Κορωνοϊός: Νέα μετάλλαξη προκαλεί την ανησυχία των ειδικών -Πιο μεταδοτική από τη «Δέλτα»

Νέα μετάλλαξη, ονόματι C.1.2, εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική προκαλώντας την ανησυχία των ειδικών.

Όπως αναφέρουν, μπορεί να είναι πιο μεταδοτική και να ξεφεύγει από τα εμβόλια, σύμφωνα με νέα μελέτη από το South Africa’s National Institute for Communicable Diseases και το KwaZulu-Natal Research Innovation and Sequencing Platform.

Η C.1.2 εντοπίστηκε πρώτη φορά τον Μάιο του 2021, και φαίνεται να προέρχεται από τη C.1, κάτι που εξέπληξε τους επιστήμονες καθώς η τελευταία είχε εντοπιστεί τελευταία φορά τον Ιανουάριο του 2021. Το νέο στέλεχος έχει «μεταλλαχθεί» σε σχέση με τo C.1 και είναι το πλέον μεταλλαγμένο έναντι του αρχικού κορωνοϊού που εντοπίστηκε στην Γουάν και όλων των άλλων «μεταλλάξεων ανησυχίας», ή «μεταλλάξεων ενδιαφέροντος» που έχουν εντοπιστεί ανά τον κόσμο. Ενώ εντοπίστηκε πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, η C.1.2 έχει στην συνέχεια βρεθεί σε Αγγλία, Κίνα, Κογκό, Μαυρίκιο, Νέα Ζηλανδία, Πορτογαλία και Ελβετία.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο αριθμός των διαθέσιμων αλληλουχιών της C.1.2 μπορεί να υποτιμά την διάδοση και τη συχνότητα της μετάλλαξης στη Νότια Αφρική και στον κόσμο.

Η έρευνα δείχνει αύξηση των γονιδιωμάτων της C.1.2 στη Νότια Αφρική σε μηνιαία βάση, από 0,2% τον Μάιο, σε 1,6% τον Ιούνιο και 2% τον Ιούλιο, ρυθμός ανάλογος με αυτόν που είχε καταγραφεί στη χώρα με τις μεταλλάξεις Βήτα και Δέλτα.

Οι επιστήμονες, σύμφωνα με τη Jerusalem Post, σημείωσαν ότι αυτή η μικρή περίοδος αυξημένης εξέλιξης εντοπίστηκε και στις μεταλλάξεις Αλφα, Βήτα και Γάμα, κάτι που υπονοεί ότι ένα συγκεκριμένο γεγονός, συνοδευόμενο από απότομη αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε σε ταχύτερους ρυθμούς μετάλλαξης.

Περίπου 52% των μεταλλάξεων στην περιοχή της ακίδας της C.1.2 έχουν εντοπιστεί προηγουμένως σε άλλες «μεταλλάξεις ανησυχίας» και «μεταλλάξεις ενδιαφέροντος». Οι μεταλλάξεις N440K και Y449H, που έχουν συσχετιστεί με το ότι ξεφεύγουν από συγκεκριμένα αντισώματα, έχουν επίσης εντοπιστεί στην αλληλουχία C.1.2.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι ο συνδυασμός αυτών των μεταλλάξεων, καθώς και οι αλλαγές σε άλλα τμήματα του ιού, πιθανά τον βοηθούν να ξεφεύγει από τα αντισώματα και τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού, περιλαμβανομένων ασθενών που ήδη μολύνθηκαν από την Αλφα και τη Βήτα.

ΥΓΕΙΑ, ΔΕΛΤΑ, ΝΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ, ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]