κορωνοϊός-τι-πρέπει-να-κάνουμε-αν-βγού-885411
ΥΓΕΙΑ | 03.01.2022 | 12:17

Κορωνοϊός: Τι πρέπει να κάνουμε αν βγούμε θετικοί ή έρθουμε σε επαφή με κρούσμα

Κορωνοϊός: Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι βγαίνουν κάθε μέρα θετικοί στον κορωνοϊό καθώς η μετάλλαξη Ομικρον εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Έτσι λοιπόν με το που πάρει κανείς στα χέρια του το θετικό τεστ πρέπει να κάνει συγκεκριμένα πράγματα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ που επικαιροποίησε πρόσφατα τις σχετικές οδηγίες.

Αρχικά όσοι είναι θετικοί παραμένουν σε καραντίνα για τουλάχιστον 5 μέρες και αποφεύγουν κάθε επαφή με άλλους ανθρώπους. Εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο -προεξάρχοντος του πυρετού- ελαττώνονται, έχουμε διακοπή απομόνωσης. Εάν ο πυρετός συνεχίζει χωρίς άλλα συμπτώματα, τότε παρατείνουμε την καραντίνα μέσα στο σπίτι.

Παράλληλα, όποιος είναι θετικός πρέπει να χρησιμοποιεί υποχρεωτικά μάσκα υψηλής προστασίας N95, KN95 ή FFP2 ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες πέντε μέρες.

Για όσους ήρθαν σε επαφή με κρούσμα ισχύουν τα εξής:

Για άτομα εμβολιασμένο και με ενισχυτική δόση: Χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για δέκα (10) ημέρες και διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test) την 5η ημέρα από την έκθεση.

Για άτομα εμβολιασμένα με 2 δόσεις ή 1 δόση για το εμβόλιο J&J ή ανεμβολίαστους ισχύουν τα εξής:

Παραμονή στο σπίτι για πέντε (5) ημέρες και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.

Την 5η ημέρα διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test).

Μετά την 5η ημέρα, χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες.

Για πληθυσμιακές ομάδες των οποίων η εργασία συνδέεται άρρηκτα με την λειτουργία του κράτους και τις υποδομές ζωτικής σημασίας, τα μέλη την Επιτροπής θα εξετάσουν τυχόν ιαφοροποιημένες οδηγίες κατόπιν εισηγήσεων και των αρμόδιων Υπουργείων.

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων ή θετικού εργαστηριακού ελέγχου, τα άτομα της κατηγορίας Β2 (Καραντίνα) μεταπίπτουν στην κατηγορία Β1 (Απομόνωση) και εφαρμόζουν τις αντίστοιχες οδηγίες.