Categories: Υγεία

Κορωνοϊός: Τι ανακάλυψαν για όσους δεν βουρτσίζουν καθημερινά τα δόντια τους

Τα ευρήματα νέας μελέτης για τον πιθανό ρόλο της στοματικής υγιεινής στη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Τι έχουν δείξει προγενέστερες μελέτες. Τι πρέπει να προσέχουμε.
Νέα δεδομένα που συσχετίζουν την στοματική υγιεινή με τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός αποκαλύπτει μια νέα μελέτη. Όπως έδειξε η σωστή φροντίδα των δοντιών και των ούλων μπορεί να κάνει τη διαφορά, αν μας κολλήσει ο κορωνοϊός.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως όσοι δεν βουρτσίζουν καθημερινά και σωστά τα δόντια τους, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο φλεγμονής και καρδιοπάθειας. Άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει τη σοβαρότητα της COVID-19 με τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι η καλή στοματική υγιεινή μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής COVID-19, ιδίως σε ασθενείς με καρδιοπάθεια.

«Οι ιστοί του στόματος μπορεί να δράσουν ως «δεξαμενή αναπαραγωγής» του κορωνοϊού», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Ahmed Mustafa Basuoni, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, στην Αίγυπτο. «Ο κορωνοϊός μπορεί να δημιουργήσει πολύ υψηλό ιικό φορτίο στη στοματική κοιλότητα. Γι’ αυτό τον λόγο απαιτείται πολύ καλή στοματική υγιεινή, τόσο πριν όσο και μετά τη μόλυνση από αυτόν».

Η νέα μελέτη

Για να εξετάσουν την συσχέτιση της στοματικής υγιεινής με την σοβαρότητα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, οι ερευνητές μελέτησαν 85 εθελοντές με καρδιοπάθεια και επιβεβαιωμένη COVID-19.

Οι ερευνητές τους ζήτησαν να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια. Εξέτασαν επίσης το ιατρικό ιστορικό τους και τους υπέβαλλαν σε αναλύσεις αίματος. Μεταξύ άλλων εξέτασαν τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CPR). Είναι μία ουσία στο αίμα που αποτελεί δείκτη φλεγμονής κάπου στο σώμα.

Όπως αναφέρει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ) σε ανακοίνωσή της, η φτωχή στοματική υγεία στους εθελοντές αυτούς συσχετίστηκε:

Με πιο σοβαρή μορφή της COVID-19

Με πιο μακρά ανάρρωση από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η φτωχή στοματική υγιεινή μπορεί να αποτελεί πρόσθετο παράγοντα κινδύνου για τους καρδιοπαθείς που μολύνει ο κορωνοϊός.

Οι λεπτομέρειες της μελέτης θα παρουσιασθούν σε επερχόμενο κοινό συνέδριο της AHA με την Αιγυπτιακή Καρδιολογική Εταιρεία. Το συνέδριο θα διεξαχθεί 14-15 Οκτωβρίου 2021.

Τι μπορείτε να κάνετε
«Απλά μέτρα όπως το σχολαστικό, καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών και η προληπτική επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι απαραίτητα. Ειδικά στους ασθενείς με καρδιοπάθεια ενδέχεται να δρουν προστατευτικά έναντι της σοβαρής COVID-19, μειώνοντας ενδεχομένως τη βαρύτητά της», τόνισε ο Dr. Basuoni.

Και συνέστησε σε όλους, πρωτίστως στους καρδιοπαθείς, να μην αμελούν την φροντίδα των δοντιών τους και την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο.

πηγή: iatropedia.gr

Comments are closed.


Recent Posts

Θεσσαλονίκη: Νεκρός 30χρονος που έπεσε από φωταγωγό

Νεαρός άνδρας έχασε τη ζωή του μετά από πτώση από φωταγωγό πολυκατοικίας στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η τραγωδία…

1 δευτερόλεπτο ago

Δύο άτομα δέχθηκαν χθες επίθεση από Ρομά στην Περιφερειακή Οδό Αιγάλεω

Άγρια επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια χθεσινής νύχτας στην Περιφερειακή Οδό Αιγάλεω. Σύμφωνα με την αστυνομία, στις 11:20, ομάδα αγνώστων…

3 λεπτά ago

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην Κάρπαθο-Κάλεσμα περιορισμού των μετακινήσεων στους κατοίκους

Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, καλεί τους κατοίκους της Καρπάθου, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί, το…

7 λεπτά ago

ΑΣΕΠ-4Ε/2021: Βγήκαν τα οριστικά αποτελέσματα

Εκδόθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα της Προκήρυξης 4E/2021 (Φ.Ε.Κ. 25/11.05.2021, Τεύχος Προκηρύξεων Α.Σ.Ε.Π.) για την πλήρωση, μεταξύ άλλων, δύο (2) θέσεων Ειδικού Επιστημονικού και Τεχνικού Προσωπικού στο Εθνικό…

15 λεπτά ago

ΑΣΕΠ: Νέες θέσεις εργασίας στο Δήμο Βόλου (προκήρηξη)

Γνωστοποιείται η πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά τριών (3) ατόμων για την κάλυψη αναγκών, με παροχή…

16 λεπτά ago

Ντόρα Μπακογιάννη για Τουρκία: «Για πρώτη φορά, ανησυχώ»

«Για πρώτη φορά ανησυχώ από το σκηνικό που έχουν στήσει οι Τούρκοι με την επιθετική ρητορική τους και δεν είμαι από…

20 λεπτά ago