Categories: Υγεία

Κλιματική αλλαγή: Πώς θα επηρεάσει το σώμα μας

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής έχουν άμεση επίπτωση στο ανθρώπινο σώμα. Όμως ποιες θα είναι μακροπρόθεσμα οι συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη; Σε αυτό το ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει η επιστημονική κοινότητα, αν και δεν υπάρχουν επαρκή διαθέσιμα στοιχεία.

«Μέχρι τώρα, οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί εξετάζουν τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, για παράδειγμα με την παρατήρηση φυσιολογικών αλλαγών κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιριού, αλλά υπάρχει ακόμα δουλειά για να εκτιμηθούν οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προσαρμογές συμπεριφοράς», δηλώνει ο Guillaume Chevance, ερευνητής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας στη Βαρκελώνη (ISGlobal), ο οποίος εξετάζει τον τρόπο που επηρεάζει η κλιματική αλλαγή και την υγεία.

Το θέμα είναι γίνεται αρκετά περίπλοκο καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη όχι μόνο οι άμεσες επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας, αλλά και οι έμμεσες συνέπειες, όπως η πρόσβαση σε τρόφιμα και η ρύπανση.

Στην εμφάνιση το ανθρώπινο σώμα δεν θεωρείται πιθανό να αλλάξει ριζικά, τουλάχιστον όχι μέσα στις επόμενες δεκαετίες, υποστηρίζει ο γιατρός και ανθρωπολόγος Alain Froment. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ψηλοί και λεπτοί πληθυσμοί προσαρμόζονται καλύτερα στο ζεστό κλίμα, γιατί το ύψος διευκολύνει την εφίδρωση και το μέτριο βάρος περιορίζει την αίσθηση θερμότητας. Ωστόσο, τέτοιου είδους βιολογικές εξελίξεις χρειάζονται χιλιάδες χρόνια για να πραγματοποιηθούν. «Είναι πολύ πιο αργές από τις πολιτιστικές ή τεχνολογικές εξελίξεις», λέει χαρακτηριστικά.

Ομοίως, και σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση, οι υψηλές θερμοκρασίες και τα κύματα καύσωνα δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε αλλαγές στο χρώμα του δέρματος. «Το δέρμα μας δεν έχει λόγο να σκουρύνει γιατί οι ακτίνες του ήλιου δεν θα αλλάξουν», σημειώνει.

Άμεση επίδραση στις ώρες του ύπνου
Αυτό που φαίνεται σίγουρα να χάνουμε με τις υψηλές θερμοκρασίες είναι ο ύπνος. Σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες μειώνεται ο μέσος χρόνος που αφιερώνεται στον ύπνο, λόγω της αλλαγής του τρόπου ζωής. Η αύξηση της θερμοκρασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του ύπνου.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μεγάλης μελέτης από μια ομάδα στη Δανία, με επικεφαλής τον Kelton Minor. Η μελέτη δημοσιεύτηκε τον Μάιο στο περιοδικό One Earth.

Οι ερευνητές είχαν πρόσβαση σε μια τεράστια βάση δεδομένων σχετικά με τον ύπνο – πάνω από 7 εκατ. καταγραφές από σχεδόν 48.000 άτομα σε 68 χώρες-, τις οποίες συσχέτισαν με τα τοπικά καιρικά δεδομένα.

Το συμπέρασμα;

Όταν οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα άτομα κοιμούνται πιο αργά, ξυπνούν νωρίτερα και επομένως κοιμούνται λιγότερο.
Πάνω από τους 25°C, η πιθανότητα ύπνου λιγότερο από 7 ώρες αυξάνεται κατά 3,5%, σε σύγκριση με μια νύχτα κατά τη διάρκεια της οποίας η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 5°C και 10°C.
«Οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες και οι κάτοικοι χωρών με χαμηλότερο εισόδημα επηρεάζονται περισσότερο».
Παραμένοντας στην τρέχουσα φάση της κλιματικής αλλαγής, κάθε άτομο θα μπορούσε να χάσει από 50 έως 58 ώρες ύπνου ετησίως μέχρι το 2099, προβλέπει η ομάδα.
Αυτή η προβολή είναι ακόμη πιο ανησυχητική επειδή ο διαταραγμένος ύπνος είναι ένας πολύ γνωστός παράγοντας κινδύνου για σωματικές και ψυχικές ασθένειες, καθώς και άλλα σοβαρά γεγονότα όπως η αυτοκτονική συμπεριφορά και η πρόκληση ατυχημάτων.

Μερίδα επιστημόνων σημειώνει ότι είναι αργά για τη διεξαγωγή άλλων μελετών παρατήρησης σχετικά με τη συσχέτιση μεταξύ υψηλής θερμοκρασίας και ύπνου, προτείνοντας ότι οι μελλοντικές προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να προσαρμοστούν και να διατηρήσουν ένα τρόπο να κοιμούνται παρά τις υψηλές θερμοκρασίες.

Πώς θα επηρεάσει το γυναίκειο σώμα
Αρνητικές επιπτώσεις θα μπορούσαν επίσης να δουν, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, τα γυναικεία σώματα, σε όλα τα επίπεδα: σεξουαλική ωρίμανση, γονιμότητα, εγκυμοσύνη, θηλασμός και εμμηνόπαυση, δηλώνουν οι Guillermina Girardi και Andrew Bremer (American Institutes of Health) σε άρθρο τους που δημοσιεύτηκε το 2022 στο Journal of Women’s Health.

Ανάλογα με την περίπτωση, αυτές οι διαταραχές συνδέονται είτε άμεσα με την αύξηση της θερμοκρασίας είτε με τη σχετική υποβάθμιση του περιβάλλοντος (έκθεση σε ρύπους).

Επίσης, οι έγκυες γυναίκες είναι από τις πιο ευάλωτες ομάδες στη δυσφορία λόγω της εξωτερικής θερμοκρασίας η οποία σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, χαμηλό βάρος βρέφους και θνησιγένειας. Οι κλιματικές και περιβαλλοντικές αλλαγές μπορούν επίσης να επηρεάσουν την πορεία της εγκυμοσύνης και την υγεία του εμβρύου προάγοντας τη μετάδοση ορισμένων μολυσματικών ασθενειών ή μέσω της έκθεσης σε ρύπους. Οι επιπτώσεις θα είναι επιβλαβείς «όχι μόνο σε πολλά στάδια της αναπαραγωγικής ζωής των γυναικών αλλά και στην υγεία των μελλοντικών γενεών», σημειώνουν οι Girardi και Bremer.

Παράγοντες που σχετίζονται με το περιβάλλον είναι επίσης πιθανό να επηρεάσουν την ηλικία κατά την οποία εμφανίζεται η έμμηνος ρύση, είτε με πιο γρήγορα είτε με πιο αργή εμφάνισή της, σύμφωνα με την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, που δημοσιεύθηκε το 2020 στο International Journal of Environmental Research and Public Health. \

Αυτή η εξέλιξη δεν είναι ασήμαντη, καθώς «είναι πιθανό να αυξήσουν τον αντίκτυπο για τις γυναίκες σε τέσσερις βασικούς τομείς: ψυχική υγεία, παθήσεις που σχετίζονται με τη γονιμότητα, καρδιαγγειακές παθήσεις και υγεία των οστών», αναφέρουν οι Silvia Canelon και Mary Regina Boland.

Από την άλλη, η εμμηνόπαυση θα μπορούσε να γίνει πιο οδυνηρή, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να αυξάνουν τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των εξάψεων, επισημαίνουν Βρετανοί ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό Menopause, που δημοσιεύθηκε το 2020. Είναι μια ελάχιστα γνωστή συνέπεια της κλιματικής αλλαγής για την οποία καλούν τα συστήματα υγείας να προετοιμαστούν, γνωρίζοντας ότι σήμερα έως και το 80% των γυναικών υποφέρουν από εξάψεις κατά την εμμηνόπαυση, με συμπτώματα που μπορεί να διαρκέσουν αρκετά χρόνια και ήδη σημαντικό κόστος (όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη και τη μειωμένη παραγωγικότητα).

Οι δερματικές παθήσεις
Αναφορικά με το δέρμα, που είναι το πρώτο μέρος του σώματος που έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον, επειδή το μικροβίωμά του επηρεάζεται από κλιματικές παραμέτρους (θερμότητα και υγρασία), η επιδημιολογία και η σοβαρότητα ορισμένων δερματικών παθήσεων είναι πιθανό να εξελιχθούν, λέει ο Αμερικανός δερματολόγος Markus Boos σε άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2022 στο International Journal of Dermatology. Η ακμή, η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) και οι καρκίνοι του δέρματος θα μπορούσαν να γίνουν πιο συχνοί. Ωστόσο, η ψωρίαση θα μπορούσε να εμφανίζεται πιο σπάνια.

Μένει επίσης να δούμε ποιες θα είναι οι φυσικές συνέπειες των αλλαγών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή στον τρόπο ζωής των ατόμων. Σε πρόσφατο άρθρο, οι Chevance και Paquito Bernard (Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ) σημειώνουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και των κυμάτων καύσωνα – αλλά και άλλες περιβαλλοντικές αλλαγές όπως η αύξηση της ρύπανσης και η αυξημένη συχνότητα φυσικών καταστροφών – είναι πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά τη σωματική δραστηριότητα για αναψυχή και εργασία, για επαγγέλματα που απαιτούν σημαντικές έντονη σωματική άσκηση. Αυτό θα μπορούσε να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία μας. Η μείωση του επιπέδου της σωματικής δραστηριότητας θα ήταν ακόμη πιο επιζήμια καθώς η τακτική εξάσκηση ενισχύει τη φυσική μας κατάσταση και μας βοηθά έμμεσα να προσαρμοστούμε στη ζέστη.

Μάρκος Λεονταρίδης

Recent Posts

Εορτολόγιο: Μεγάλη γιορτή σήμερα – Δείτε ποιοι γιορτάζουν

Σήμερα, 6 Δεκεμβρίου είναι η μεγάλη γιορτή του Αγίου Νικολάου. Γιορτάζουν οι: Νικόλαος, Νικόλας, Νίκος,…

35 λεπτά ago

ΕΟΔΥ: Πού θα γίνουν σήμερα Τετάρτη δωρεάν rapid test

ΕΟΔΥ: Η έκδοση ψηφιακής βεβαίωσης αποτελέσματος για τους διαγνωστικούς ελέγχους COVID-19 πραγματοποιείται από το gov.gr,…

3 ώρες ago

Δένδιας: Επισκέφθηκε το ελληνικό σχολείο στη Γκάνα

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε χθες Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023, το Ελληνικό…

5 ώρες ago

Τασούλας: Ο Πρόεδρος της Βουλής συνάντησε τον γερουσιαστή Ραπτάκη

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο του…

7 ώρες ago

ΕΛΑΣ: Απαγόρευση συγκεντρώσεων την Πέμπτη στην Αθήνα λόγω της επίσκεψης Ερντογάν

Την απαγόρευση συγκεντρώσεων κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας,…

7 ώρες ago

Ιμάμογλου: Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορούν να γίνουν καλύτερες

«Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας μπορούν να γίνουν καλύτερες. Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό…

7 ώρες ago