κορωνοϊός-τότε-περιμένουν-την-επόμεν-1046309
ΥΓΕΙΑ | 26.08.2022 | 08:37

Κορωνοϊός: Τότε περιμένουν την επόμενη μεγάλη έξαρση

Το καλοκαίρι οδεύει προς το τέλος του και με τον Σεπτέμβριο να αχνοφαίνεται, πολλά είναι πλέον τα σενάρια γύρω από τη νέα μεγάλη έξαρση που αναμένεται να παρουσιάσει ο κορωνοϊός, με τον ιό να μην σταματά να παρουσιάζει παραλλαγές που προβληματίζουν τους ειδικούς.

Μπορεί η επιτροπή να δηλώνει ήσυχη μετά τον εμβολιασμό μεγάλου μέρους του πληθυσμού της χώρας και η Κυβέρνηση να βάζει επιτέλους τέλος στην υποχρεωτικότητα (ενόψει φυσικά και των εκλογών), όμως οι προβλέψεις ίσως να μην είναι τόσο ευχάριστες για τους επόμενους μήνες.

Ειδικότερα, ο Σεπτέμβριος αναμένεται να κυλίσει ομαλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα παρά τον υψηλό αριθμό στα κρούσματα που αυξάνονται καθημερινώς έπειτα από τους λανθασμένους χειρισμούς των κυβερνώντων αναφορικά με τα μέτρα που πάρθηκαν με φόντο τον τουρισμό της Ελλάδας.

Κορωνοϊός: Τότε περιμένουν την επόμενη μεγάλη έξαρση

Ακόμη όμως και αν ο Σεπτέμβριος δεν φαίνεται να εμπνέει ανησυχία, οι ειδικοί μιλούν για έναν επικίνδυνο Οκτώβριο, με τον δέκατο μήνα του χρόνου να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες για να συνοδευτεί με την επόμενη μεγάλη έξαρση του Covid-19.

Χαρακτηριστικές ήταν εξάλλου οι δηλώσεις του καθηγητή Νίκου Τζανάκη που δήλωσε για το θέμα πως τα μοντέλα δείχνουν πως θα περάσουμε έναν σχετικά ήσυχο Σεπτέμβριο ενώ σημείωσε πως υπολογίζει ότι προς τα μέσα με τέλη Οκτώβρη θα έχουμε νέα έξαρση επιδημιολογική.

Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η ανάρτηση στα soscial media που έκανε ο αναπλ. Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης που σημείωσε πως pεριμένουμε μία αύξηση της τάξης του 20-30% στην μεταδοτικότητα από τα μέσα Οκτώβρη εξαιτίας της μετάβασης των δραστηριοτήτων εστίασης στους κλειστούς χώρους.

Την ίδια στιγμή, ερωτηματικό αποτελεί η παραλλαγή με την ειδική ονομασία, «Κένταυρος» η οποία ακόμη δεν έχει δείξει τις προθέσεις της, με τους ειδικούς να εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

Άπαντες όμως δηλώνουν πως βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς από τα πρώτα στοιχεία, δείχνει ακόμη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από την κυρίαρχη Όμικρον 5.