βόμβα-λινού-ανασυνδυασμένο-στέλεχ-855540
ΥΓΕΙΑ | 29.03.2022 | 17:27

“Βόμβα” Λινού: Ανασυνδυασμένο στέλεχος, το χειρότερο σενάριο

Μεγάλη είναι εκ νέου η ανησυχία των πολιτών για την έξαρση της πανδημίας στην Ελλάδα, την αύξηση των κρουσμάτων και κυρίως τους θανάτους από τον κορωνοϊό. Μόλις χθες ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 27.490 κρούσματα και 73 θανάτους από την Covid-19, με την Δρ. Αθηνά Λινού να δίνει την δική της εκτίμηση στο iEidiseis για την πορεία της ανησυχητικής αυτής επιδείνωσης της επιδημίας στην Ελλάδα.

Η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πάμε ξανά σε τριψήφιο αριθμό ημερήσιων θανάτων.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι το χειρότερο σενάριο είναι να επικρατήσει το καινούργιο στέλεχος που έχει εντοπιστεί σε διάφορες χώρες και συνδυάζει χαρακτηριστικά των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον.

«Είναι πολλά τα κρούσματα και αρκετοί οι θάνατοι.

Βέβαια αυτό μπορεί να είναι συνέπεια του γεγονότος ότι είχαμε λιγότερους θανάτους τις δυο προηγούμενες ημέρες. Οπότε πρέπει να περιμένουμε μια-δυο ημέρες να δούμε τι γίνεται.

Το πιο ανησυχητικό είναι τα πολλά κρούσματα, ενώ οι θάνατοι μπορεί να είναι απόρροια της αύξησης των κρουσμάτων τις τελευταίες δυο-τρεις εβδομάδες», ανέφερε η καθηγήτρια.

Ερωτηθείσα εάν μπορεί να επιστρέψουμε σε τριψήφιο αριθμών θανάτων, π.χ. 100 ανά ημέρα, η Δρ. Λινού απάντησε ότι «τίποτα δεν αποκλείεται. Ελπίζουμε ότι δεν θα είναι έτσι και ότι θα μπορέσουμε να ελέγξουμε τα κρούσματα, διότι αυτό που βλέπουμε τώρα είναι η συνέπεια των κρουσμάτων πριν από τρεις-τέσσερις εβδομάδες. Που και τότε, μετά τις 25 Φεβρουαρίου, άρχισαν να αυξάνονται.

Ας ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε εξέλιξη».

Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο

«Η χειρότερη πιθανότητα είναι να επικρατήσει αυτό που χαρακτηρίζουμε «ανασυνδυασμένο» στέλεχος, το οποίο ακόμα δεν έχει δημιουργήσει φόβο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το παρατηρούν και προς το παρόν δεν έχουν ενδείξεις ότι μπορεί να επικρατήσει», ανέφερε.

Τι είναι αυτό το νέο στέλεχος;

«Αυτό το recombinant (ανασυνδυασμένο) ή Deltamicron ή Deltacron, όπως το λένε (ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν του έχει δώσει ακόμα όνομα), είναι ένα στέλεχος που έχει χαρακτηριστικά της μετάλλαξης Δέλτα από πλευράς σοβαρότητας και χαρακτηριστικά της μετάλλαξης Όμικρον από πλευράς μεταδοτικότητας», εξήγησε η Δρ. Λινού.

«Αλλά μπορεί να είναι ακόμα απίθανο να επεκταθεί. Έχει εντοπιστεί σε διάφορες χώρες, αλλά σε πολύ μικρούς αριθμούς. Στην Ελλάδα δεν γίνεται -ή τουλάχιστον δεν έχει ανακοινωθεί ότι γίνεται- συστηματική αλληλούχιση ώστε να ξέρουμε να ξέρουμε εάν τυχόν ήλθε στη χώρα μας ή όχι», προσέθεσε.

«Αν δεν επικρατήσει αυτό το στέλεχος, τότε αναγκαστικά θα πέσουν τα κρούσματα», είπε καταλήγοντας η καθηγήτρια.