόσος, οστεοπόρωση, διαβήτης τύπου 2, ημικρανία και νόσος Αλτσχάιμερ. Στους παράγοντες που προσδιορίζουν και τις ομάδες αυξημένοι κινδύνου περιλαμβάνονται:
Η ημερήσια συνιστώμενη δόση μαγνησίου εξαρτάται από την ηλικία και την υγεία του, με τον γενικό κανόνα να συστήνει 400-420mg για τους άνδρες ηλικίας 19-51 ετών και 310-320mg αντιστοίχως για τις γυναίκες, σημειώνει η Hazel Flight. Αν και πολλοί καταφεύγουν στα συμπληρώματα μαγνησίου, η ίδια υποστηρίζει πως η χρήση τους θα έπρεπε να γίνεται κυρίως από ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι και άτομα με συγκεκριμένες ασθένειες, πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό αφού η υπερπρόσληψη μπορεί να προκαλέσει διάρροια, ναυτία, έμετο, αδυναμία και υπόταση, ενώ το μαγνήσιο μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα κάποιων φαρμάκων.
Για τον λόγο αυτό, προκρίνεται η πρόσληψή του να γίνεται μέσα από (ολόκληρα κατά προτίμηση) τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φασόλια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως λάχανο ή μπρόκολο), το γάλα, το γιαούρτι και κάποιες ακόμα από τις τροφές που υπερκαλύπτουν τις ανάγκες μας σε μαγνήσιο. Επιπλέον, για μεγαλύτερη θωράκιση της υγείας ώστε να προληφθούν καταστάσεις που προωθούν την ανεπάρκεια μαγνησίου, θα πρέπει να υιοθετείται συνοδεύεται με έναν υγιεινό τρόπο ζωής με άσκηση, καλό ύπνο και ισορροπημένη διατροφή.
Πηγή: ygeiamou
Ο Δημήτρης Νενέκος, ο Αχαιός οπλαρχηγός που προσκύνησε τον Ιμπραήμ, έμεινε στην ιστορία για την προδοσία του απέναντι στους Επαναστάτες…
Το ιερότερο σύμβολο του Έθνους μας, η ελληνική σημαία, περικλείει στις πτυχές της τους αγώνες των Ελλήνων, εκφράζοντας εθνική ενότητα,…
Τι κι αν ο πληθωρισμός έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών, οι καταναλωτές στην Ελλάδα συνεχίζουν να πληρώνουν…
Εξαφάνιση του Βασίλειου Τουρβαλή, 20 ετών από τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το Χαμόγελο του Παιδιού, τα ίχνη του νεαρού χάθηκαν…
Ένας άνδρας ηλικίας περίπου 40 χρόνων βρέθηκε νεκρός στο Διδυμότειχο. Το πτώμα εντόπισε αγρότης σε χωράφι ανάμεσα στα χωριά Ασημένιο…
Η κατάθλιψη συχνά οφείλεται σε κούραση, άγχος, ή και σε πιο απλά πράγματα, όπως το αναπόφευκτο γεγονός ότι… γερνάμε. Δείτε…