Κορωνοϊός: Από ποια βιταμίνη δεν πρέπει να έχεις έλλειψη

Η αποτελεσματική προστασία του εαυτού σας από τον κορωνοϊό απαιτεί απλά και βασικά πράγματα: Να φοράτε μάσκα προσώπου, να πλένετε τα χέρια σας και να τηρείτε τις κοινωνικές αποστάσεις σε δημόσιους χώρους.

Αλλά σε αυτό το σημείο της πανδημίας που προκάλεσε ο κορωνοϊός, οι ερευνητές έχουν καταφέρει επίσης να προσδιορίσουν και άλλες παραμέτρους στην προστασία από την COVID-19. Μία από αυτές είναι η διατροφή και συγκεκριμένα οι βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά που παίρνουμε καθημερινά.

Κορωνοϊός: “Κλειδί” η βιταμίνη Κ στην εξέλιξη της COVID-19

Χάρη σε μια πρόσφατη μελέτη, φαίνεται ότι η έλλειψη βιταμίνης Κ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για σοβαρή COVID-19. Αυτό σημαίνει ότι η βιταμίνη Κ προστίθεται στον αυξανόμενο κατάλογο συμπληρωμάτων, που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της νόσου.

Η έρευνα διεξήχθη στη Δανία, αλλά προς το παρόν έχει απλά προδημοσιευθεί στην επιστημονική πλατφόρμα medrvix. Οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα βιταμίνης Κ σε 138 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 με εκείνα από 140 υγιείς ανθρώπους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκείνοι που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 είχαν επίπεδα βιταμίνης Κ που ήταν κατά μέσο όρο στο ήμισυ των αντιστοίχων της υγιούς ομάδας. Επιπλέον, 43 συμμετέχοντες που πέθαναν από τον κορωνοϊό είχαν επίπεδα βιταμίνης Κ που ήταν ακόμη χαμηλότερα.

Οι ερευνητές αναγκάστηκαν να δοκιμάσουν τη θεωρία τους με βάση προηγούμενες μελέτες που έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Κ μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών COVID-19. Επισημαίνουν ότι η βιταμίνη Κ βοηθά το σώμα να διατηρεί υγιή αιμοφόρα αγγεία. Επίσης ενεργοποιεί ένζυμα που βοηθούν στην προστασία του πνευμονικού ιστού. Ως γνωστόν, οι πνεύμονες επηρεάζονται σοβαρά από την COVID-19.

Κορωνοϊός: Η βιταμίνη Κ παίζει ρόλο στην σοβαρότητα, αλλά όχι στην πρόληψή της COVID-19

«Όταν αυτά τα ένζυμα δεν ενεργοποιούνται, οι πνεύμονες δυσλειτουργούν και αυτό ίσως εξηγεί το γιατί οι ασθενείς με COVID-19 με χαμηλά επίπεδα βιταμινών πλήττονται σκληρά από την ασθένεια» ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο δρ. Allan Linneberg, ερευνητής στο Κέντρο Κλινικής Έρευνας και Πρόληψης στο νοσοκομείο Frederiksberg. Ο δρ. Linneberg επεσήμανε επίσης ότι τα ευρήματα της μελέτης ήταν μεν ενδεικτικά για το πώς η βιταμίνη Κ επηρεάζει τους ασθενείς που αναρρώνουν από λοίμωξη, αλλά δεν προστατεύει το άτομο από το να κολλήσει κορωνοϊό εξαρχής.

Οι συγγραφείς της μελέτης συστήνουν επίσης την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Κ και όχι την λήψη συμπληρωμάτων. Τα συμπληρώματα οδηγούν συχνά σε υπερβολική κατανάλωση κάποιου συστατικού.

Βασικές πηγές για βιταμίνη Κ μέσω της διατροφής είναι: πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως μαρούλι, λάχανο και σπανάκι, φυτικά έλαια, όπως canola και σόγια.

Πηγή: iatropedia

ΥΓΕΙΑ, ΕΛΛΕΙΨΗ, ΒΙΤΑΜΙΝΗ, ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]