Κατακράτηση υγρών: Δεν φταίει μόνο το αλάτι και το ποτό

Έχουμε συνδέσει την κατακράτηση υγρών με το αλάτι στη διατροφή μας. Υπάρχουν όμως και λόγοι υγείας που μπορεί να ευθύνονται.

Μπορεί να πίστευες πως η περίοδός σου είναι η αποκλειστική αιτία της κατακράτησης υγρών. Ή, ότι για το αυξημένο βάρος και το πρήξιμο στα άκρα σου φταίει ότι έφαγες πολύ αλάτι ή ήπιες αρκετό αλκοόλ.

Παρότι όλα τα παραπάνω μπορεί να σχετίζονται με την κατακράτηση υγρών, υπάρχουν και ορισμένες παθολογικές αιτίες που ίσως συνδέονται με την κατάσταση. Τρεις ακόμα παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να συνδέονται με την κατακράτηση υγρών.

Στην εγκυμοσύνη

Η πίεση που ασκεί η μήτρα στα αιμοφόρα αγγεία της λεκάνης προκαλεί συχνά συσσώρευση υγρών. Η ήπια κατακράτηση στην περίπτωση αυτή δεν είναι ανησυχητική και υποχωρεί μετά τον τοκετό.

Προβλήματα με τα νεφρά

Σε περίπτωση διαταραχής της ροής αίματος προς τα νεφρά, π.χ. λόγω νεφρικής ανεπάρκειας, το “φιλτράρισμα” δε διενεργείται σωστά και τα υγρά παραμένουν στο σώμα προκαλώντας κατακράτηση.

Καρδιαγγειακά προβλήματα

Στην καρδιακή ανεπάρκεια παρατηρείται μεταβολή στην πίεση των αιμοφόρων αγγείων, η οποία συχνά οδηγεί σε σοβαρή κατακράτηση υγρών. Στην περίπτωση αυτή συσσωρεύεται υγρό, εκτός από τα άκρα, και στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται βήχας και/ή δύσπνοια.

Πότε να μιλήσεις με το γιατρό σου

Οποιαδήποτε ξαφνική και έντονη κατακράτηση, που σημαίνει οίδημα (πρήξιμο) στα άκρα ή/και το πρόσωπο θα πρέπει να σε ανησυχήσει. Ειδικά εάν είσαι έγκυος ή πάσχεις από κάποιο χρόνιο νόσημα, θα πρέπει να μιλήσεις με το γιατρό σου καθώς μπορεί να υποδηλώνει κάποια σοβαρή επιπλοκή.

ΥΓΕΙΑ, ΑΛΑΤΙ, ΠΟΤΟ, ΚΑΤΑΚΡΑΤΗΣΗ ΥΓΡΩΝ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]