κορωνοϊός-ο-χάρτης-των-κρουσμάτων-π-767758
ΥΓΕΙΑ | 01.07.2020 | 19:31

Κορωνοϊός: Ο χάρτης των κρουσμάτων –Πού εντοπίστηκαν, πόσα είναι εισαγόμενα

Μικρή αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες κατέγραψαν τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 23 περιπτώσεις μόλυνσης από τον θανατηφόρο ιό.

Από τα 23 κρούσματα, το 1 είναι από Ροδόπη, τα 2 από Καστοριά, το 1 από Αττική, τα 8 από ΠΕ Ξάνθης, τα 4 εισαγόμενα από τον Προμαχώνα, τα εισαγόμενα 2 από Αλβανία, τα 4 από πτήσεις εξωτερικού και 1 από Κάρπαθο.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.432.

Εξ αυτών το 55.0% άνδρες αφορά άνδρες, ενώ τα 777 (22.6%) κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.906 (55.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

Επιπλέον, 9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 4 (44.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 119 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. 

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 192 θανάτους συνολικά στη χώρα. 61 (31.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη: 

Συναγερμός στην Κάρπαθο για κρούσμα 

Σημειώνεται ότι από νωρίς σήμερα, σήμανε συναγερμός στη Κάρπαθο, καθώς 74χρονος Ελληνοαμερικανός που επισκέφτηκε το νησί, διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με το MEGA, ο ηλικιωμένος είχε φθάσει στο νησί πριν από 10 ημέρες, μέσω πτήσης tsansit, καθώς οι απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ παραμένουν υπό απαγόρευση.

Κατά την άφιξή του στην Ελλάδα, υποβλήθηκε κανονικά σε τεστ, το αποτέλεσμα του οποίου ήταν αρνητικό.

Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα ένιωσε αδιαθεσία και ανέβασε πυρετό, με αποτέλεσμα να διακομιστεί σε νοσοκομείο της Κρήτης.

Εκεί οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ο 74χρονος ήταν θετικός στον κορωνοϊό.

Σημειώνεται ότι ο 74χρονος διέμενε σ’ ένα χωριό, κατοίκων περίπου 150 ατόμων.

Όπως είναι φυσικό αμέσως σήμανε συναγερμός στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, καθώς ο ηλικιωμένος είχε έρθει σε επαφή με αρκετούς συγγενείς του, με την ιχνηλάτηση των επαφών του να έχει ήδη ξεκινήσει.

Τα νησιά εν αναμονή τουριστών

Για το εισαγόμενο κρούσμα κοροναϊού πού διαγνώστηκε στην Ιο, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο δήμαρχος του νησιού, Γκίκας Γκίκας.

Όπως υπογράμμισε, υπήρξε καλή διαχείριση, ενώ τα σχετικά πρωτόκολλα λειτούργησαν ως έπρεπε.

Σημείωσε πάντως, ότι λίγες μέρες πριν έρθει στην Ίο, το άτομο είχε κάνει τεστ κοροναϊού στην Λευκορωσία, το οποίο είχε βγει αρνητικό.

Από την πλευρά της, η Αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Χριστίνα Τετράδη, έκανε λόγο για τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα τουριστικά πράγματα της χώρας, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία της για την συνέχεια.

«Είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε υπό αυτές τις συνθήκες» διεμήνυσε, ενώ αναφερόμενη στη Ζάκυνθο, υπογράμμισε ότι λόγω της απώλειας της βρετανικής αγοράς, οι φετινές κρατήσεις στο νησί είναι μόλις στο 20%, συγκριτικά με πέρυσι.

Σύψας: Μεγάλη πρόκληση το άνοιγμα του τουρισμού – Πότε έρχεται ένα δεύτερο κύμα

Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο Νίκο Σύψα, το δεύτερο κύμα του Covid-19 θα πρέπει να το περιμένουμε το φθινόπωρο.

«Ήδη προετοιμαζόμαστε γι’αυτό», δήλωσε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο καθηγητής, προσθέτοντας πως η Ελλάδα θα είναι μέχρι τότε μια χώρα που έχει μάθει να συμβιώνει με τον ιό.

Η μεγάλη πρόκληση του καλοκαιριού δεν είναι άλλη από το «άνοιγμα» του τουρισμού, καθώς αναμένονται εισαγόμενα κρούσματα από το εξωτερικό. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ν. Σύψα, υπάρχει το κατάλληλο σχέδιο για την απομόνωση των κρουσμάτων. Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής εφιστά την προσοχή όλων για την αποφυγή συνωστισμού, ειδικά στις τουριστικές περιοχές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Σύψα, το πιο πιθανό σενάριο είναι η ανθρωπότητα να πορευθεί χωρίς το «όπλο» του εμβολίου μέχρι και του χρόνου το καλοκαίρι, καθώς μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι εξαιρετικά απίθανο να παρασκευαστεί ασφαλές και αξιόπιστο σκεύασμα.