Κορωνοϊός: Οι επιπτώσεις του στον εγκέφαλο

Επιπλοκές και στις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου φαίνεται να έχει ο νέος κορωνοϊός, σύμφωνα με νέα έρευνα που επικαλούνται οι «Times».

Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα αποδείχθηκε ότι οι ασθενείς που ανέρρωσαν, ενδέχεται να παρουσιάσουν έκπτωση των γνωστικών τους λειτουργιών ισοδύναμη, «στις χειρότερες περιπτώσεις» με τη γήρανση του εγκεφάλου κατά δέκα χρόνια. Ενδεικτικά, το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί σε μείωση 8,5 μονάδων του IQ.

Σύμφωνα μάλιστα με τους επιστήμονες, η κατάσταση που περιγράφεται ως «ομίχλη εγκεφάλου» και αναφέρθηκε από πολλούς πάσχοντες εβδομάδες ή και μήνες μετά την ανάρρωσή τους από την ασθένεια, ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη σοβαρότερων επιπτώσεων.

Στην έρευνα συμμετείχαν 84.285 άτομα, τόσο επιβεβαιωμένα, όσο και ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού και ανακαλύφθηκε ότι οι επιπλοκές στον εγκέφαλο διαφέρουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της ασθένειας.

Ειδικότερα, παρατηρήθηκε ότι η έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου, που ισοδυναμεί με πτώση 8,5 μονάδων του IQ ή γήρανση του εγκεφάλου κατά δέκα χρόνια βρέθηκε σε ασθενείς που νόσησαν σχετικά πιο βαριά και είτε νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, είτε χρειάστηκαν αναπνευστήρα.

Τι δηλώνει σχετικά με αυτό ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης

Ο Adam Hampshire, από τη σχολή Imperial College of London και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας ότι αυτά τα σοκαριστικά αποτελέσματα της έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών δεν αφορούν αποκλειστικά τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν, αλλά και όσους δεν έπασχαν εξαρχής από αναπνευστικές δυσκολίες, αλλά βρέθηκαν μετέπειτα θετικοί στον κορωνοϊό.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Hampshire, παρατηρήθηκε ότι σε όλους όσοι ανέρρωσαν από το σπίτι σημειώθηκε μία μέση μείωση ίση με γήρανση πέντε ετών ή πτώση IQ κατά τεσσάρων μονάδων.

Παράλληλα υποστήριξε πως τα άτομα παρατηρούν αρκετά μεγάλη διαφορά στην καθημερινότητά τους ενώ όσοι δήλωσαν «ομίχλη εγκεφάλου», ακόμα και μήνες μετά την ανάρρωση, είπαν «πως δεν μπορούν να συγκεντρωθούν στη δουλειά τους με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν στο παρελθόν».

ΥΓΕΙΑ, ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΓΗΡΑΝΣΗ, ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ, ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!