κορωνοϊός-τα-12-sos-για-μάσκες-υψηλής-προστ-974570
ΥΓΕΙΑ | 15.01.2022 | 12:28

Κορωνοϊός: Τα 12 SOS για μάσκες υψηλής προστασίας

Κορωνοϊός: Η «έκρηξη» των κρουσμάτων, λόγω της παγκόσμιας εξάπλωσης της υπερ-μεταδοτικής μετάλλαξης Omicron, οδήγησε επίσης σε «έκρηξη» στην ανάγκη για μάσκες υψηλής προστασίας.

Δηλαδή, μάσκες όπως η N95, η KN95 και η KF94. Πριν τις πάρει κανείς, όμως, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός, γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάρει μάσκες υψηλής προστασίας… «μαϊμού».

Γι’ αυτό οι New York Times ετοίμασαν μια χρήσιμη λίστα, στην οποία παρουσίασαν τα 12 sos για τις μάσκες

1) Διατίθενται σε σφραγισμένες συσκευασίες: Οι πραγματικές μάσκες σφραγίζονται με τρόπο που σαφώς δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ πριν. Αν όμως οι μάσκες βρίσκονται σε τσάντα, που μπορεί να δεθεί με ταινία ή να κλείσει με φερμουάρ, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

2) Εάν δεν υπάρχουν πληροφορίες για την εταιρεία ή την τοποθεσία της: Η συσκευασία στην οποία τοποθετούνται οι μάσκες θα πρέπει να αναφέρει πού κατασκευάστηκαν. Ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρχει νόμιμη ιστοσελίδα ή διεύθυνση. Αυτό συμβαίνει γιατί εάν έχετε πρόβλημα ή έχετε ερωτήσεις, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κατασκευαστή τους.

3) Λείπει η ημερομηνία λήξης: Μόλις η διαδρομή που μπλοκάρει τα σωματίδια είναι «αδύναμη», η ημερομηνία λήξης πρέπει πάντα να αναγράφεται στη συσκευασία. Σύμφωνα με την Christina Baxter, Διευθύνουσα Σύμβουλο της Emergency Response TIPS, LLC, μιας εταιρείας συμβούλων εκπαίδευσης και έκτακτης ανάγκης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σπάσουν τα ελαστομερή υλικά στους ιμάντες, καθώς και τα εξαρτήματα που τους κρατούν στη θέση τους.

4) Κακή χρήση της επίσημης ορολογίας: Σε οποιαδήποτε συσκευασία πρέπει να αναγράφεται ότι η μάσκα είναι εγκεκριμένη από τον FDA. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μάσκα N95 πρέπει να είναι εγκεκριμένη από το Ινστιτούτο Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (NIOSH) και όχι από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Ωστόσο, μια χειρουργική μάσκα N95 πρέπει να είναι εγκεκριμένη από τον FDA.

Ωστόσο, ούτε η NIOSH ούτε η FDA παρέχουν τα λεγόμενα πιστοποιητικά έγκρισης. «Επομένως, κάθε επιστολή πιστοποίησης που περιέχεται είναι λάθος», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ECRI Markus Sampaker σε δήλωση.

Επιπλέον, είναι σύνηθες οι μάσκες KN95 ή KF94 να φέρουν την ένδειξη “Εγγεγραμμένη στο FDA” ή “Καταχώριση FDA”. Ωστόσο, αυτό σημαίνει μόνο ότι ο κατασκευαστής έχει υποβάλει έγγραφα για να ενημερώσει την FDA για την ύπαρξή του και ότι οι μάσκες δεν έχουν δοκιμαστεί ή εγκριθεί.

5) Η συσκευασία αναφέρει τις λέξεις «γνήσιο», «νόμιμο», «γνήσιο» ή «αξιόπιστο»: Τότε πρέπει να είστε δύσπιστοι, σύμφωνα με το CDC. Εάν ο κατασκευαστής είναι αξιόπιστος, δεν θα μπει στη διαδικασία να ισχυριστεί ότι είναι αξιόπιστος και ούτω καθεξής.

Σε περίπτωση τυπογραφικών ή γραμματικών λαθών συσκευασίας, «αυτή είναι ένδειξη ότι προήλθε από εταιρεία που δεν ενδιαφερόταν για την ποιότητα του προϊόντος της», ανέφερε σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος του τμήματος Ασφαλείας της εταιρείας 3M.

6) Να είστε προσεκτικοί εάν δεν υπάρχει όνομα ή λογότυπο εταιρείας: Η μάσκα πρέπει να φέρει είτε το όνομα είτε το λογότυπο της εταιρείας.

7) ελαττωματικό προϊόν: Οι μάσκες δεν πρέπει να έχουν συρμάτινη γέφυρα με λυγισμένη μύτη, ελαστικά που χάνουν την ελαστικότητά τους ή αφαιρούνται εύκολα. Αυτά τα στοιχεία μπορεί να επηρεάσουν την εφαρμογή τους και δεν υπάρχουν σε αξιόπιστες μάρκες.

8) Απώλεια σήματος NIOSH: Η λέξη NIOSH πρέπει να είναι κεφαλαία και εύκολα αναγνωρίσιμη.

9) Έλλειψη αριθμού έγκρισης: Αυτός ο αριθμός είναι ένα αλφαριθμητικό αναγνωριστικό που ξεκινά με τα γράμματα “TC-84A” και ακολουθείται από τέσσερα επιπλέον ψηφία. Εάν ναι, ελέγξτε το στη Λίστα Πιστοποιημένου Εξοπλισμού NIOSH.

10) Βρόχοι αυτιών: Οι πραγματικοί αναπνευστήρες N95 ασφαλίζονται με ένα ζευγάρι ελαστικές ταινίες στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Αυτό συνήθως δημιουργεί καλύτερη εφαρμογή σε σύγκριση με τις θηλιές αυτιών στις μάσκες KN95 και KF94.

11) Εάν έχει σημάδι για χρήση από παιδιά: Προς το παρόν, δεν έχει κυκλοφορήσει καμία μάσκα N95 για παιδιά. Στη διαδικασία έγκρισης NIOSH υποβάλλονται μόνο μάσκες ενηλίκων. Αν υπάρχει ο χαρακτηρισμός “Kids N95”, τότε έχουμε να κάνουμε με λάθος κατασκευή. Ωστόσο, υπάρχουν πραγματικές μάσκες KN95 και KF94 σε μέγεθος παιδιών.

12) Εάν η σήμανση GB δεν υπάρχει: Σύμφωνα με το πρότυπο KN95, οι μάσκες που κατασκευάζονται μετά την 1η Ιουλίου 2021 έχουν την επωνυμία GB2626-2019. Αυτή η σφραγίδα είναι η επιβεβαίωση ότι η μάσκα είναι κατασκευασμένη σύμφωνα με τα τρέχοντα κινεζικά πρότυπα.

Ωστόσο, η μάσκα με αριθμό GB και που λήγει το 2006 είναι κατασκευασμένη σύμφωνα με το προηγούμενο πρότυπο και εξακολουθεί να είναι νόμιμη εάν δεν έχει παρέλθει ακόμη η ημερομηνία λήξης.