κορωνοϊός-καπραβέλος-η-δέλτα-συνεχί-977452
ΥΓΕΙΑ | 08.01.2022 | 18:45

Κορωνοϊός -Καπραβέλος: «Η Δέλτα συνεχίζει να σαρώνει -Δεν έχει πει την τελευταία λέξη»

Κορωνοϊός -Καπραβέλος: «Η Δέλτα συνεχίζει να σαρώνει -Δεν έχει πει την τελευταία λέξη»

Δεν υπάρχει στο τραπέζι, θέμα λήψης νέων μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα. Όπως επεσήμανε σε δηλώσεις της, άλλες χώρες που προχώρησαν σε αυστηρά lockdown υπάρχει πάλι μεγάλη διαμόλυνση και αναγκάζονται να χαλαρώσουν τα μέτρα.« Άρα δεν νομίζω ότι υπάρχει στο τραπέζι θέμα λήψης νέων μέτρων» είπε η κ. Γκάγκα μιλώντας στην ΕΡΤ.

Την ίδια στιγμή πάντως, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται κατακόρυφα Οι νοσηλείες ωστόσο είναι πιο ήπιες, ενώ κανένας διασωληνωμένος ασθενής δεν βρίσκεται με Όμικρον στην εντατική.

Οι νοσηλείες αφορούν ασθενείς με τη μετάλλαξη Δέλτα

Όπως δήλωσε ο Νίκος Καπραβέλος Διευθυντής Β’ της ΜΕΘ “Γ. Παπανικολάου”, «η εφημερία του νοσοκομείου τελείωσε το πρωί (Σάββατο, 08/01) με πάνω από 130 οι προσελεύσεις, ενώ έγιναν περίπου 50 εισαγωγές. Υπάρχει μεγάλη διασπορά της μόλυνσης, βέβαια δεν έχουμε Όμικρον, η Δέλτα σαρώνει. Η Δέλτα δεν έχει πει την τελευταία της λέξη, η πίεση στο σύστημα υγείας είναι αφόρητη».

Από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Γώγος καθηγητής παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, μιλώντας στο OPEN, ανέφερε ότι δεν έχουμε διασωληνωμένους με στελέχη Όμικρον στις ΜΕΘ αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαμε μέχρι χθες. Η πιθανότητα να οδηγηθεί κάποιος σε πολύ σοβαρή νόσο, μονάδα, αναπνευστήρα, θάνατο, είναι πολύ χαμηλότερη, με τα δεδομένα βιολογικά χαρακτηριστικά του ιού αυτού.

Η πρόβλεψη Σαρηγιάννη

Ένα καλό και ένα κακό νέο υπάρχει για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, όπως αναφέρει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης που αναθεώρησε τα μοντέλα του.

Ο καθηγητής από τη μία στέλνει αισιόδοξα μηνύματα σε σχέση με τον χρόνο κορύφωσης του υπάρχοντος κύματος της πανδημίας λόγω της παραλλαγής Όμικρον, από την άλλη προειδοποιεί ότι θα χρειαστούν αρκετές επιπλέον ΜΕΘ στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αν οι βασικές παράμετροι παραμείνουν ως έχουν (υψηλός αριθμός εμβολιασμού, εμβολιασμός παιδιών, τήρηση μέτρων, αυξημένος έλεγχος με τεστ), η αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού θα συνεχιστεί για τις επόμενες μόνο δύο εβδομάδες, με μειωμένο ρυθμό σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

Έπειτα, θα ακολουθήσει ταχεία αποκλιμάκωση, η οποία θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα, όσο δηλαδή κράτησε και η εκτόξευση, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο καθηγητής σημειώνει ότι στο διάστημα, ωστόσο, που θα διαρκεί η αποκλιμάκωση, θα αυξηθεί σημαντικά η πίεση στο σύστημα Υγείας, το οποίο θα χρειαστεί επιπλέον ενίσχυση. Η εξέλιξη αυτή, μάλιστα, δεν λαμβάνει υπόψη τον αστάθμητο παράγοντα της πιθανής ανεπάρκειας του υγειονομικού προσωπικού λόγω νόσησης και καραντίνας, ο οποίος δεν έχει υπολογιστεί στο μοντέλο.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης προβλέπει:

  • Κορύφωση του εν εξελίξει κύματος στις 20 – 22 Ιανουαρίου, με 53.000 κρούσματα σε εβδομαδιαίο μέσο όρο (από περίπου 34.500 σήμερα).
  • Συνέχιση της αύξησης των νοσηλειών σε απλές κλίνες COVID-19, με κορύφωση τα 4.300 κρεβάτια στις 23-24 Ιανουαρίου, από περίπου 3.200 σήμερα.
  • Σταδιακή αύξηση των αναγκών σε ΜΕΘ (παρατηρείται ήδη τις τελευταίες μέρες) με κορύφωση στις 770 κλίνες στα τέλη Ιανουαρίου, σε εβδομαδιαίο μέσο όρο, έναντι 625 σήμερα
  • Αύξηση και των θανάτων (επίσης άρχισε να φαίνεται), οι οποίοι μπορεί να φτάσουν στους 75 στις 7 με 8 Φεβρουαρίου, έναντι 67 σήμερα, σε εβδομαδιαίο μέσο όρο.