Υγεία

Καρκίνος Πνεύμονα: Ο νέος θεραπευτικός στόχος που δίνει ελπίδα στους ασθενείς

Ερευνητές από την Ομάδα Τελομερών και Τελομεράσης του Ισπανικού Εθνικού Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο (CNIO) εκτιμούν ότι βρίσκονται κοντά σε μια θεραπευτική λύση για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Πιο συγκεκριμένα και για πρώτη φορά, μελετήθηκε η δυνατότητα θεραπείας του εν λόγω καρκίνου  με στόχο τα τελομερή, τις δομές που προστατεύουν τα άκρα των χρωμοσωμάτων και των οποίων η κατάσταση καθορίζει την ικανότητα του κυττάρου να διαιρείται επ’ αόριστον.

Τα υγιή κύτταρα μπορούν να διαιρεθούν μόνο έναν περιορισμένο αριθμό φορών κατά τη διάρκεια της ζωής ενός οργανισμού. Αντίθετα, τα καρκινικά κύτταρα είναι αθάνατα: πολλαπλασιάζονται επ’ αόριστον και ανεξέλεγκτα, και αυτό είναι το καθοριστικό χαρακτηριστικό του καρκίνου.

«Η αφαίρεση της αθανασίας από τα καρκινικά κύτταρα, θα μπορούσε να αποτελέσει μια θεραπευτική στρατηγική που δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί στη μάχη κατά του καρκίνου» επισημαίνει η επικεφαλής συγγραφέας, Maria Blasco.

Μια κατάδυση στα ενδότερα του καρκίνου

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Cell Death & Differentiation, επικεντρώθηκε στο λεγόμενο μικροπεριβάλλον του όγκου, το οποίο αποτελείται από ένα σύνολο κυττάρων και παραγόντων που περιβάλλουν τον όγκο και παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου και στην ανταπόκριση στις θεραπείες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις επιπτώσεις των δυσλειτουργικών τελομερών, ενώ μελέτησαν παράλληλα την επίδραση της ανεπάρκειας της τελομεράσης στο κυτταρικό μικροπεριβάλλον των μη μικροκυτταρικών όγκων του πνεύμονα, καθώς η τελομεράση είναι το ένζυμο που επιδιορθώνει τα τελομερή.

Τα τελομερή είναι πρωτεϊνικές δομές που βρίσκονται στα άκρα των χρωμοσωμάτων. Σε κάθε κυτταρική διαίρεση, τα τελομερή μικραίνουν μέχρις ότου, μετά από έναν ορισμένο αριθμό διαιρέσεων, η μείωση γίνεται υπερβολική και το κύτταρο σταματά να διαιρείται. Αυτό συμβαίνει στα υγιή κύτταρα, αλλά όχι στα περισσότερα καρκινικά κύτταρα.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε τι συνέβη, όταν προκάλεσαν έλλειμμα τελομεράσης στο μικροπεριβάλλον του όγκου του πνεύμονα. Κατέστρεψαν επίσης σκόπιμα τα τελομερή τους, χρησιμοποιώντας μια ένωση, την 6-thio-dG.

Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι η ανεπάρκεια της τελομεράσης και τα δυσλειτουργικά τελομερή επιβράδυναν την εξέλιξη του όγκου. Παρατήρησαν επίσης μια μείωση στην ανάπτυξη των όγκων και στην αιμάτωση του πνεύμονα, ενώ παράλληλα αύξησαν την ευπάθεια των όγκων σε βλάβες του DNA και στον κυτταρικό θάνατο. Ως αποτέλεσμα, ο πολλαπλασιασμός των καρκινικών κυττάρων και η φλεγμονή μειώθηκαν και η αντικαρκινική απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος ενισχύθηκε.

Όπως καταλήγουν οι ερευνητές, «εξετάσαμε για πρώτη φορά την επιρροή της τελομεράσης και των δυσλειτουργικών τελομερών στο μικροπεριβάλλον των όγκων του πνεύμονα. Τα αποτελέσματά μας καταδεικνύουν ότι η στόχευση των τελομερών θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική θεραπευτική στρατηγική στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα».

Πηγή: ygeiamou.gr

newsroom

Recent Posts

Φον ντερ Λάιεν: Δεν θα ανεχθούμε την ανισορροπία στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα

Η ΕΕ δεν θα ανεχθεί για πολύ καιρό την "ανισορροπία" στις εμπορικές σχέσεις της με…

11 λεπτά ago

Υπόθεση Μπελέρη: Για τις 19 Δεκεμβρίου αναβλήθηκε η δίκη

Νέα αναβολή για τις 19 Δεκεμβρίου πήρε η δίκη για την αποφυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρας Φρέντι Μπελέρη, καθώς δεν εμφανίστηκε…

12 λεπτά ago

Aθήνα: Αυτές θα είναι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Πέμπτη λόγω Ερντογάν

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν…

14 λεπτά ago

«Συναγερμός» για βρέφος που κατανάλωσε χάπια στη Θεσσαλονίκη

«Γέφυρα σωτηρίας» για τη μεταφορά βρέφους που φέρεται να κατανάλωσε χάπια, στήθηκε το απόγευμα στη…

29 λεπτά ago

Ο Δένδιας, ο Οφορίκουε και η… “ποδοσφαιρομάνα” Γκάνα

Στην Γκάνα βρέθηκε σήμερα ο Νίκος o Δένδιας για να μετάσχει στην Υπουργική Σύνοδο του…

30 λεπτά ago

Καιρός: Έρχονται ισχυρές βροχές έως το απόγευμα της Τετάρτης (περιοχές)

Καιρός: Προσοχή απαιτείται εως το απόγευμα της Τετάρτης καθώς οι βροχές που θα εκδηλώνονται στη χώρα θα είναι…

38 λεπτά ago