Categories: Υγεία

Κρέας: Οι επιπτώσεις στο αναπνευστικό σύστημα των παιδιών

Μπορεί το κρέας να επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα στα παιδιά; Νέα μελέτη έχει δείξει ότι κάποιες ενώσεις που περιέχονται στο κρέας μπορεί να προκαλούν συριγμό σε κάποια παιδιά και δυνητικά να οδηγούν σε άσθμα ή άλλες παθήσεις του αναπνευστικού.

Οι ενώσεις αυτές, γνωστές ως AGEs (Advanced Glycation End Products) ή προϊόντα τελικής γλυκοζυλίωσης ή γλυκοτοξίνες, αποτελούν μία ετερογενή ομάδα μορίων με ιδιαίτερα οξειδωτική δράση και απελευθερώνονται καθώς το κρέας μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Οι ενώσεις προσδένονται στα κύτταρα των πνευμόνων, προκαλώντας φλεγμονή και απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορεί να προκαλέσει συριγμό, εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Ο παιδικός συριγμός είναι συχνά η πρώτη εκδήλωση της νόσου των αεραγωγών, κυρίως του άσθματος», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Jing Gennie Wang, πνευμονολόγος, εντατικολόγος και γιατρός ύπνου στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Οχάιο στο Κολόμπους.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι μια δίαιτα πλούσια σε κρέας μπορεί ενδεχομένως να είναι επιζήμια για τους αεραγωγούς και την υγεία των πνευμόνων των παιδιών», πρόσθεσε.

«Η σύνδεση αφορά στην κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων, όπως λουκάνικα και σαλάμια, κόκκινου κρέατος όπως βόειο και χοιρινό, αλλά και πουλερικών», πρόσθεσε. Διευκρίνισε όμως ότι δεν αφορά τα θαλασσινά, όπως ψάρια και όστρακα.

«Η μελέτη μας προσθέτει στοιχεία σε μια υπό διεύρυνση βιβλιογραφία που υποδηλώνει ότι η συχνότερη κατανάλωση κρέατος και σχετικών προφλεγμονωδών ενώσεων μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στους πνεύμονες», δήλωσε η Wang.

Για τη μελέτη, η Wang και οι συνεργάτες της εξέτασαν τις επιπτώσεις των AGEs σε σχεδόν 4.400 παιδιά ηλικίας 2 έως 17 ετών στην Αμερική που συμμετείχαν σε Εθνική Έρευνα Εξέτασης της Διατροφής και της Υγείας από το 2003 έως το 2006.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το Ερωτηματολόγιο Συχνότητας Τροφίμων για να υπολογίσουν πόσα AGEs καταναλώθηκαν, ενώ εξέτασαν και τις αναφορές συμπτωμάτων του αναπνευστικού.

Από τα παιδιά, το 13% είχαν παρουσιάσει συριγμό τον τελευταίο χρόνο.

Αφού έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η φυλή / εθνικότητα, το εισόδημα των νοικοκυριών και το βάρος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη κατανάλωση AGEs συσχετίστηκε με αύξηση κατά 18% των πιθανοτήτων συριγμού.

Η υψηλότερη κατανάλωση AGEs συσχετίστηκε επίσης με αύξηση κατά 26% των πιθανοτήτων διαταραγμένου ύπνου λόγω συριγμού, 34% συριγμού κατά τη διάρκεια της άσκησης και 35% μεγαλύτερης ανάγκης λήψης φαρμακευτικής αγωγής για τη θεραπεία του συριγμού.

Πηγή: Onmed.gr

Comments are closed.


Recent Posts

Ουκρανία: Μπορεί να χρειαστεί να υποχωρήσουμε από το Λουγκάνσκ

Ο κυβερνήτης της ανατολικής επαρχίας Λουγκάνσκ στην Ουκρανία, η οποία σχεδόν έχει περιέλθει πλήρως στον έλεγχο της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα…

5 ώρες ago

Ρωσία: Κυρώσεις σε βουλευτές που απαίτησαν «αποχώρηση των στρατευμάτων» από Ουκρανία

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της τοπικής συνέλευσης στην περιφέρεια Πριμόριε, στη Ρωσία, κομμουνιστές βουλευτές ζήτησαν σήμερα, Παρασκευή 27 Μαΐου, να…

7 ώρες ago

Οικονόμου: Τελικά ο Τσίπρας είναι με τη βιβλιοθήκη ή με τη βαριοπούλα;

«Αντί να πετάει την μπάλα στην εξέδρα ο κ. Τσίπρας οφείλει να απαντήσει: είναι με τη βιβλιοθήκη ή με τη…

8 ώρες ago

Χρ. Παππούς: Εκτός Δ. Φυλής οι νέες εγκαταστάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων

Εκτός του χώρου διαχείρισης των απορριμμάτων της Φυλής (ΟΕΔΑ Φυλής) θα βρίσκονται, σύμφωνα με το νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης των…

8 ώρες ago

Champions League-τελικός: Εισιτήρια στη «μαύρη αγορά»- Πόσο κοστίζουν

«Τρελές» τιμές στη «μαύρη αγορά» των εισιτηρίων για τον αυριανό (28/5) τελικό του Champions League στο «Stade de France», ανάμεσα…

8 ώρες ago

Πλεύρης: Έστειλε στην Αρχή Διαφάνειας την υπόθεση γιατρού που πήρε φακελάκι και επέστρεψε στο ΕΣΥ

Απαντώντας σε δημοσιεύματα που αφορούν στην επιστροφή γιατρού στο ΕΣΥ, ο οποίος κατηγορείται για χρηματισμό, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης,…

8 ώρες ago