καταγγελία-κύμα-εκφοβισμού-κατά-υπ-34050
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 14.06.2017 | 11:14

Καταγγελία: «Κύμα» εκφοβισμού κατά υπαλλήλων από τη διοικήτρια του νοσοκομείου Ρόδου

«Καζάνι» που βράζει, έτοιμο να εκραγεί είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο της Ρόδου, σύμφωνα με την καταγγελία του συλλόγου των εργαζομένων σε αυτό.

Με πολυσέλιδη επιστολή τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, καταλογίζουν λάθη, παραλείψεις και απαράδεκτη συμπεριφορά στην διοικήτρια του Περιφερειακού Νοσοκομείου της Ρόδου κ. Κατερίνα Χ”Στρατή και σημειώνουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους:

«Νοσοκομείο Ρόδου: Έπεσαν οι φιλολαϊκές μάσκες – Αριστερές κατά βούληση διώξεις – Για τη λύση των προβλημάτων προσδοκούμε τον από μηχανής Θεό ή την προστάτιδά μας Αγία Αικατερίνη.»

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, εκτιμώντας πως τα όρια της ανοχής των εργαζομένων και οι επανειλημμένες ευκαιρίες που έδωσαν στην Διοίκηση έχουν εξαντληθεί προ πολλού, απευθύνεται στην τοπική μας κοινωνία και καταγγέλλει τα παρακάτω, τα οποία συνοψίζονται σε δύο κυρίως ζητήματα:

Το πρώτο ζήτημα είναι ότι το Νοσοκομείο της Ρόδου αντιμετωπίζει πολλαπλά και πολύ οξυμμένα προβλήματα.

Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι με αποκλειστική ευθύνη της Διοίκησης, έχει τρωθεί επικίνδυνα η εργασιακή ειρήνη στον χώρο και αυτό παράγει συνεχώς δυσμενή αποτελέσματα τα οποία επιδεινώνουν το πρώτο ζήτημα, αφού είναι γνωστό ότι για να αντιμετωπισθούν μόνο εκ των ενόντων προβλήματα, απαιτούνται υπερβάσεις αλλά και συναινέσεις, τις οποίες αυτή η Διοίκηση όχι μόνο δεν επιδιώκει, αλλά αντίθετα τις δυναμιτίζει!

Αναλυτικά, η κατάσταση έχει ως εξής:

Κατά τους τελευταίους δύο μήνες η Διοικήτρια του Νοσοκομείου, αφού σταμάτησε το «κυνήγι» των γιατρών, έχει εξαπολύσει ένα κύμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού προς όλους τους υπαλλήλους της Διοικητικής- Οικονομικής Υπηρεσίας (πλην των λίγων εκλεκτών της) και κυρίως την ιεραρχία της υπηρεσίας, απειλώντας τους με εσωτερικές μετακινήσεις, ξήλωμα από θέσεις ευθύνης, μηνύσεις, κλήσεις σε απολογία και καταλογισμούς (σε όποιον διαφωνεί ακόμα και για λόγους νομιμότητας με τις αποφάσεις της Διοίκησης).

Ενώ όμως η Διοίκηση αναλώνεται καθημερινά σε συσκέψεις, παρασυσκέψεις και συζητήσεις (όχι με την υπηρεσιακή ιεραρχία, αλλά με ένα αμφιλεγόμενο «κονκλάβιο» υπαλλήλων – ιδιότυπων «συμβούλων» της), είτε για το που θα μετακινήσει υπαλλήλους προς εκφοβισμό, επειδή δεν συμφωνούν με τις πρακτικές της και εκφράζουν αντίθετες απόψεις ή διαφωνούν με τις αποφάσεις της, είτε για να «εξυπηρετήσει» τους κομματικά ή και φιλικά προσκείμενους με αυτήν, τοποθετώντας τους για «επιβράβευση» σε θέσεις της προσωπικής τους μάλιστα επιλογής και αρεσκείας, το Νοσοκομείο μας έχει σοβαρά προβλήματα, τα οποία είναι θέματα που μπορούν να αντιμετωπισθούν ξεκάθαρα με ενέργειες της Διοίκησης (δηλαδή δεν απαιτούνται ενέργειες π.χ. από το Υπουργείο), όπως -ενδεικτικά και μόνο- μεταξύ άλλων:

1) Στο νοσηλευτικό προσωπικό οφείλονται περίπου 12.000 ρεπό αναπαύσεως (όταν ανέλαβε η νέα Διοικήτρια πριν ένα χρόνο, οφείλονταν 8.500 ρεπό περίπου) και το προσωπικό έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια αντοχής του. Παρόλο ότι προσλήφθηκαν (που είναι αναμφίβολα κάτι θετικό) με τις νέες προκηρύξεις 42 άτομα από τους οποίους οι 33 ήταν νοσηλευτές (όπως πληροφορηθήκαμε αποχώρησαν με νόμιμη άδεια μητρότητας 6 νοσηλεύτριες, δηλαδή στην ουσία ενισχυθήκαμε με 27 νοσηλεύτριες) ενώ εξακολουθούν να παραμένουν άνω των 230 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού κενές, με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο να λειτουργεί με το 45% περίπου του προβλεπόμενου από τον Οργανισμό του, νοσηλευτικού προσωπικού!!!

2) Στις τραπεζοκόμες οφείλονται περίπου 240 ρεπό και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα καθώς το προσωπικό που υπηρετεί είναι το μισό από προβλεπόμενο στον Οργανισμό και δεν υπάρχει πρόβλεψη για προσλήψεις τέτοιου είδους προσωπικού στο άμεσο μέλλον.

3) Η νέα ιατρός – Ογκολόγος, που διόρισε το Υπουργείο προκειμένου να εξυπηρετηθεί πλήθος συμπολιτών μας και να μην ταλαιπωρείται στην Αθήνα, δεν έχει ακόμα δικό της χώρο και εξυπηρετεί τους ασθενείς της σε κοινόχρηστο γραφείο (σταθμό νοσηλευτών), ενώ δεν έχουν γίνει ενέργειες από τη Διοίκηση για την βελτίωση του χώρου εξυπηρέτησης των ασθενών – καρκινοπαθών (ο αριθμός των οποίων έχει πλέον διπλασιασθεί λόγω της ύπαρξης για πρώτη φορά Ογκολόγου) γεγονός το οποίο έχει καταγγελθεί από τον τοπικό σύλλογο των ασθενών και προκλήθηκε μάλιστα πρόσφατα και σχετικό επεισόδιο διαμαρτυρίας σε εκδήλωση του Δήμου Ρόδου.

4) Τα πλυντήρια του Νοσοκομείου είναι σαράβαλα και όσα λειτουργούν, λειτουργούν με πατέντες των τεχνικών μας, με αποτέλεσμα να χάνονται πολλές εργατοώρες αλλά και να είναι αυτό εξαντλητικό για τους υπαλλήλους των πλυντηρίων, αφού τους παίρνει υπερδιπλάσιο χρόνο για το πλύσιμο και το σιδέρωμα του ιματισμού. Τα άπλυτα σεντόνια σχηματίζουν βουνά και οι λιγοστοί υπάλληλοι εργάζονται πάνω από τις δυνάμεις τους για να τα βγάλουν πέρα, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για πρόσληψη ειδικοτήτων πλυντών – σιδερωτών για τα επόμενα έτη. Μάλιστα αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί εντός του έτους ένας υπάλληλος ενώ άλλος ένας λόγω προβλημάτων υγείας εργάζεται με δεκανίκι!.

5) Λιμνάζει η «Δωρεά Γεωργαντέλη» για την ενίσχυση σε ιατρικό εξοπλισμό της Οφθαλμολογικής κλινικής του Νοσοκομείου μας και τα χρήματα της δωρεάς παραμένουν ανεκμετάλλευτα, προκαλώντας την απελπισία των ιατρών και των ασθενών, ειδικά αυτή την εποχή της οικονομικής κρίσης που οι πολίτες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, με αποτέλεσμα να εξαναγκάζονται να επισκέπτονται εξωτερικούς ιατρούς, αφού δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν στο Κρατικό Νοσοκομείο, λόγω μακροχρόνιας βλάβης των ιατρικών μηχανημάτων.

6) Παραμένουν ανεκμετάλλευτα τα χιλιάδες ευρώ που εδώ και ένα χρόνο ενέκρινε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (με εισηγητή τον πρώην γιατρό του Νοσοκομείου κ. Σωτρίλλη Θωμά) για την προμήθεια συγκροτημάτων παραγωγής Οξυγόνου για να διασφαλισθεί το νησιωτικό Νοσοκομείο μας από τον οποιοδήποτε κίνδυνο έλλειψης. Πότε θα εγκατασταθούν επιτέλους τα μηχανήματα; Αυτή η καθυστέρηση δεν ζημιώνει το Νοσοκομείο;

Αντί λοιπόν η Διοίκηση του Νοσοκομείου της Ρόδου να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα, τα αφήνει να λιμνάζουν και επιδίδεται σε ένα «κυνήγι μαγισσών», στο οποίο δεν μας είχαν συνηθίσει οι προηγούμενες από αυτήν διοικήσεις. Για να επιλύσουν όλα τα παραπάνω προβλήματα διορίσθηκαν οι νέοι μας Διοικήτρια και Αναπληρωτής Διοικητής και όχι για να εξυπηρετούν μικροκομματικά συμφέροντα, ή να παρέχουν την προστασία τους σε πειθαρχικά ελεγχόμενους υπαλλήλους.

Εκείνο όμως που κυριολεκτικά «ξεχείλισε το ποτήρι», είναι η Πράξη την οποία εξέδωσε στις 6/6/2017, με την οποία μετακινούνται μαζικά και ταυτόχρονα εννέα (9) υπάλληλοι σε άλλα τμήματα, για να «βολευτούν ημέτεροι», χωρίς κανένα προγραμματισμό και εκπαίδευση και χωρίς την εισήγηση και ενημέρωση της υφισταμένης ανώτερης ιεραρχίας και των αρμοδίων προϊσταμένων των τμημάτων.

Όλα τα παραπάνω ξεκίνησαν όταν τοποθέτησε (αρχές Απριλίου) στο γραφείο της, ουσιαστικά με την ιδιότητα «Οικονομικού Συμβούλου», υπάλληλο για την οποία εκκρεμεί πειθαρχικός και ποινικός έλεγχος (έγκληση για νοθεία εγγράφου παραγγελίας προμήθειας υγειονομικών υλικών από συγκεκριμένη εταιρεία, της Προϊσταμένης νοσηλεύτριας του χειρουργείου και αντιπροέδρου του Συλλόγου μας) και αναμένονται επιθεωρητές του Υπουργείου Υγείας για φερόμενες παραβάσεις της, κατά την άσκηση των καθηκόντων της ως υπαλλήλου του γραφείου Προμηθειών της Οικονομικής Υπηρεσίας.

Η παραπάνω ενέργεια, όπως ήταν φυσικό, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, πλην όμως η Διοίκηση αντί να προστατέψει τους διαμαρτυρόμενους ιεραρχικά προϊστάμενους της υπαλλήλου, εγκατέστησε την υπάλληλο αυτή στα γραφεία της Διοίκησης σαν άτυπο «Σύμβουλο» της, ψάχνοντας πλέον Διοίκηση και «Σύμβουλος» σε αντίβαρο και για συμψηφισμό, να βρουν πειθαρχικές ευθύνες των διαμαρτυρόμενων υπαλλήλων, ονομάζοντας “οικονομικά σκάνδαλα” κάποια προ 10ετίας (και πάντως πέραν της 5ετίας) λάθη ή παραλείψεις υπαλλήλων, οφειλομένων κυρίως στην έλλειψη προσωπικού, χωρίς προσωπικό τους όφελος, προκειμένου μόνο να εκθέσει την ιεραρχία της Υπηρεσίας, η οποία έχει στοχοποιηθεί γιατί δεν είναι αρεστή κομματικά, αλλά και προηγούμενους Διοικητές, για κομματική εκμετάλλευση!!!

Βρέθηκαν διωκόμενοι και απειλούνται καθημερινά η Προϊσταμένη χειρουργείου και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας που κατήγγειλε την αλλοίωση της παραγγελίας της και μήνυσε την συγκεκριμένη υπάλληλο, η Διοικητική Διευθύντρια, ο Υποδιευθυντής Οικονομικού, ο προϊστάμενος Οικονομικού, ο υπεύθυνος γραφείου Προμηθειών, και όσοι υπάλληλοι (ανάμεσά τους και ο προϊστάμενος Γραμματείας, ταμίας του Συλλόγου μας και πρώην Πρόεδρος αυτού) αντέδρασαν για την χειρίστης μορφής έμμεση προστασία από την διοίκηση, υπαλλήλου υπό πειθαρχικό και ποινικό έλεγχο!!!

Μάλιστα κατά την απουσία της Προϊσταμένης του χειρουργείου με αναρρωτική άδεια, διατάχθηκε και έγινε απογραφή στο τμήμα της, χωρίς την παρουσία της(!!!), μήπως και βρεθεί κάτι επιλήψιμο εναντίον της και αποδυναμωθεί έτσι η βαρύτητα της καταγγελίας της στη δικογραφία που εκκρεμεί!!!

– Εμείς δεν θα ανεχθούμε άλλο αυτή την κατάσταση και αν συνεχιστεί θα κλιμακώσουμε με άλλες μορφές τις αντιδράσεις μας.. Το Υπουργείο Υγείας και η Τοπική μας Κοινωνία θα την ανεχθούν;

Πηγή: rodiaki.gr