κορωνοϊός-υγεία-έρχονται-2-145-προσλήψει-751517
ΥΓΕΙΑ | 23.03.2020 | 19:43

Κορωνοϊός -Υγεία: Έρχονται 2.145 προσλήψεις -869 οι κλίνες ΜΕΘ

Στις 2.145 θα ανέλθουν οι προσλήψεις στην υγεία το επόμενο 15θημερο, όπως είπε ο υπουργός Υγείας κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια από αυτούς 431 είναι γιατροί και 1.714 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Παράλληλα ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι ήδη «έχουν ήδη προσληφθεί 176 γιατροί και 763 νοσηλευτές και ειδικό προσωπικό».

Αναφορικά με τις ΜΕΘ ο Β. Κικίλιας είπε ότι πριν από δύο μήνες το ΕΣΥ είχε  565 κλίνες και σήμερα μετά από επίταξη κλινών από ιδιωτικές κλινικές, τα στρατιωτικά νοσοκομεία αλλά και κλίνες ΜΑΦ που μετατράπηκαν σε ΜΕΘ, έχουμε 869: “Πριν από 2 μήνες το Ε.Σ.Υ. είχε 565 κλίνες ΜΕΘ. Σε αυτές εμείς προσθέσαμε 80 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα για την έξαρση του ιού της γρίπης. Σήμερα, το ΕΣΥ έχει 685 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ. Και συνεχίζουμε. Προστίθενται καθημερινά και άλλες. 39 κλίνες ΜΑΦ ήδη μετατράπηκαν σε ΜΕΘ και έχουμε ήδη πάρει άλλες 107 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα. Έχουμε ακόμα προσθέσει στο σύστημα 38 κλίνες ΜΕΘ από τα στρατιωτικά νοσοκομεία, καθώς και ολόκληρο το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ που θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο κορονοϊού”, είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο υπουργός υποστήριξε ότι έχουν δεσμευθεί 2.158 κλίνες για κορωνοϊό στα νοσοκομεία: “Οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί ήδη για την απλή νοσηλεία ασθενών με COVID-19 είναι μέχρι σήμερα 2.158. Αυτοί οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται, με βάση τις ανάγκες και το πλάνο που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας περνώντας από τη μία φάση εξάπλωσης του ιού στην άλλη. Σε αυτή τη φάση το νοσοκομείο ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ με 60 κλίνες, το ΝΙΜΤΣ, πτέρυγες στο ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ με 56 κλίνες και το ιδιωτικό θεραπευτήριο ΑΤΤΙΚΑ στην Ελευσίνα με 300 κλίνες, θα νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με COVID-19….Το ΕΣΥ ακόμα αντέχει και είναι στο χέρι μας και στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε, να συνεχίσει να αντέχει», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΆ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ:

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, από όταν ο κορονοϊός ήταν μόνο στην Κίνα, έθεσα το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για τη διαχείριση μιας πιθανής κρίσης.

Εκπονήσαμε με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού. Ήδη από τον Ιανουάριο, ορίσαμε τα 13 νοσοκομεία αναφοράς σε όλη τη χώρα και πραγματοποιήσαμε υπό το συντονισμό του ΕΚΑΒ πάνω από 30 ασκήσεις ετοιμότητας.

Ορίσαμε τον κ. Τσιόδρα, έναν εγνωσμένης αξίας επιστήμονα, ως εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, τον οποίο ευχαριστώ θερμά για ό,τι έχει προσφέρει και θα συνεχίσει να προσφέρει, όπως και την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης από 28 εγνωσμένης αξίας επιστήμονες.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας προχώρησε σε άμεσες προσλήψεις για να ενισχύσει τα εργαστήρια, τα νοσοκομεία και τις ομάδες ιχνηλάτησης, τις πύλες εισόδου της χώρας με γιατρούς και ειδικούς επιστήμονες.

Προχωρήσαμε και συνεχίζουμε, όπως ξέρετε, στη σταδιακή λειτουργία νέων ΜΕΘ. Οργανώθηκε ένα πολύ μεγάλο δίκτυο πληροφοριών για το νέο κορονοϊό, επιστημονικής ανάλυσης των δεδομένων και οδηγιών προς όλους τους φορείς της χώρας, δημόσιους και ιδιωτικούς και, κυρίως, προς όλους τους πολίτες.

Τα δεδομένα τίθενται σε καθημερινή βάση υπόψη της ειδικής Επιτροπής Λοιμωξιολόγων-Επιδημιολόγων που συστήσαμε ακριβώς για αυτό το λόγο και η οποία εισηγείται στο Υπουργείο Υγείας, με βάση αυστηρά επιστημονικά κριτήρια.

Θέλω σε αυτό το σημείο, να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό της χώρας, τον κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη, που έχει λάβει ο ίδιος και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών και μάλιστα πολύ νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, δηλαδή επί 2,5 μήνες, συνεργαζόμαστε στενά με την Επίτροπο Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σταθμίζοντας τα παγκόσμια δεδομένα μίας πρωτοφανούς κρίσης Δημόσιας Υγείας.

Κυρίες και κύριοι,

Γνωρίζουμε τις πάγιες αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είναι κάτι το οποίο κληρονομήσαμε και οι προηγούμενοι από τους προηγούμενους και αυτό είναι μία πραγματικότητα.

Όμως, πριν από 2 μήνες το Ε.Σ.Υ. είχε 565 κλίνες ΜΕΘ. Σε αυτές εμείς προσθέσαμε 80 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα για την έξαρση του ιού της γρίπης. Σήμερα, το ΕΣΥ έχει 685 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ. Και συνεχίζουμε. Προστίθενται καθημερινά και άλλες.

39 κλίνες ΜΑΦ ήδη μετατράπηκαν σε ΜΕΘ και έχουμε ήδη πάρει άλλες 107 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα.

Έχουμε ακόμα προσθέσει στο σύστημα 38 κλίνες ΜΕΘ από τα στρατιωτικά νοσοκομεία, καθώς και ολόκληρο το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ που θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο κορονοϊού.

Οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί ήδη για την απλή νοσηλεία ασθενών με COVID-19 είναι μέχρι σήμερα 2.158. Αυτοί οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται, με βάση τις ανάγκες και το πλάνο που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας περνώντας από τη μία φάση εξάπλωσης του ιού στην άλλη.

Σε αυτή τη φάση το νοσοκομείο ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ με 60 κλίνες, το ΝΙΜΤΣ, πτέρυγες στο ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ με 56 κλίνες και το ιδιωτικό θεραπευτήριο ΑΤΤΙΚΑ στην Ελευσίνα με 300 κλίνες, θα νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με COVID-19.

Θέλω σε αυτό το σημείο να τονίσω, ότι ενώ βλέπετε ήδη ότι άλλα πολύ ισχυρά συστήματα υγείας έχουν φτάσει στα όριά τους και τα έχουν ξεπεράσει, το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε αυτή τη φάση την οποία βρισκόμαστε ακόμα αντέχει.

Είναι στο χέρι μας και κυρίως στο χέρι σας, με τα μέτρα κοινωνικής ευθύνης και ατομικής προστασίας και τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε, να συνεχίσει να αντέχει.

Το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη προχωρήσει σε προσλήψεις και στα νοσοκομεία όλης της χώρας έχουν αναλάβει υπηρεσία 176 γιατροί και 733 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.

Έχουν ήδη εγκριθεί ακόμα 2.145 προσλήψεις και πιο αναλυτικά, 431 γιατροί και 1.714 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Αυτοί θα προσληφθούν εντός του επόμενου δεκαημέρου.

Καθημερινά εγκρίνονται και άλλες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, σύμφωνα με τις ανάγκες που προκύπτουν στα νοσοκομεία μας.

Και όπως έχει επανειλημμένα τονίσει ο Πρωθυπουργός της χώρας, θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειαστούν ώστε να ξεπεράσει η Ελλάδα αυτή την πρωτοφανή κρίση Δημόσιας Υγείας.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις προμήθειες: το Υπουργείο Υγείας προχώρησε άμεσα στις εκ του νόμου διαδικασίες προμηθειών, για την επάρκεια αναλωσίμων μέσα από τις 7 υγειονομικές περιφέρειες, όλων των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας, αναλώσιμων και λοιπών υλικών.

Όμως, όπως γνωρίζετε στην παγκόσμια αγορά μαίνεται ένας «πόλεμος» για την προμήθεια υλικών άμεσης ανάγκης, κάνοντας τη διαδικασία ολοκλήρωσης παραλαβής δύσκολη, πολύ δύσκολη.

Δεν ήταν θέμα χρημάτων, ήταν θέμα διαθεσιμότητας. Η Κυβέρνηση έχει δώσει μια τεράστια μάχη τον τελευταίο μήνα, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί το υλικό αυτό. Ήδη ένα κομμάτι του υλικού έχει έρθει στη χώρα μας. Η χώρα μας έχει ναυλώσει για αυτό το σκοπό, με πρωτοβουλίες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, cargo jet αλλά και ειδικά διαμορφωμένα επιβατηγά αεροπλάνα, που έχουν φέρει και θα φέρουν στην χώρα μας, το αναγκαίο ιατροφαρμακευτικό υλικό και μέσα ατομικής προστασίας.

Θέλω σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω στο πρόσωπο της Πρέσβειρας της Κίνας στην Ελλάδα, την κινεζική Κυβέρνηση για τη βοήθεια που έχει δώσει, τόσο στην προμήθεια υλικού, τις δωρεές που έχει κάνει, όσο και στην βοήθεια στα logistics, τον προγραμματισμό για την διεκπεραίωση των πτήσεων αυτών, που η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι από την Κίνα προς την χώρα μας.

Εκ μέρους της ελληνικής Kυβέρνησης, θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους δωρητές, οι οποίοι διαρκώς προσφέρουν ο καθένας την δική του σημαντική βοήθεια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στα νοσοκομεία μας, συμβάλλοντας σε αυτή την μεγάλη εθνική προσπάθεια.

Σε αυτή την μάχη, κυρίες και κύριοι, δεν περισσεύει κανείς.

Για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία χρειαζόμαστε κάθε βοήθεια. Ιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγους, φοιτητές, συνταξιούχους επιστήμονες υγείας.

Έχει ανέβει στο site του Υπουργείου Υγείας σχετική πλατφόρμα, στην οποία μπορεί να συμμετάσχει και μπορεί να προσφέρει όποιος επιθυμεί, παρέχοντας διοικητική, τεχνική και οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη.

Είναι η στιγμή, όπως έλεγε και ο Μακρυγιάννης, που «είμαστε στο εμείς και όχι στο εγώ». Η αποστολή του Υπουργείου Υγείας είναι να φροντίζει τους συμπολίτες μας, και ειδικά αυτούς που βρίσκονται σε ανάγκη. Αυτό κάνουμε και θα κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Θα ήθελα να ζητήσω για μια ακόμα φορά από όλους τους Έλληνες να επιδείξουν κοινωνική ευθύνη, αλληλεγγύη και πατριωτισμό.

Να μείνουμε σπίτι.

Να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες.

Να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας.

Να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον.

Σας ευχαριστώ.