Κορωνοϊός: Το καταλυτικό μέταλλο για την επιβίωση των ασθενών

Η έλλειψη ψευδαργύρου στην κυκλοφορία του αίματος ήταν σύμφωνα με νέες μελέτες, που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο ESCMID 2020 για τη νόσο του κορωνοϊού (ECCVID), ένας από τους καταλυτικούς παράγοντες για την επιβίωση των ασθενών έναντι του κορωνοϊου.

Ο ψευδάργυρος, γνωστός για τις αντιιικές του ιδιότητες, που μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή του κοινού κρυολογήματος, εξετάστηκε από τους  ερευνητές για το εάν έχει τις ίδιες προστατευτικές ιδιότητες απέναντι στον κορωνοϊό, ο οποίος ανήκει στην ίδια ιογενή οικογένεια με το κρυολόγημα.

Τί ρόλο έπαιξε το επίπεδο του ψευδαργύρου στους ασθενείς

Η μελέτη, που διεξήχθη με επικεφαλής τον δρ. Roberto Güerri-Fernández του νοσοκομείου Del Mar στη Βαρκελώνη, αφορούσε μία ομάδα 611 ανδρών και γυναικών με μέσο όρο ηλικίας τα 63 έτη, που πάσχουν από συμπτώματα κορωνοϊού και νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο από τις αρχές Μαρτίου μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Μέσα από την ανάλυση των αιματολογικών εξετάσεων, η οποία επικεντρώθηκε στα επίπεδα ψευδαργύρου στο αίμα, βρέθηκε ότι από τον μέσο όρο των 249 συμμετεχόντων, εκ των οποίων οι 21 κατέληξαν, ο μέσος όρος του επιπέδου ψευδαργύρου ήταν 61 μικρογραμμάρια ανά δέκατο λίτρου αίματος.

Μέσα από τις εξετάσεις προέκυψε ότι το επίπεδο του ψευδάργυρου όσων κατέληξαν ήταν κατά μέσο όρο στα 43 μικρογραμμάρια ψευδαργύρου, με το αντίστοιχο επίπεδο των επιζώντων να αγγίζει τα 63,1 μικρογραμμάρια ανά λίτρο αίματος.

«Τα χαμηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου κατά την εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο συσχετίζονται με υψηλότερη φλεγμονή κατά τη διάρκεια της λοίμωξης και φτωχότερο τελικό αποτέλεσμα», σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Βοηθάει η λήψη επιπρόσθετου ψευδάργυρου σε περίπτωση που υπάρχει έλλειψη;

Παρόλο που η έρευνα δεν είναι οριστική, η λήψη ψευδάργυρου σε περίπτωση που κάποιος έχει σχετική ανεπάρκεια, ιδίως σε περιπτώσεις κρυολογήματος και γρίπης, συνιστά, σύμφωνα με τους ερευνητές, μια καλή ιδέα. Ωστόσο, η παραπάνω λήψη ψευδάργυρου απ’ όσο χρειάζεται ο οργανισμός, δεν θα βοηθήσει στο ανοσοποιητικό σύστημα.

«Είναι πολύ σαφές: Εάν έχετε ανεπάρκεια ψευδαργύρου, το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν θα λειτουργήσει το ίδιο καλά», δήλωσε ο δρ. David Hafler, καθηγητής νευρολογίας και ανοσοβιολογίας στη Σχολή Ιατρικής του Yale, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός. Αλλά άπαξ και έχετε την ελάχιστη ποσότητα ψευδαργύρου στο αίμα, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το να πάρετε περισσότερο θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα».

ΥΓΕΙΑ, ΑΣΘΕΝΕΙΣ, ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ, ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!