κορωνοϊός-πέρασες-covid-σε-πόσο-καιρό-πρέπ-760887
ΥΓΕΙΑ | 30.04.2021 | 20:15

Κορωνοϊός: Πέρασες Covid; Σε πόσο καιρό πρέπει να κάνεις το εμβόλιο

Ποιοι μπορούν να εμβολιάζονται σύντομα μετά τη λοίμωξη και ποιοι πρέπει να περιμένουν. Τι ισχύει για όσους έχουν νοσήσει δύο φορές ή έχουν συμπτώματα που επιμένουν.

Μπορεί να περάσατε τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός στο σπίτι ή στο νοσοκομείο, με πυρετό, βήχα και άλλα συμπτώματα. Ή μπορεί να ήσασταν ασυμπτωματικοί και να μάθατε πως είστε μολυσμένοι σε ένα self test. Σε κάθε περίπτωση, αν νομίζετε ότι αφού μολυνθήκατε δεν χρειάζεστε εμβόλιο, ξανασκεφθείτε του.

Αυτό συνιστά η λοιμωξιολόγος Dr Kristin Englund, διευθύντρια της Κλινικής Long Covid στην Cleveland Clinic στο Οχάιο, εξηγώντας πως είναι λάθος να βασίζεται κάποιος στα αντισώματα που παράγει ο οργανισμός του όταν εκδηλώνει μία ασθένεια.

«Το ξέρουμε και για άλλες σοβαρές λοιμώξεις, η φυσική ανοσία ποτέ δεν είναι τόσο ισχυρή όσο αυτή που επιφέρουν τα εμβόλια», λέει. «Επομένως, για όσους περνούν τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, είναι πολύ σημαντικό να εμβολιάζονται».

 Όπως επισημαίνει, είναι γνωστό ότι μικρός αριθμός ασθενών εκδηλώνει εκ νέου τη λοίμωξη Covid-19. Ακόμα, όμως, κι αν ο κορωνοϊός σας αρρώστησε δύο φορές, πάλι πρέπει να κάνετε το εμβόλιο εναντίον του, ώστε να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας για την περίπτωση που ξαναεκτεθείτε σε αυτόν.

Αν, εξ άλλου, έχετε συμπτώματα της Covid που επιμένουν επί μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, το εμβόλιο ίσως σας βοηθήσει να αναρρώσετε πλήρως. «Αν ταλαιπωρήστε αυτή τη στιγμή από συμπτώματα που επιμένουν, εξετάστε σοβαρά το ενδεχόμενο να κάνετε το εμβόλιο. Δεν θα επιδεινώσει την κατάστασή σας. Αντιθέτως, υπάρχει μικρή πιθανότητα να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα», τονίζει η Dr. Englund.

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή

Πόσο καιρό, όμως, πρέπει να περιμένει κάποιος για να εμβολιαστεί όταν τον νοσήσει ο νέος κορωνοϊός; «Η σύστασή μας αυτή τη στιγμή είναι να γίνεται το εμβόλιο αμέσως μόλις ο ασθενής βγει από την καραντίνα», απαντά. «Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για όλους τους ασθενείς».

Οι εξαιρέσεις, σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ είναι όσοι έχουν νοσήσει βαριά και έχουν κάνει θεραπεία:

  • Με μονοκλωνικά αντισώματα ή
  • Με πλάσμα αναρρωσάντων ασθενών

Σε τέτοια περίπτωση, τα CDC συνιστούν να περιμένετε 90 ημέρες πριν κάνετε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. «Αν δεν είστε σίγουροι για τη θεραπεία που έχετε κάνει, συμβουλευθείτε τον θεράποντα ιατρό σας», συνιστά η ειδικός.

Όπως εξηγεί, η αναμονή μετά από αυτές τις θεραπείες συνιστάται διότι μπορεί να παρέμβουν στην αντίδραση του ανοσοποιητικού στο εμβόλιο. Γι’ αυτό το εμβόλιο γίνεται όταν πια έχουν αποβληθούν από τον οργανισμό των ασθενών.

πηγή: iatropedia.gr