κορωνοϊός-πού-οφείλεται-η-αύξηση-κρου-379467
ΥΓΕΙΑ | 17.09.2021 | 10:12

Κορωνοϊός : Πού οφείλεται η αύξηση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη – «Θα ξαναζήσουμε το «deja vu» του lockdown»

Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου η Θεσσαλονίκη κατέγραφε μία σταδιακή άνοδο όσον αφορά τα κρούσματα κορωνοϊού, με αποκορύφωμα τις τελευταίες ημέρες, που παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, από τις 10/9 και έπειτα, σχεδόν «κατάφερε» να ξεπεράσει την Αθήνα, κάτι που προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς. Τι συνέβη λοιπόν, και σε διάστημα δέκα ημερών, τα κρούσματα αυξήθηκαν ραγδαία; Ποιά είναι η εκτίμηση των ειδικών για τον χειμώνα που έρχεται;

Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα επιχείρησαν να δώσουν δύο αρμόδιοι σε σχετικά ζητήματα, που βρίσκονται από την αρχή της πανδημίας στην πρώτη γραμμή. Μέσα από πολλά επιχειρήματα, σε αυτό που συμφώνησαν για την απότομη αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, είναι πως οι πολίτες της δεν αντιμετωπίζουν με την κατάλληλη σοβαρότητα τα μέτρα προστασίας, ενώ αντιθέτως δείχνουν μία έντονη χαλαρότητα.

Οι πιθανές αιτίες της αύξησης κρουσμάτων

Σύμφωνα με τον Διαμαντή Χλωρό, συντονιστή και διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής και συντονιστής πανδημίας στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», είναι αδύνατο κανείς να προβλέψει ακριβώς πως επεκτείνεται ο συγκεκριμένος ιός, καθώς η διάδοσή του είναι μεγάλη και κρατάει πάρα πολλούς μήνες. «Αφετέρου, το καινούριο στέλεχος Δέλτα, είναι πολύ πιο μεταδοτικό και οδηγεί σε περισσότερες νοσηλείες, και ίσως και θανάτους» αναφέρει ο κ. Χλωρός στο ThessToday.gr.

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως η απότομη αύξηση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, φαίνεται πως είναι κάτι παροδικό, καθώς «σύμφωνα με την περσινή εμπειρία που είχαμε το φθινόπωρο, όπου κάποιες στιγμές η πόλη μας είχε λιγότερα κρούσματα από την Αθήνα, και άλλες φορές το αντίστροφο, δεν κρίνεται ως κάτι ανησυχητικό, αλλά παροδικό».

«Μεγαλύτερη έμφαση στα μέτρα προστσίας»

Όπως είναι ήδη γνωστό, ο ιός προσβάλλει τον κόσμο ταχύτατα και κυρίως τους ανεμβολίαστους. Σύμφωνα με τον κ. Χλωρό, οι 9/10 ασθενείς στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. «Εάν θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε αυτό, και αυτή την φορά να το «προλάβουμε», πέρα από τους εμβολιασμούς, που είναι το σημαντικότερο όπλο, πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στα μέτρα προστασίας» αναφερόμενος στην συχνότερη χρήση μάσκας, στην τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων, και ταυτόχρονα ιδιαίτερη προσοχή στους εσωτερικούς χώρους, όπως στην εκκλησία, στα σχολεία, καθώς και στα ΜΜΜ. «Εν ολίγοις, τα μέτρα πρέπει να γίνουν ακόμη πιο αυστηρά, δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι».

Βέβαια, οι Θεσσαλονικείς δεν φαίνεται να υιοθετούν αυτή την άποψη, καθώς όπως αναφέρει ο κ. Χλωρός «συναθροίζονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις, μη φορώντας μάσκα, χωρίς να προφυλάσσονται καθόλου. Τα ίδια είχαν γίνει και πέρυσι, όπου με τον ίδιο τρόπο είχαμε την έκρηξη των κρουσμάτων».

Αυτό φαίνεται να σημαίνει πως οι Θεσσαλονικείς δεν έχουν συνειδητοποιήσει την σοβαρότητα της κατάστασης, και νιώθουν ασφαλείς επειδή έκαναν το εμβόλιο. «Όμως, ο εμβολιασμένος πρέπει να συνεχίσει να προφυλάσσεται. Η ονομασία «Επιχείρηση Ελευθερία» είναι λάθος, καθώς μιλάμε για προ-προστασία. Ελευθερία σημαίνει «κάνω ό,τι θέλω», και εμείς απέχουμε πάρα πολύ από αυτό.

Η εκτίμησή μου για τον χειμώνα που έρχεται είναι ξεκάθαρη πως τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Ξέρουμε ήδη τι να περιμένουμε, και για αυτό πρέπει να αυστηροποιήσουμε τώρα τα μέτρα προστασίας, να μην τα παρατήσουμε. Καθώς, τον χειμώνα, όλα θα είναι πολύ πιο δύσκολα, αφού θα συνωστιζόμαστε σε εσωτερικούς χώρους. Θα είναι πολύ δύσκολοι μήνες, εάν δεν δράσουμε σύντομα».

Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Κιούμης, καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, μιλώντας στο ThessToday.gr, αποδίδει την αύξηση των κρουσμάτων στην συμπρωτεύουσα, στο διαφορετικό «μοντέλο» διακοπών που ακολούθησαν οι Θεσσαλονικείς, σε αντίθεση με τους κατοίκους της Αθήνας.

«Η Θεσσαλονίκη ακολούθησε διαφορετικό μοντέλο διακοπών από αυτό που ακολουθεί η Αθήνα, και αυτό παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς οι άνθρωποι απελευθερώθηκαν. Στην Αθήνα, υπάρχει συνεχής πτωτική τάση και δεν καταγράφεται αύξηση στο ιικό φορτίο. Οι Θεσσαλονικείς έκαναν εκδρομές τα Σαββατοκύριακα στη Χαλκιδική, και σε άλλους κοντινούς προορισμούς, ενώ οι Αθηναίοι πήγαν κυρίως σε νησιά και γύρισαν πίσω».

«Οι Θεσσαλονικείς θα χάσουν τις ελευθερίες που κέρδισαν»

Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, έχουν διαφορετική συμπεριφορά απέναντι στην πανδημία, τονίζει ο κ. Κιουμής, ενώ προσθέτει πως «η οποία είναι σαφώς χειρότερη από αυτή των Αθηναίων. Η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί με απόλυτη σοβαρότητα».

Παράλληλα, ο κ. Κιούμης προειδοποιεί πως σε περίπτωση που χειροτερέψουν τα πράγματα, οι Θεσσαλονικείς, θα αρχίσουν να «χάνουν» και πάλι κάποιες από τις ελευθερίες τους, που κέρδισαν αυτό το διάστημα. «Μερικές φορές τα πράγματα χρειάζονται και την κατάλληλη σοβαρότητα. Αντιθέτως, στην πόλη υπάρχει μία γενική χαλαρότητα, έτσι κι αλλιώς, είναι το στυλ της».

«Ο στόχος για την ανοσία αγέλης είναι πλέον μια έκφραση χωρίς περιεχόμενο»

Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς και την ανοσία της αγέλης, ο κ. Κιούμης τόνισε πως τα εμβόλια λειτουργούν ακόμη και τώρα και είναι αποτελεσματικά, ωστόσο δεν δίστασε να αναφέρει πως «δεν παύουν όμως να είναι πρόβλημα από τη στιγμή που δεν έχουμε φάρμακο για την νόσο. Από τη στιγμή που νοσούν οι εμβολιασμένοι και μεταδίδουν τη νόσο, τότε ο στόχος για την ανοσία αγέλης είναι πλέον μια έκφραση χωρίς περιεχόμενο».

Σχετικά με τις ενδείξεις αποκλιμάκωσης, ο κ. Κιούμης υπογραμμίζει πως οι ρυθμοί στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ πιο αδύναμοι και πολύ πιο αργοί, από ότι είναι στην Αθήνα, ενώ τόνισε πως θα υπάρξει επιβάρυνση και στις δύο πόλεις εξαιτίας των σχολείων που αποφασίστηκε να ανοίξουν. «Στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Θα φτάσει η στιγμή που θα αυστηροποιηθούν τόσο τα μέτρα στην πόλη και θα ξαναζήσουμε το «deja vu» του lockdown.

πηγή: thesstoday.gr