μαγιορκίνης-για-μετάλλαξη-μποτσουάν-814214
ΥΓΕΙΑ | 26.11.2021 | 11:24

Μαγιορκίνης για μετάλλαξη Μποτσουάνα: “Έχει επεκταθεί και σε άλλες περιοχές Αφρικής”

Μετά την μετάλλαξη Δέλτα έχουμε την εμφάνιση μίας νέας μετάλλαξης που έρχεται από την Μποτσουάνα, και ο Γκίκας Μαγιορκίνης τοποθετείται σχετικά με αυτή. Το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ανέφερε ότι έχει επεκταθεί η παραλλαγή του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, με σημερινή του ανάρτηση ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων  Γκίκας Μαγιορκίνης, επισημαίνει πως είναι ακόμα «νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα» για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα που έχει λάβει την κωδική ονομασία B.1.1.529.

“Σύντομα η νέα μετάλλαξη  θα ονομασθεί  παραλλαγή υπό διερεύνηση”

Τονίζει ωστόσο ότι «το στέλεχος φαίνεται ότι επικρατεί στην περιοχή Gauteng της Νοτίου Αφρικής έναντι του στελέχους Δέλτα. Με βάση αδημοσίευτα στοιχεία που έχω παρακολουθήσει και πιστεύω ότι θα γίνουν διαθέσιμα σύντομα υπάρχουν σαφή σημεία επέκτασης και σε άλλες περιοχές της Νοτίου Αφρικής έναντι του στελέχους Δέλτα».

Ο καθηγητής εκτιμά μάλιστα ότι σύντομα η νέα μετάλλαξη  θα ονομασθεί  παραλλαγή υπό διερεύνηση  (Variant Under Investigation).

«Η σημασία της τρίτης δόσης για την αντιμετώπιση τέτοιων πιθανών αναδυόμενων στελεχών είναι εξαιρετικά σημαντική καθότι έχει δείξει ότι διευρύνει την αντισωματική απάντηση σε μεγαλύτερο φάσμα μεταλλάξεων και στελεχών», καταλήγει ο κ. Μαγιορκίνης.