καρκίνος-του-στόματος-αυτά-είναι-τα-πρ-530889
ΥΓΕΙΑ | 07.04.2023 | 14:30

Καρκίνος του στόματος: Αυτά είναι τα πρώτα σημάδια

Ο καρκίνος του στόματος περιλαμβάνει καρκίνους στα χείλη, στην γλώσσα, στα μάγουλα, στο έδαφος του στόματος, στην σκληρή και μαλακή υπερώα, στα ούλα και στον φάρυγγα.

Όταν διαγνωστεί νωρίς, ο καρκίνος του στόματος είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί. Ωστόσο, οι περισσότεροι λαμβάνουν μια διάγνωση όταν η κατάστασή τους είναι πολύ προχωρημένη για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Τα πρώιμα σημάδια του καρκίνου του στόματος μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν και ως εκ τούτου μερικές φορές εύκολα παραβλέπονται. Ανάλογα με το πού στο στόμα αναπτύσσεται για πρώτη φορά ο καρκίνος, μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία προειδοποιητικών συμπτωμάτων.

Λόγω της συνεχούς εμπλοκής τους στη στοματική υγεία των ασθενών τους, πολλοί οδοντίατροι πραγματοποιούν έναν σύντομο προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου του στόματος ως μέρος ενός συνήθους οδοντιατρικού ελέγχου. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει εξέταση ολόκληρου του στόματος και των χειλιών, καθώς και του προσώπου και του λαιμού, για πιθανά σημάδια καρκίνου.

Εκτός από τη διατήρηση της υγείας των δοντιών και των ούλων σας, αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να επισκέπτεστε τακτικά έναν οδοντίατρο. Για να προστατευτείτε περαιτέρω, θα πρέπει επίσης να εξοικειωθείτε με τα πρώτα σημάδια καρκίνου του στόματος, ώστε να μπορείτε να πάτε άμεσα σε γιατρό σε περίπτωση που εμφανιστούν.

Συνήθη συμπτώματα καρκίνου του στόματος

Γενικά, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα για τυχόν συμπτώματα καρκίνου του στόματος που διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες. Αυτά περιλαμβάνουν:

Πληγή, ερεθισμός ή πάχυνση στο στόμα ή στον λαιμό

Ένα λευκό ή κόκκινο μπάλωμα στο εσωτερικό του στόματος

Μια αίσθηση ότι “κάτι κόλλησε στον λαιμό σας”

Βραχνάδα ή άλλες φωνητικές αλλαγές

Επίμονος βήχας

Δυσκολία στη μάσηση, στην κατάποση ή στην ομιλία

Δυσκολία στην κίνηση της γνάθου ή της γλώσσας

Μούδιασμα στο στόμα

Πρήξιμο στο σαγόνι ή στον λαιμό

Συχνές ρινορραγίες

Πόνος στο αυτί που δεν επηρεάζει την ακοή

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

πηγή: iatropedia.gr