Υγεία

Κορωνοϊός -Παραλλαγή «Pirola»: Ανησυχία εξαιτίας του μεγάλου αριθμού μεταλλάξεων που φέρει

Υπάρχει μια νέα παραλλαγή της COVID-19 που παγκοσμίως δημιουργεί ανησυχητικούς τίτλους εφημερίδων και sites σε όλο τον κόσμο. Μέχρι στιγμής, η παραλλαγή BA.2.86 -με το υποκοριστικό “Pirola”, από έναν μεγάλο αστεροειδή που βρίσκεται κοντά στον Δία- έχει εντοπιστεί σε 20 χώρες ανάμεσα τους και η Ελλάδα. Η νέα υποπαραλλαγή του στελέχους Όμικρον, ΒΑ.2.86, η Pirola, χαρακτηρίστηκε ως υποπαραλλαγή υπό παρακολούθηση (Variant Under Monitoring – VUM) από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 17/08/2023.

«Το στέλεχος Pirola, έχει πάνω από 30 μεταλλάξεις, αυτό μας φοβίζει και προβληματιζόμαστε».Τα παραπάνω τόνισε η Ματίνα Παγώνη, κρούοντας καμπανάκι επιφυλακής για την νέα υποπαραλλαγή. 

Μιλώντας στο Μega, τόνισε επίσης: «Όντως έχουν αυξηθεί τα κρούσματα covid, και υπάρχουν και εισαγωγές στα νοσοκομεία. Παρόλο που τα περιμέναμε τέλος Οκτώβρη, έχουν ξεκινήσει πολύ πιο νωρίς. Ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να προσέχει γιατί η μετάδοση είναι πολύ πιο εύκολη».

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ σημειώνουν πως για τη νέα υποπαραλλαγή του στελέχους Όμικρον, ΒΑ.2.86, τα δεδομένα αυτήν τη στιγμή έχουν ως εξής:

— Η υποπαραλλαγή έχει ανιχνευτεί έως τώρα σε 20 χώρες και θεωρείται πλέον ότι έχει παγκόσμια διασπορά.

Λόγω μεγάλου αριθμού μεταλλάξεων που φέρει, είναι υπό παρακολούθηση όσον αφορά στη μεταδοτικότητά της και στη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί.

— Βάσει της τρέχουσας επιδημιολογικής εικόνας, δεν αποτελεί την κυρίαρχη υποπαραλλαγή σε καμία γεωγραφική περιοχή ανά την υφήλιο. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 5 θετικά δείγματα της υποπαραλλαγής BA.2.86, με ημερομηνίες λήψης δείγματος από 5 έως 7 Σεπτεμβρίου.

Νίκος Κοκκινόπουλος

Recent Posts

Συνάντηση Γεραπετρίτη – Κάμερον μετά το διπλωματικό επεισόδιο για τα Γλυπτά

Στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντήθηκε με…

3 λεπτά ago

Διοικητής ΕΦΚΑ: Ποια η κατάσταση με τις εκκρεμείς συντάξεις

«Ο ΕΦΚΑ ανήκει πλέον στο "κλαμπ των χωρών" που μπορούν να εκδώσουν σύνταξη σε περίπου…

4 λεπτά ago

Υπουργείο Παιδείας: Έρχονται 554 προσλήψεις προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε 554 προσλήψεις μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ, ως προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου…

22 λεπτά ago

ΚΚΕ: Η μόνιμη επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα αποτελεί τη μοναδική λύση

Το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη-Σούνακ τονίζοντας ότι «Η μόνιμη επιστροφή των γλυπτών του…

36 λεπτά ago

Τσιόδρας: Δεν υπήρχε συμφωνία να μη θέσουμε το ζήτημα των Γλυπτών στους Βρετανούς

Διαψεύδει τα όσα υποστήριξε η βρετανική πλευρά για «αιφνιδιασμό» από τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο BBC…

51 λεπτά ago

Σολτς: Έρχονται δύσκολες μέρες

Μιλώντας στη Βουλή, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μάλλον προϊδεάζει τους πολίτες για περικοπές, ζητώντας να…

1 ώρα ago