Categories: Υγεία

Κορωνοϊός: Πόσο πιθανή είναι η επαναμόλυνση

Πόσο πιθανή είναι η επαναμόλυνση

Αυξημένες είναι επαναμολύνσεις από τον κορωνοϊό, ακόμα και 3 και 4 φορές,  μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τον Guardian. Το φαινόμενο είναι έντονο και στα παιδιά.

Σύμφωνα με επιστήμονες στο Imperial College του Λονδίνου, αφού ελήφθησαν υπόψη πολλοί παράγοντες, κατέληξαν στο ότι η Όμικρον έχει 4,38 έως 6,63 φορές υψηλότερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, σε σύγκριση με την Δέλτα.

Η επιστημονική ομάδα προσθέτει ότι αυτό σημαίνει ότι η προστασία έναντι της μόλυνσης από τον Covid, που προήλθε από προηγούμενη μόλυνση τους τελευταίους έξι μήνες, έχει μειωθεί από περίπου 85%, πριν εμφανιστεί η Όμικρον, σε κάπου μεταξύ 0% και 27%. Η μείωση δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι η Όμικρον έχει βρεθεί ότι έχει την ικανότητα να αποφεύγει τις ανοσολογικές αποκρίσεις του οργανισμού σε σημαντικό βαθμό.

Ο καθηγητής ανοσολογίας του Imperial College του Λονδίνου Ντάνι Άλτμαν δήλωσε ότι σε επαναμόλυνση οδηγεί ένας συνδυασμός του χρόνου που διαρκεί η πανδημία, τα αντισώματα που εξασθενούν και τα δύο μεγάλα κύματα ανοσοδιαφυγής από τη Δέλτα και μετά την Omicron.

Τι ισχύει με τον χρόνο επαναμόλυνσης με την Omicron

Τα στοιχεία δείχνουν ότι δυνητικά, οι επαναμολύνσεις με την παραλλαγή Omicron είναι πιθανές σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του UKHSA, σε περιπτώσεις με ημερομηνία δείγματος μεταξύ 1ης Νοεμβρίου – 29ης Δεκεμβρίου 2021, υπήρξαν 2.855 πιθανές επαναμολύνσεις, 29 έως 89 ημέρες μετά από προηγούμενη λοίμωξη. Ωστόσο, κάποιες από αυτές ενδέχεται να αποτυπώνουν την αρχική μόλυνση, με τον ιό να μην έχει αποβληθεί.

Το UKHSA επισημαίνει ότι είναι δύσκολο να συγκριθεί άμεσα το ζήτημα των παραλλαγών, αφού υπάρχουν παράγοντες που μεταβάλλονται, όπως το συνολικό επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό.

Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο πόσο οι ανοσολογικές αποκρίσεις της Omicron προστατεύουν από δεύτερη μόλυνση με την ίδια μετάλλαξη ή από νέες παραλλαγές. «Θα περίμενα ότι ο κίνδυνος δεύτερης μόλυνσης με Omicron είναι πολύ χαμηλότερος από τον κίνδυνο της μόλυνσης πρώτα με Δέλτα και μετά με Omicron, καθώς ο ασθενής έχει αναπτύξει αντισώματα στην πρωτεϊνική ακίδα της παραλλαγής» δήλωσε ο Πολ Χάντερ, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της ανατολικής Αγγλίας.

Παιδιά κόλλησαν δύο φορές Covid τον χειμώνα-Πως εξηγείται;

Η επαναμόλυνση των παιδιών θα μπορούσε να οφείλεται σε διαφορετικές μεταλλάξεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Βρετανίας που δημοσιεύτηκαν τον Δεκέμβριο, τα παιδιά σχολικής ηλικίας με κορωνοϊό εκείνη την περίοδο είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να έχουν την Omicron από τους ενήλικες που νόσησαν. Δηλαδή, πρώτα ενδέχεται να νόσησαν με τη Δέλτα και μετά με την Omicron.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι όσοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό σε διάστημα 29-89 ημερών από την προηγούμενη μόλυνση αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό των επαναμολύνσεων. Πολλές από αυτές είναι πιθανόν να αφορούν παιδιά σχολικής ηλικίας επειδή είχαν τα υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, δηλαδή πριν εμφανιστεί η νέα παραλλαγή.

Πόσο ήπιες είναι οι επαναμολύνσεις

Ένα άλλο ερώτημα αφορά στο εάν οι επαναμολύνσεις είναι ηπιότερες. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να φαίνεται λογικό, δεδομένης της προηγούμενης ανοσολογικής απόκρισης του σώματος.

Σύμφωνα με τον Χάντερ, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το ιικό φορτίο στις επαμολύνσεις είναι πιο χαμηλό, με αντίκτυπο και στη σοβαρότητα της νόσησης.

Ωστόσο η σοβαρότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως την παραλλαγή και την εμβολιαστική κάλυψη κάθε ασθενούς.

Πόσες φορές μπορεί καποιος να νοσήσει με Covid

Ήδη, έχουν αναφερθεί άτομα που νόσησαν δύο φορές. Ωστόσο υπάρχουν και αναφορές για ασθενείς που προσβλήθηκαν από κορωνοϊό τρεις ή και τέσσερις φορές με διαφορά μόλις λίγων εβδομάδων.

Το UKHSA δεν αναλύει τις επαναμολύνσεις ανά κρούσμα, αν και έχει εντοπίσει πιθανές τρίτες επαναμολύνσεις. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι όσο περισσότερο η Covid είναι μαζί μας, τόσες περισσότερες επαναμολύνσεις μπορεί να έχει ένας άνθρωπος.

Comments are closed.


Recent Posts

Καναδάς: Αίρονται όλοι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί κατά της Covid από 1 Οκτωβρίου

Ο Καναδάς θα καταργήσει όλους τους περιορισμούς που είχαν τεθεί σε ισχύ για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της Covid-19 για…

1 ώρα ago

Λιβύη: Νέες συγκρούσεις στα δυτικά της χώρας

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν σε ένοπλες μάχες στην πόλη Ζαούια στη δυτική Λιβύη, εν μέσω νέων αναταραχών στο…

2 ώρες ago

Το Ευρωκοινοβούλιο τιμά τον Μανώλη Γλέζο: Παρόντες Τσίπρας, Ανδρουλάκης

Με πρωτοβουλία της Ευρωομάδας της Αριστεράς (Left), την Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου στις 15:00 (τοπική) στις Βρυξέλλες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα…

2 ώρες ago

Κούβα: Νομιμοποιήθηκε ο γάμος και η υιοθεσία από ομοφυλόφιλους

Η κουβανική εκλογική Αρχή ανακοίνωσε σήμερα (26/9) ότι το νέο οικογενειακό δίκαιο, που περιλαμβάνει τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων και την…

2 ώρες ago

Bloomberg: Η ΕΕ θα καθυστερήσει την απόφαση για το πλαφόν

Tα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αγωνίζονται να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο και πιθανότατα…

2 ώρες ago

Κρήτη: Πήγε στο σχολείο μαθήτριας και τη χτύπησε

Σοβαρό επεισόδιο εκτυλίχθηκε σε σχολείο στην Κρήτη. Μητέρα κατήγγειλε στην αστυνομία ότι το παιδί της δέχτηκε επίθεση από μία μαθήτρια…

2 ώρες ago