Categories: Υγεία

Λίγες ώρες ύπνος – Από τι κινδυνεύει η υγεία μας;

Ο ποιοτικός ύπνος συγκαταλέγεται πλέον στις νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, για τη βέλτιστη υγεία της καρδιάς, γνωστές και ως «Life’s Essential 8».

Υπό αυτό το πρίσμα, μια νεότερη μελέτη από επιστήμονες του Ινστιτούτου Καρολίνσκα επισημαίνει την επικινδυνότητα του ανεπαρκή ύπνου για την απόφραξη των αρτηριών των ποδιών.

Ειδικότερα, λιγότερες από πέντε ώρες ύπνου συνδέονται με 74% αύξηση του κινδύνου εμφάνισης περιφερικής αρτηριακής νόσου (ΠΑΝ), σε σύγκριση με επτά έως οκτώ ώρες ύπνου, που θεωρείται η ιδανική ποσότητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από την περιφερική αρτηριακή νόσο, μια κατάσταση υγείας που χαρακτηρίζεται από τη μειωμένη αιμάτωση των κάτω άκρων, οδηγώντας δυνητικά στην πρόκληση εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής.

«Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι ο ύπνος για επτά έως οκτώ ώρες τη νύχτα είναι μια καλή συνήθεια για τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης της περιφερικής αρτηριακής νόσου», αναφέρει σε δήλωσή του ο συγγραφέας της μελέτης δρ. Shuai Yuan.

Σχεδόν διπλασιάζεται ο κίνδυνος

Για τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, η ερευνητική ομάδα μελέτησε συνολικά 650.000 συμμετέχοντες σε μια ανάλυση αποτελούμενη από δύο μέρη. Αρχικά, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη παρατήρησης, η οποία διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της διάρκειας του ύπνου και του μεσημεριανού ύπνου με τον κίνδυνο περιφερικής αρτηριακής νόσου.

Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν γενετικά δεδομένα 608.610 ενηλίκων για να διεξάγουν φυσικά τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές (Μεντελιανή τυχαιοποίηση). Με αυτόν τον τρόπο, παρέχεται μεγαλύτερη ακρίβεια στα αποτελέσματα.

Από την ανάλυση παρατήρησης, που πραγματοποιήθηκε σε λιγότερους από 53.500 ενήλικες, προέκυψε ότι όσοι κοιμόντουσαν λιγότερο από πέντε ώρες τη νύχτα είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης περιφερικής αρτηριακής νόσου. Η μέθοδος της Μεντελιανής τυχαιοποίησης ενίσχυσε αυτά τα δεδομένα, με αποτέλεσμα τα στοιχεία να υποστηρίζουν ότι, ενώ ο σύντομος ύπνος αύξανε τον κίνδυνο περιφερικής αρτηριακής νόσου, η πάθηση συνδεόταν με αυξημένη πιθανότητα διαταραχών του ύπνου.

«Οι ασθενείς με περιφερική αρτηριακή νόσο παραπονιούνται συχνά για την ποιότητα του ύπνου τους. Υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με τον αντίκτυπο των συνηθειών ύπνου στη νόσο και αντίστροφα, και η μελέτη μας είχε ως στόχο να καλύψει αυτό το κενό» συμπληρώνει ο καθηγητής.

Ούτε όμως και οι περισσότερες από τις οκτώ ώρες ύπνου θεωρούνται μια ασφαλή διάρκεια για την υγεία της καρδιάς. Οι ενήλικες που κοιμόντουσαν οκτώ ή περισσότερες ώρες διέτρεχαν 24% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης περιφερικής αρτηριακής νόσου. Ωστόσο, η μέθοδος της Μεντελιανής τυχαιοποίησης δε διαπίστωσε κάποια αιτιώδη σχέση μεταξύ του μακροχρόνιου ύπνου και της νόσου.

Τα αποτελέσματα ήταν συναφή και για όσους κοιμόντουσαν κατά τη διάρκεια της μέρας, καθώς διέτρεχαν 32% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της περιφερικής αρτηριακής νόσου, χωρίς όμως να διαπιστωθεί κάποια αιτιώδη σχέση.

Πηγή: ygeiamou

Comments are closed.


Recent Posts

Χανιά: Νεκρή 35χρονη τουρίστρια σε πάρκινγκ στον Άγιο Ματθαίο

Νεκρή βρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 35χρονη τουρίστρια σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων στον Άγιο Ματθαίο Χανίων. Η άτυχη κοπέλα εντοπίστηκε…

12 δευτερόλεπτα ago

ΝΔ: Ανακυκλώνει το εκλογικό της υλικό

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, η οποία γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου, η γραμματεία Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού της ΝΔ,…

6 λεπτά ago

Καλλιθέα: Παραλίγο ατύχημα στην αίθουσα της Ενόργανης από σκουριασμένη μπάρα -Καταγγέλλουν τη δημοτική Αρχή για αδιαφορία

Ένα σοκαριστικό περιστατικό συνέβη πριν λίγες ημέρες στην αίθουσα της Ενόργανης Γυμναστικής, που βρίσκεται κάτω από τις κερκίδες του Δημοτικού…

10 λεπτά ago

Ατύχημα υπαλλήλου καθαριότητας-Τι λέει ο Δ. Καλαμαριάς

Στο πλευρό της υπαλλήλου καθαριότητας που τραυματίστηκε εν ώρα εργασίας βρέθηκε από την πρώτη στιγμή ο αρμόδιος αντιδήμαρχος της Καλαμαριάς,…

14 λεπτά ago

Ο Ηλίας Κασιδιάρης δήλωσε πάλι τους «Έλληνες» στον Άρειο Πάγο

Ο καταδικασμένος ως ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, δήλωσε, ξανά, το κόμμα του «Έλληνες για την Πατρίδα…

23 λεπτά ago

Ο Πούτιν υπό επίθεση: Έκρηξη «από βρετανικό πύραυλο Storm Shadow» συνταράσσει ρωσικά ελεγχόμενο λιμάνι

Η Ρωσία δέχθηκε σήμερα έναν μεγάλο βομβαρδισμό, καθώς τεράστιες εκρήξεις συγκλόνισαν το κατεχόμενο λιμάνι του Μπερντιάνσκ – με την Ουκρανία…

36 λεπτά ago