Κορωνοϊός: Γονίδιο «διπλασιάζει» τον κίνδυνο θανάτου ανάλογα με την καταγωγή - Aftodioikisi.gr
Τρίτη
23
Νοέμβριος
Back
καταστήματα

Κορωνοϊός: Γονίδιο «διπλασιάζει» τον κίνδυνο θανάτου ανάλογα με την καταγωγή

Το λόγο που ορισμένες εθνοτικές ομάδες είναι πιο επιρρεπείς σε σοβαρές ασθένειες από άλλες, βρήκαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το συγκεκριμένο γονίδιο θεωρείται υπεύθυνο για τον διπλασιασμό του κινδύνου αναπνευστικής ανεπάρκειας από τον Covid-19.

Το εν λόγω γονίδιο πιθανότατα εμποδίζει τα κύτταρα που καλύπτουν τους αεραγωγούς και τους πνεύμονες να ανταποκρίνονται σωστά στον ιό. Περίπου το 60% των ανθρώπων με καταγωγή από τη Νότια Ασία φέρουν αυτήν την εκδοχή του γονιδίου, σε σύγκριση με το 15% των ανθρώπων από την Ευρώπη, αλλά και το μόλις 2% μαύρων Αφρικανών, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Τα ευρήματα εξηγούν γιατί μπορεί να έχουν παρατηρηθεί υψηλότερα ποσοστά νοσηλείας και θανάτων σε ορισμένες κοινότητες και ιδιαίτερα στην ινδική υποήπειρο. Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι το γονίδιο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοναδική εξήγηση, καθώς πολλοί άλλοι παράγοντες, όπως οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, παίζουν ρόλο.

«Τα άτομα με το γονίδιο, γνωστό ως LZTFL1, θα ωφεληθούν ιδιαίτερα από τον εμβολιασμό, ο οποίος παραμένει η καλύτερη μέθοδος προστασίας», ανέφεραν οι ερευνητές.

Αυτό «δείχνει ότι ο τρόπος με τον οποίο ο πνεύμονας ανταποκρίνεται στη μόλυνση είναι κρίσιμος», δήλωσε ο Τζέιμς Ντέιβις, συν-επικεφαλής της έρευνας και αναπληρωτής καθηγητής γονιδιωματικής στην Οξφόρδη, ο οποίος εργάστηκε στην εντατική κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Αυτό είναι σημαντικό γιατί οι περισσότερες θεραπείες έχουν επικεντρωθεί στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά στον ιό».

Ο Ντέιβις και οι συνεργάτες του βρήκαν το γονίδιο χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και μοριακή τεχνολογία αιχμής. Η ομάδα εκπαίδευσε έναν αλγόριθμο για να αναλύσει μεγάλες ποσότητες γενετικών δεδομένων από εκατοντάδες τύπους κυττάρων σε όλο το σώμα και στη συνέχεια χρησιμοποίησε μια νέα τεχνική που τους επέτρεψε να «ακονίσουν» το DNA πίσω από αυτό το συγκεκριμένο γενετικό σήμα.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!