ΡΟΗ
προηγ επομ

Κορωνοϊός – Υδροχλωροκίνη: Έχει κάποιο αποτέλεσμα, όμως χρειάζονται κι άλλες μελέτες

Η υδροχλωροκίνη, μια φαρμακευτική ουσία που χρησιμοποιείται για την ελονοσία και την οποία ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ προέβαλε σαν κατάλληλη για τη θεραπεία του κορωνοϊού, δεν ήταν περισσότερο αποτελεσματική από τη συμβατική θεραπεία που παρέχουν τα νοσκομεία, σύμφωνα με όσα παρουσίασε μια μικρή μελέτη στην Κίνα.

Η έκθεση της μελέτης, που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα του Πανεπιστημίου Zhejiang στην Κίνα, έδειξε ότι οι ασθενείς που πήραν το συγκεκριμένο φάρμακο δεν καταπολέμησαν τον νέο κορωνοϊό με πιο αποτελεσματικό τρόπο, σε σχέση με εκείνους που δεν το έλαβαν.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε στοιχεία από 30 ασθενείς. Από τους 15 που έλαβαν υδροχλωροκίνη, οι 13 βγήκαν αρνητικοί σε εξέταση για τον κορωνοϊό μετά από μια εβδομάδα θεραπείας. Από τους 15 ασθενείς που δεν έλαβαν υδροχλωροκίνη, οι 14 έμειναν βγήκαν αρνητικοί στο τεστ για τον ιό.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά από στατιστικής πλευράς, καθώς το δείγμα των ασθενών ήταν πολύ μικρό.

Η υδροχλωροκίνη, ιδιαίτερα όταν χορηγείται με το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη, έχει συγκεντρώσει ευρεία προσοχή μετά από μια αμφιλεγόμενη, μικρή μελέτη σε περίπου 40 ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στη Γαλλία. Σε αυτή τη μελέτη, το φάρμακο φαίνεται να βοηθά στην εκκαθάριση του ιού από τα σώματα 26 ασθενών, με βάση δείγματα που λαμβάνονται από ρινικά επιχρίσματα.

Επιπρόσθετα, ο Τραμπ έχει πει αρκετές φορές ότι είναι πεπεισμένος ότι το συγκεκριμένο φάρμακο θα λειτουργήσει στη μάχη κατά του θανατηφόρου ιού, κάτι που άφησε να εννοηθεί το προηγούμενο Σάββατο και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, με δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο.

«Οι γιατροί μπορούν τώρα να συνταγογραφήσουν χλωροκίνη για το συγκεκριμένο σκοπό της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων του κορωνοϊού», δήλωσε ο Πενς. «Ο πρόεδρος είναι πολύ αισιόδοξος».

Στο μεταξύ, κορυφαίοι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένου του μέλους της Task Force του Λευκού Οίκου για τον κορωνοϊό, Άντονι Φάουτσι, έχουν αναφέρει ότι η υδροχλωροκίνη μπορεί να λειτουργήσει ανεπίσημα, και προσθέτουν ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη πριν την ευρύτερη χρήση της.

Στην κινεζική μελέτη, η οποία διεξήχθη από ερευνητές του τμήματος μόλυνσης στο Κλινικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας της Σαγκάης, οι 15 ασθενείς που δεν έλαβαν υδροχλωροκίνη, προχώρησαν με συμβατική θεραπεία.

Αυτή περιλαμβάνει την ανάπαυση στο κρεβάτι, την εισπνοή οξυγόνου και τη χρήση αντι-ιικών φαρμάκων που συνιστώνται στις θεραπευτικές οδηγίες της κινέζικης κυβέρνησης για τον ιό, όπως η λοπιναβίρη, η ριτοναβίρη και αντιβιοτικά, όταν κρίνονται απαραίτητο.

Ένας ασθενής που έλαβε θεραπεία με υδροχλωροκίνη, ασθένησε σοβαρά κατά τη διάρκεια της μελέτης. Τέσσερις ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο, εκδήλωσαν διάρροια και σημάδια πιθανής ηπατικής βλάβης, σε σύγκριση με τρεις ασθενείς που ακολούθησαν συμβατική θεραπεία.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται πρόσθετες μελέτες με μεγαλύτερο αριθμό ασθενών για την πλήρη διερεύνηση των κινδύνων και των οφελών του συγκεκριμένου φαρμάκου.

ΥΓΕΙΑ, ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ, ΥΔΡΟΧΛΟΡΙΚΗ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!