Το ΚΕΕΛΠΝΟ κρούει τον κώδωνα για κίνδυνο ελονοσίας - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
9
Φεβρουάριος
Back

Το ΚΕΕΛΠΝΟ κρούει τον κώδωνα για κίνδυνο ελονοσίας

Σοβαρός είναι ο κίνδυνος επανεμφάνισης της ελονοσίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Nα σημειωθεί πως μέχρι το τέλος Ιουνίου στο ΚΕΕΛΠΝΟ είχαν αναφερθεί δύο κρούσματα εγχώριας μετάδοσης στην Αχαϊα και την Ηλεία, πράγμα που κατέταξε τις συγκεκριμένες περιοχές σε εκείνες που επηρεάζονται από την ελονοσία έτσι αποκλείονται από την αιμοδοσία όπως ορίζουν οι κανόνες ασφαλείας του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσία.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, δύο είναι εκείνοι κρίσιμοι παράγοντες που ενδέχεται να πυροδοτήσουν επιδημία ελονοσίας στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα η παρουσία ικανού πληθυσμού του κουνουπιού – διαβιβαστή -πρόκειται για το ανωφελές κουνούπι- σε ορισμένες περιοχές της επικράτειας και η αυξητική πορεία των «εγχώριων κρουσμάτων» ελονοσίας, δηλαδή εκείνων των κρουσμάτων που δηλώνονται με την ένδειξη ότι η «εισβολή» του παράσιτου «πλασμώδιο» που προκαλεί την ελονοσία έγινε στον ασθενή επί ελληνικού εδάφους. Σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, 49 περιοχές της ελληνικής επικράτειας βρίσκονται στο κόκκινο, καθώς έχουν χαρακτηριστεί ως «περιοχές επηρεαζόμενες από την ελονοσία».

Παράλληλα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους έχουν δηλωθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ περίπου 25 κρούσματα ελονοσίας χαρακτηρισμένα ως εισαγόμενα, αριθμός που μέχρι στιγμής δεν προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς, αφού τα εισαγόμενα κρούσματα κυμαίνονται από 20 έως 110 σε ετήσια βάση.

Να σημειωθεί ότι ως «εισαγόμενα» κρούσματα ελονοσίας ορίζονται εκείνα που αφορούν κυρίως μετανάστες, που ζουν στην Ελλάδα και έχουν ταξιδέψει σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας όπου η ελονοσία βρίσκεται σε έξαρση, προσβάλλονται από τον ιό και νοσούν μετά την επιστροφή τους στη χώρα μας ή αφορούν Έλληνες τουρίστες και ναυτικούς που επίσης νοσούν μετά την επίσκεψή τους στις επίμαχες χώρες.

Οι περιοχές που επηρεάζονται από την ελονοσία

Εχοντας ως βάση αναφοράς τα κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης που διαγνώστηκαν το 2017 αλλά και εκείνα που καταγράφηκαν το 2016, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει χαρακτηρίσει ως επηρεαζόμενες από την ελονοσία περιοχές σε πέντε νομούς της χώρας.

Αυτές ειναι αναλαυτικά:

Από τη Δημοτική Ενότητα Βουπρασίας, Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, στο νομό Ηλείας: Θανασουλαίικα, Μανωλάδα, Μεγάλο Πεύκο, Μπρίνια
Από τη Δημοτική Ενότητα Λαρισσού (ή Λαρίσου), Δήμου Δυτικής Αχαΐας, στο νομό Αχαϊας: Άραξος, συμπεριλαμβανομένου του οικισμού Ταξιάρχες, Καλόγρια, Βουπράσιο, Λάπας, Μετόχι, Νέο Βουπράσιο, Απιδεώνας, Καγκάδι, Ριόλος, Μαζαίικα, Πέττας, Ματαράγκα, Τσαμαίικα, Κεφαλαίικα, Άγιος Κωνσταντίνος
Από τη Δημοτική Ενότητα Μόβρης, Δήμου Δυτικής Αχαΐας, στο νομό Αχαϊας: Γερουσαίικα, Μπουταίικα, Σαγαίικα, Σταθμός
Από τη Δημοτική Ενότητα Βουπρασίας, Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, στο νομό Ηλείας: Λουτρά Υρμίνης, Σαμαραίικα, Βάρδα, Κουγαίικα, Κώμη, Συμπάνιο, Καρβουναίικα, Νέα Μανωλάδα, Ψάρι, Νεάπολη, Καπελέτο, Νησί, Καραβουλαίικα, συμπεριλαμβανομένου του οικισμού Άγιος Αθανάσιος
Από τη Δημοτική Ενότητα Κορώνειας, Δήμου Λαγκαδά, στο νομό Θεσσαλονίκης: Άγιος Βασίλειος
Από τη Δημοτική Ενότητα Χορτιάτη, Δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη, στο νομό Θεσσαλονίκης: Χορτιάτης
Όλοι οι οικισμοί και κοινότητες του Δήμου Σκιάθου
Από τη Δημοτική Ενότητα Μακρυχωρίου, Δήμου Τεμπών, στο νομό Λάρισας: Ευαγγελισμός, Μακρυχώρι, Παραπόταμος, Ελάτεια
Από τη Δημοτική Ενότητα Αμπελακίων, Δήμου Τεμπών, στο νομό Λάρισας: Αμπελάκια, Τέμπη
Από τη Δημοτική Ενότητα Γόννων, Δήμου Τεμπών, στο νομό Λάρισας: Γόννοι, Ιτέα.

Τέλος, σε όλες τις περιοχές εφαρμόζονται μέτρα αιμοεπαγρύπνησης, σε συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και του ΚΕΕΛΠΝΟ γεγονός που σημαίνει ότι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών αυτών δεν έχουν τη δυνατότητα να δώσουν αίμα.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!