Κορωνοϊός: Τα 3 χαρακτηριστικά του βήχα που μαρτυρούν μία απλή γρίπη - Aftodioikisi.gr
Σάββατο
1
Οκτώβριος
Back

Κορωνοϊός: Τα 3 χαρακτηριστικά του βήχα που μαρτυρούν μία απλή γρίπη

Η γρίπη όντας μία πολύ κοινή κατάσταση για τους ανθρώπους, είναι δύσκολο να κατανοηθεί αν είναι σύμπτωμα κορονοϊού, πράγμα που προκαλεί σε πολλούς τον φόβο και μια συνεχή επιφυλακή. Η γρίπη μπορεί να σας δυσκολέψει για περίπου μια εβδομάδα προτού αναρρώσετε πλήρως, ο κορονοϊός όμως μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα που παραμένουν για μήνες προτού ξεπεράσετε τη νόσο COVID-19.

Ένας βήχας από μόνος του, είναι ένα σύμπτωμα που παρατηρείται σε ένα σωρό ασθένειες. Αυτό σημαίνει ότι ο βήχας δεν είναι απαραίτητα σημάδι της COVID-19. Μάλιστα, υπάρχει τρόπος για να προσδιορίσετε εάν ο βήχας που ίσως μόλις σας ξεκίνησε είναι ή όχι ένδειξη COVID-19.

«Ο κορονοϊός εκδηλώνεται με ένα ευρύ φάσμα σοβαρότητας βήχα, από ήπιο έως σοβαρό βήχα ή ακόμη και σοβαρή πνευμονοπάθεια. Μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ του βήχα που προκαλείται από τη νόσο COVID-19 ή κάτι άλλο», λέει ο δρ. Nate Favini, ιατρικός προϊστάμενος στον οργανισμό Forward.

Ενδείξεις ότι ο βήχας ΔΕΝ είναι σύμπτωμα κορονοϊού

1. Δεν έχετε φλέγμα

Μιλώντας στο BestLife, ο δρ. Nate Favini λέει ότι ένα σημάδι που πρέπει να προσέξετε είναι το φλέγμα. Εάν δεν βγάζετε φλέγμα όταν βήχετε, υπάρχει πιθανότητα να μην είναι σύμπτωμα που σχετίζεται με τον κορονοϊό. Σύμφωνα με μερικές μελέτες, πάνω από το 60% των ασθενών με COVID-19 εμφανίζουν ξηρό βήχα. Αυτό γενικά σημαίνει βήχας χωρίς παραγωγή φλέγματος. Υπολογίζεται ότι μόνο στο 33% των περιπτώσεων ο κορονοϊός εκδηλώνεται με βήχα που συνοδεύεται από βλέννα, γνωστός και ως “υγρός” ή “παραγωγικός» βήχας.

2. Δεν έχετε συριγμό

Στο BestLife μίλησε σχετικά και η δρ. Sara Narayan, αλλεργιολόγος στο Emerson Hospital, η οποία λέει ότι ο βήχας που συνοδεύεται από συριγμό πιθανότατα δεν αποτελεί ένδειξη COVID-19:

Η δρ. Narayan σημειώνει ότι αν και ο κορονοϊός έχει πολλά κοινά με τις αλλεργίες, υπάρχουν μερικά πράγματα που διαφοροποιούν τα δύο, συμπεριλαμβανομένου του συριγμού. “Σε ασθενείς με άσθμα, οι αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν βήχα, συριγμό και δύσπνοια. Μόνο δύο από αυτά σχετίζονται με την COVID-19. Ο κορονοϊός συνήθως δεν προκαλεί συριγμό”.

Το Health.com προσθέτει:

Ένας ξηρός βήχας μπορεί επίσης να ακούγεται διαφορετικά από έναν υγρό βήχα. “Έχει πολύ σταθερό ήχο”, λέει ο δρ. Subinoy Das. Ο βήχας αυτός συχνά προκαλείται από ένα “γαργάλημα στο πίσω μέρος του λαιμού”, με βραχνό ήχο, ή με ήχο σαν γαύγισμα σκύλου. Αυτό συμβαίνει επειδή ο αεραγωγός δεν αλλάζει συνεχώς με τον βήχα. Στον υγρό βήχα, συσσωρεύεται βλέννα στον λαιμό, στη συνέχεια φεύγει, οπότε αυτό αλλάζει συνεχώς την κατάσταση στους αεραγωγούς.

3. Δεν έχετε φαγούρα

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα ο βήχας σας να οφείλεται σε αλλεργίες. Έτσι, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στο αν ο βήχας σας συνοδεύεται με οποιοδήποτε είδος κνησμού (φαγούρα). Εάν ναι, τότε μάλλον δεν είναι κορονοϊός, καθώς η φαγούρα δεν σχετίζεται με μια ιογενή ασθένεια, όπως ο κορονοϊός.

Τα πιο κοινά συμπτώματα κορονοϊού, που πρέπει να γνωρίζετε περιλαμβάνουν:

  • δύσπνοια
  • πυρετό
  • μυϊκό πόνο
  • πονοκέφαλο
  • πονόλαιμο
  • ξαφνική απώλεια γεύσης (αγευσία) και μυρωδιάς (ανοσμία) και
  • κόπωση

Τέλος, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης πρόσφατα παρατήρησαν ότι τα ρινικά προβλήματα (όπως η ρινική ξηρότητα) μπορεί μερικές φορές να προηγούνται της αγευσίας και της ανοσμίας και, ως εκ τούτου, μερικές φορές μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι COVID-19.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!