λογοθεραπεία-εργοθεραπεία-αλλάζει-η-598641
ΥΓΕΙΑ | 20.05.2020 | 10:12

Λογοθεραπεία-Εργοθεραπεία: Αλλάζει η διαδικασία αποζημίωσης

Τέλος στην αδικαιολόγητη ταλαιπωρία χιλιάδων οικογενειών με παιδιά που υποβάλλονται τακτικά σε λογοθεραπεία ή εργοθεραπεία και αναγκάζονται να περιμένουν συχνά σε ουρές, προκειμένου να εισπράττουν την αποζημίωση που καταβάλλουν στους θεραπευτές, αναμένεται να δώσει σύντομα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, μέσα στις επόμενες μέρες πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία άλλη μια ψηφιακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι γονείς θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την εκκαθάριση των πληρωμών τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Όπως αναφέρούν Τα ΝΕΑ οι δύο αυτές θεραπείες (λογοθεραπεία – εργοθεραπεία) εκτελούνται από μη συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥ θεραπευτές. Τα έξοδά τους καλύπτονται μεν από το Δημόσιο, αλλά καταβάλλονται αρχικά στον θεραπευτή από τους γονείς, οι οποίοι στη συνέχεια χρειάζεται να περιμένουν με τις ώρες σε ατελείωτες ουρές στα γκισέ του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να υποβάλουν μια αίτηση με τα επισυναπτόμενα δικαιολογητικά και να εισπράξουν τη δαπάνη τους. Πρόκειται για μια διαδικασία επαναλαμβανόμενη, της οποίας η περιοδικότητα εκτείνεται από έναν έως και έξι μήνες, ανάλογα τις οικονομικές αντοχές των γονέων.

Με την προωθούμενη από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης λύση, η υποβολή των δικαιολογητικών μετατρέπεται για τους γονείς από γολγοθά σε διαδικασία ελαχίστων λεπτών, καθώς θα μπορούν να την ολοκληρώσουν από το σπίτι ή το γραφείο τους, μέσω της πλατφόρμας που θα βρίσκεται διαθέσιμη στο gov.gr, όπως άλλωστε και το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχονται ψηφιακά από το Δημόσιο. «Είναι θέμα ημερών να ολοκληρωθούν οι τελευταίες δοκιμές, ώστε εντός της εβδομάδας να εκδοθούν οι απαραίτητες εγκύκλιοι και να υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις» αναφέρουν στα «ΝΕΑ» πηγές του υπουργείου.

Πάντως, από πλευράς ΕΟΠΥΥ, αναπτύσσεται σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής ατομικών αιτημάτων για την ελαχιστοποίηση και της επισκεψιμότητας στις Περιφερειακές Διευθύνσεις και τη γρηγορότερη αποζημίωση των ασφαλισμένων. Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι, προκειμένου να αποζημιωθούν, δεν θα απαιτείται πλέον να πηγαίνουν στις Περιφερειακές Διευθύνσεις για να υποβάλλουν τα ατομικά τους αιτήματα, αλλά θα μπορούν να τα υποβάλλουν ηλεκτρονικά.

Θα ισχύουν πάντα

Στο μεταξύ, από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επιχειρείται κάποια από τα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη με μεγάλη απήχηση και αποδοχή από τους ασφαλισμένους να συνεχιστούν και μετά τη λήξη των περιορισμών που επιβάλλει η πανδημία.

Συγκεκριμένα:

• Το σύστημα των ραντεβού που κλείνονται ηλεκτρονικά για την παραλαβή «Φαρμάκων Υψηλού Κόστους» (ΦΥΚ) θα επεκταθεί σταδιακά σε περισσότερα φαρμακεία, καθώς σήμερα εφαρμόζεται μόνο στο κεντρικό φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στο Μαρούσι, ενώ το επόμενο βήμα θα είναι να προστεθούν περισσότερες κατηγορίες φαρμάκων, εκτός της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Ηδη, εκατοντάδες ασφαλισμένοι έχουν εγγραφεί στη σχετική πλατφόρμα και έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούν τα ραντεβού τους παραλαμβάνοντας τα φάρμακά τους σε συγκεκριμένη ώρα, χωρίς καθυστερήσεις.

• Σύντομα, ολοκληρώνεται και το έργο που δίνει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να προμηθεύονται αριθμό προτεραιότητας στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με χρήση του Η/Υ ή του κινητού τηλεφώνου τους. Ετσι, θα γνωρίζουν τον μέσο χρόνο αναμονής πριν φτάσουν στο φαρμακείο. Το έργο θα ξεκινήσει στα 12 μεγαλύτερα φαρμακεία του Οργανισμού σε όλη την Ελλάδα, περιορίζοντας ουσιαστικά τις αναμονές.

• Μόλις πρόσφατα δόθηκε η δυνατότητα των ηλεκτρονικών υποβολών για εκτελέσεις ηλεκτρονικών γνωματεύσεων ειδικής αγωγής από πιστοποιημένους (μη συμβεβλημένους) θεραπευτές, μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών του Οργανισμού (eΔΑΠΥ Ανοικτής Περίθαλψης), με σκοπό την ελαχιστοποίηση των ατομικών αιτημάτων των ασφαλισμένων και της αναμονής τους για εξυπηρέτηση στα σημεία του Οργανισμού. Με τον τρόπο αυτό, οι ασφαλισμένοι δεν θα υποχρεούνται να καταβάλουν χρήματα στους θεραπευτές και στη συνέχεια να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Το συγκεκριμένο μέτρο θα διατηρηθεί σε ισχύ και μετά το πέρας των μέτρων του κορωνοϊού.