Categories: Υγεία

Long Covid: Πώς αλλάζουν τα συμπτώματα στα παιδιά

Σε ένα σημαντικό συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες, επισημαίνοντας ότι τα συμπτώματα της Long Covid αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου στα παιδιά που έχουν νοσήσει. Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο The Lancet Regional Health – Europe τονίζουν τη σημασία της επανεξέτασης ανά τακτά χρονικά διαστήματα, των συμπτωμάτων στα παιδιά, ώστε να καταγράφονται τα σωστά δεδομένα.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις 5.086 παιδιών ηλικίας 11 – 17 ετών που υποβλήθηκαν σε PCR τεστ μεταξύ Σεπτεμβρίου 2020 – Μαρτίου 2021. Εξ αυτών, 2.909 διαγνώστηκαν θετικά στην Covid-19 και 2.177 ήταν αρνητικά. Κανένα από τα παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη δεν χρειάστηκε να νοσηλευθεί. Οι συμμετέχοντες έφηβοι ρωτήθηκαν σχετικά τα συμπτώματα που είχαν τη χρονική στιγμή της εξέτασης, καθώς και για την κατάσταση της υγείας τους 6 και 12 μήνες μετά τη διεξαγωγή του PCR τεστ.

Τα παιδιά έδωσαν πληροφορίες σχετικά με το τι είχαν βιώσει, απαντώντας σε μια λίστα με 21 συμπτώματα. Παράλληλα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επικυρωμένες κλίμακες για να αξιολογήσουν την ποιότητα ζωής, την ψυχική υγεία, την ευεξία και την κόπωση.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψε ότι, τη στιγμή της εξέτασης, τα προβλήματα υγείας ήταν πιο συχνά σε παιδιά που είχαν διαγνωστεί θετικά στον ιό, καθώς και 6 και 12 μήνες μετά το PCR τεστ. Ειδικότερα, το 10,9% των παιδιών που διαγνώστηκαν θετικά ανέφερε κόπωση και στα τρία χρονικά σημεία, ενώ από τους νέους που δεν νόσησαν μόνο το 1,2% ανέφερε κόπωση και στα τρία χρονικά σημεία.

Το πιο ενδιαφέρον εύρημα, ωστόσο, ήταν ότι τα συμπτώματα που εμφάνιζαν τα παιδιά έδειξαν να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Πιο συγκεκριμένα, ενώ κάποια από τα αρχικά συμπτώματα μειώνονταν, εμφανίζονταν νέα συμπτώματα.

Ο δρ. Snehal Pinto Pereira, συγγραφέας της μελέτης, από το UCL Surgery & Interventional Science δήλωσε σχετικά: «Η έρευνά μας προχωρά ένα βήμα παραπέρα και δείχνει ότι οι ερευνητές θα πρέπει να πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενες μετρήσεις στα ίδια παιδιά ανά διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Η απλή αναφορά συμπτωμάτων μπορεί να αποκρύψει σημαντικές πληροφορίες που έχουν κλινική σημασία».

Σημειώνεται ότι η μελέτη CLoCk αποτελεί τη μεγαλύτερη έρευνα για τη Long Covid σε παιδιά σε παγκόσμιο επίπεδο και στόχο έχει να συμβάλλει στην κατανόηση των αιτιών, των συμπτωμάτων και της θεραπείας των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της Covid-19 σε άτομα που δεν νοσούν αρκετά σοβαρά, ώστε να χρήζουν νοσηλείας.

Στους περιορισμούς της μελέτης συμπεριλαμβάνεται το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες έδωσαν οι ίδιοι στοιχεία για τα συμπτώματά τους, γεγονός που σημαίνει ότι οι απαντήσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε κριτήρια προσωπικής αντίληψης, καθώς και ότι τα τεστ PCR πραγματοποιήθηκαν πριν οι παραλλαγές Delta και Omicron καταστούν κυρίαρχες, επομένως τα ευρήματα μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των παραλλαγών.

Η μελέτη θα συνεχίσει να αναλύει τα αποτελέσματα των συμμετεχόντων για έως και δύο χρόνια μετά την αρχική εξέταση PCR.

Comments are closed.


Recent Posts

Κύμα γρίπης: Ένα στα δέκα παιδιά χρειάζεται νοσηλεία

Μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι να κορυφωθεί το κύμα γρίπης, λέει στο Πρακτορείο FM η…

30 λεπτά ago

ΠΑΟΚ: Ανακοίνωσε τον Τάισον

Η μεταγραφή του Τάισον στον ΠΑΟΚ έλαβε και επίσημη υπόσταση με τη σημερινή ανακοίνωση του «Δικέφαλου». Ο Βραζιλιάνος επιθετικός, με…

40 λεπτά ago

ΝΔ: Ζητά απαντήσεις για τις βαλίτσες προς τον ΣΥΡΙΖΑ

Νέα σκληρή ανακοίνωση, εξέδωσε το Σάββατο η ΝΔ στη σκιά της κατάθεσης της γραμματέως του κ. Καλογρίτσα για χρήματα που…

50 λεπτά ago

Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου: Στο μικροσκόπιο 4 περιοχές

Σε επιφυλακή βρίσκεται η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ για την…

1 ώρα ago

Εργατικά «ατυχήματα» στους ΟΤΑ: 64 νεκροί και 102 βαριά τραυματισμένοι σε μια 8ετία

Απεργούν πανελλαδικά την Τρίτη 17 Γενάρη οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, με απόφαση της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕ ΟΤΑ), δίνοντας αγωνιστική…

1 ώρα ago

Κώστας Λασκαράτος: Παρουσίαση του βιβλίου του γνωστού δημοσιογράφου στον Πειραιά

Με αφορμή τον ένα χρόνο κυκλοφορίας του βιβλίου «Πολιτισμός και Εξωστρέφεια», o δημοσιογράφος και συγγραφέας του, Κώστας Λασκαράτος, θα το…

2 ώρες ago