καταστροφική-η-επίδραση-του-αλατιού-σ-364682
ΥΓΕΙΑ | 18.01.2018 | 17:03

Καταστροφική η επίδραση του αλατιού στον εγκέφαλο

Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλατιού έχει συνδεθεί με υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακά προβλήματα. Νέα έρευνα, ωστόσο, έρχεται να προσθέσει ακόμα νέες επιπτώσεις στην υγεία που προκαλείται από την κατανάλωση αλατιού, αυτή τη φορά στον εγκέφαλο.

Έρευνα που διεξήχθη σε ποντίκια και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience έδειξε ότι μια δίαιτα υψηλή σε αλάτι τους προκαλεί μειωμένη γνωστική λειτουργία εξαιτίας της έλλειψης αίματος στην περιοχή.

Παρατηρήθηκε, λοιπόν, ότι τα ποντίκια εμφάνισαν δυσκολίες στην αναγνώριση αντικειμένων και αποτυχία να ολοκληρώσουν διαδικασίες που ήταν οικείες σε αυτά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Δρ. Κονσταντίνο Λαντεκόλα, διευθυντή του Ινστιτούτου Feil Family Family Brain and Mind Research και τους επικεφαλής της έρευνας, «μετά από τρεις μήνες τα ποντίκια έδειχναν σημάδια άνοιας. Τα ποντίκια είναι εκ φύσεως περίεργα και αναζητούν συνεχώς καινούρια πράγματα. Με την πάροδο του χρόνου λοιπόν έδειξαν ότι δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν ούτε τα πιο απλά αντικείμενα. Σε άλλες περιπτώσεις, τα ποντίκια έδειχναν να μην ξέρουν πώς να φτιάξουν τη φωλιά τους, κάτι που για αυτά είναι καθημερινή δραστηριότητα».