Categories: Υγεία

Κορωνοϊός-έρευνα: Πώς εξηγείται επιστημονικά η απώλεια όσφρησης

Ενδιαφέρουσα μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Genetics και ταυτοποίησε έναν γενετικό παράγοντα, ο οποίος συνδέεται με την απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση Covid.

Οι ειδικοί μιλούν για μία ανακάλυψη που φέρνει τους ειδικούς πιο κοντά στην κατανόηση του περίπλοκου αυτού μοτίβου και ενδεχομένως να ανοίξει τον δρόμο και προς πιθανές θεραπείες.

Έξι μήνες μετά τη μόλυνση από Covid-19, περίπου 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ εξακολουθούν να υποφέρουν από απώλεια ή αλλοίωση της όσφρησης. Η ακριβής αιτία παραμένει άγνωστη, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι προέρχεται από τη ζημιά που προκαλείται στα μολυσμένα κύτταρα σε μια συγκεκριμένη περιοχή της μύτης, γνωστή και ως οσφρητικό επιθήλιο. Αυτά τα κύτταρα προστατεύουν τους οσφρητικούς νευρώνες, οι οποίοι επιτρέπουν στους ανθρώπους να αναγνωρίζουν τις οσμές.

«Πώς πηγαίνουμε από τη μόλυνση στην απώλεια όσφρησης, παραμένει ασαφές», αναφέρει ο Δρ. Τζάστιν Τέρνερ, αναπληρωτής καθηγητής ωτορινολαρυγγολογίας στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Τα αρχικά στοιχεία δείχνουν ότι τα υποστηρικτικά κύτταρα του οσφρητικού επιθηλίου είναι εκείνα που μολύνονται περισσότερο από τον ιό, και πιθανόν αυτό οδηγεί στον θάνατο των ίδιων των νευρώνων», τόνισε. «Αλλά δεν ξέρουμε στα αλήθεια γιατί και πότε συμβαίνει αυτό, και γιατί φαίνεται φαίνεται να συμβαίνει περισσότερο σε συγκεκριμένα άτομα».

Ένας γενετικός παράγοντας κοντά σε δύο οσφρητικά γονίδια, σχετίζεται με την απώλεια όσφρησης και γεύσης από Covid, σύμφωνα με τη μελέτη. Ο εν λόγω παράγοντας έχει να κάνει με τη σταθερή θέση ενός γονιδίου σε ένα χρωμόσωμα.

Αυτός ο γενετικός παράγοντας κινδύνου αυξάνει κατά 11% την πιθανότητα ένα άτομο που έχει μολυνθεί από κορωνοϊό, να παρουσιάσει απώλεια όσφρησης ή γεύσης.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι Αφροαμερικανοί ή τα άτομα με καταγωγή από την Ανατολική Ασία, ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να αναφέρουν απώλεια όσφρησης ή γεύσης. «Η αιτία δεν είναι ακόμη γνωστή», αλλά, σύμφωνα με τον Άνταμ Ότον, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Η ομάδα των ερευνητών επισημαίνει, ωστόσο, ότι η μελέτη δείχνει μια προκατειλημμένη εικόνα για την περίπτωση των ανθρώπων ευρωπαϊκής καταγωγής, λόγω περιορισμένων στοιχείων.

Comments are closed.


Recent Posts

Μαρκ Μάιλι: Αυξάνεται η πιθανότητα παγκοσμίου πολέμου – «Ξεκινήστε προετοιμασία» λέει ο Αρχηγός ΕΔ των ΗΠΑ

Ο στρατηγός Μαρκ Μάιλι, αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στις ΗΠΑ, είπε, στους δόκιμους αξιωματικούς που αποφοιτούν από τη Στρατιωτική Ακαδημία…

33 λεπτά ago

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτες και καταδικαστέες οι δηλώσεις Ερντογάν -Ζητά αντίδραση των συμμάχων

Απαράδεκτες και καταδικαστέες, χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Ερντογάν, ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητά «αντίδραση συμμάχων και όχι ίσες αποστάσεις». Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση…

2 ώρες ago

ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία: «Ο ορίζοντας σκοτείνιασε» -Μαύρες προβλέψεις

«Ο ορίζοντας σκοτείνιασε» στην παγκόσμια οικονομία, διαπίστωσε τη Δευτέρα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κατά τη διάρκεια…

2 ώρες ago

Τζανάκης -Ευλογιά των πιθήκων: Καλό ψήσιμο στο κρέας που τρώμε

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης μίλησε για τα κρούσματα ανά τον πλανήτη, τον βαθμό κινδύνου που διατρέχουν…

2 ώρες ago

Σεμίνα Διγενή: «Μαύρο» στο κανάλι της στο youtube

Σεμίνα Διγενή: Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του «καταγγέλλει ένα ακόμη περιστατικό φίμωσης και λογοκρισίας, στο πλαίσιο της δήθεν «ελευθερίας του…

2 ώρες ago

Μόσιαλος για Ευλογιά των Πιθήκων: Δεν πρέπει να φοβόμαστε νέα πανδημία

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φοβόμαστε νέα πανδημία, από αυτό τον ιό ειδικά, το λέω κατηγορηματικά επισήμανε στον ΣΚΑΪ…

2 ώρες ago