Κορωνοϊός: Ποιοι ασθενείς κινδυνεύουν να πάθουν θρόμβωση - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
19
Ιανουάριος
Back
διαχείριση ασθενών

Κορωνοϊός: Ποιοι ασθενείς κινδυνεύουν να πάθουν θρόμβωση

Ερευνητές του Τμήματος Ορθοπαιδικής, Ρευματολογίας και Μυοσκελετικών Επιστημών του Νιούφιντ (NDORMS) στη Βρετανία μελέτησαν τη σχέση της Covid-19 με την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση καθώς και τους γενετικούς παράγοντες που προδιαθέτουν στην εκδήλωσης θρόμβωσης μετά τη λοίμωξη από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσίευσαν στο JAMA Internal Medicine, οι εξω-νοσοκομειακοί ασθενείς (δηλαδή εκείνοι που έχουν διαγνωστεί αλλά δεν έχουν νοσηλευθεί για κορωνοϊό) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό που δεν έχει νοσήσει από Covid-19. Αλλά ο κίνδυνος μειώνεται κατά πολύ αν πρόκειται για άτομα πλήρως εμβολιασμένα που νοσούν από Covid-19.

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία από τη βάση U.K. Biobank που αφορούσαν σε περισσότερα από 400.000 άτομα. Οι 18.818 είχαν μολυνθεί από κορωνοϊό – βάσει θετικού PCR test που είχε γίνει σε εξω-νοσοκομειακό περιβάλλον – και συγκρίθηκαν με 93.179 άτομα που δεν είχαν προσβληθεί από τον ιό αλλά ήταν ιδίου φύλου, ηλικίας και μια σειρά άλλων κλινικών  χαρακτηριστικών.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Frank Xie «πολλές μελέτες που έχουν γίνει σε νοσοκομειακούς ασθενείς έχουν τεκμηριώσει τη σχέση εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης και σοβαρής Covid-19. Η δική μας μελέτη είναι μια από τις πρώτες που γίνεται σε εξω-νοσοκομειακούς ασθενείς με κορωνοϊό και αναδεικνύει τον αυξημένο κίνδυνο για τους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους πάσχοντες».

Άλλοι κλινικοί παράγοντες κινδύνου ήταν η προχωρημένη ηλικία, το άρρεν φύλο και η παχυσαρκία.

Οι ερευνητές εντόπισαν και γενετικούς παράγοντες που προδιαθέτουν σε εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, όπως η θρομβοφιλία του παράγοντα V Leiden διπλασιάζει τον κίνδυνο για θρόμβωση μετά τη νόσηση από Covid-19.

«Παρατηρήσαμε ωστόσο ότι ο κίνδυνος μειωνόταν σημαντικά στα άτομα που είχαν εμβολιαστεί πλήρως πριν κολλήσουν κορωνοϊό και νοσήσουν», σημειώνει ο Δρ Frank.

Πηγή: ygeiamou.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!