Κορωνοϊός: Το τέταρτο κύμα φέρνει 10.000 κρούσματα τη μέρα

κρούσματα

Στη ραγδαία διασπορά του ιού στη χώρα μας και τη μετάλλαξη Δέλτα αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης και η ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Ελένη Γιαμαρέλλου στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».
«Όπως φαίνεται από την επιδημιολογία λυμάτων και από την αύξηση του ιικού φορτίου, τα κρούσματα στην Αττική θα είναι πάνω από 1.500-1.800 σύντομα, ακόμα και μέσα σε αυτή την εβδομάδα, ενώ στην επικράτεια πάνω από 3.000 χιλιάδες, ανάλογα τα τεστ που γίνονται», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμαΐδης.

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι αυτή η ραγδαία διασπορά μπορεί να οδηγήσει σε πάνω από 4.000 κρούσματα σύντομα καθώς, όπως εξήγησε, αυτό που βλέπουν από τα λύματα και το δίκτυο επιδημιολογίας δειγμάτων του ΕΟΔΥ είναι ότι υπάρχει σε όλη την επικράτεια απότομη και σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου σε αυτά, ειδικά σε περιοχές όπως την Κρήτη, την Αττική, την Πελοπόννησο, τα Γιάννενα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη.

«Η αύξηση του ιικού φορτίου ειδικά στην Αττική είναι εντυπωσιακή μέσα σε 4 εβδομάδες. Ξεκίνησε με το ποσοστό του 25% η αύξηση και καταλήξαμε η αύξηση από βδομάδα σε βδομάδα να είναι πάνω από 220% (μέσα σε 3 βδομάδες). Φαίνεται ότι το νέο κύμα είναι πολύ επιθετικό, εξελίσσεται πολύ γρήγορα η διάδοση αυτή ενώ από τη γονιδιωματική ανάλυση φαίνεται ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει επικρατήσει πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι περιμέναμε», ανέφερε ο ίδιος.

Παράλληλα, η κα Γιαμαρέλλου επεσήμανε ότι αν διστάζουμε να εμβολιαστούμε και αν ξεχάσουμε τα μέτρα προφύλαξης όπως τις μάσκες, μπορεί να έχουμε πάνω από 10.000 κρούσματα την ημέρα. «Ένα τέτοιο σενάριο δεν θέλουμε να το σκεφτόμαστε αλλά να το προλάβουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στη μετάλλαξη Δέλτα, είπε πως σύμφωνα με δεδομένα από το ειδικό κέντρο που υπάρχει στην Ακαδημία Αθηνών, σε πάνω από 1.000 δείγματα τα 466 ήταν το ινδικό στέλεχος, δηλαδή η μετάλλαξη Δέλτα, στα 200 εξακολουθούσε να υπάρχει το βρετανικό ενώ στα 90 υπήρχε το στέλεχος της Νότιας Αφρικής. Παράλληλα ανέφερε πως το στέλεχος αυτό εμφανίζει «ανοσολογική διαφυγή». Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που έχει νοσήσει, μπορεί να ξανακολλήσει λόγω αυτού του στελέχους, αυτό να κάνει μια πολύ μικρή μετάλλαξη, να διαιωνίζεται και από εκεί και πέρα να το κολλάει στους ευάλωτους.

Με βάση αυτά τα νέα δεδομένα, εξηγεί πως είναι λάθος η προσέγγιση κάποιος να σκεφτεί ότι ακόμα και αν το 70% του πληθυσμού εμβολιαστεί μέχρι τέλος Αυγούστου, τη γλιτώσαμε. Τόνισε πως αυτό που απασχολεί τους ειδικούς είναι το ινδικό στέλεχος (μετάλλαξη Δέλτα) καθώς με την ταχεία μετάδοση που προκαλεί (50 φορές μεγαλύτερη από το βρετανικό, 100 από το κλασικό στέλεχος της Wuhan), αναμένεται να αυξάνονται συνέχεια τα κρούσματα.

Η καθηγήτρια σημείωσε ότι οι νέοι νοσούν από τη μετάλλαξη Δέλτα με ήπια κλινική εικόνα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το ίδιο ισχύει για τους ανθρώπους άνω των 50 ετών, τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού γι’ αυτές τις ηλικίες (νέους και ανθρώπους άνω των 50 ετών).

ΥΓΕΙΑ, ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ, ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]