καρκίνος-παχέος-εντέρου-το-χάπι-που-πρ-824680
ΥΓΕΙΑ | 13.04.2021 | 15:23

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Το χάπι που προφυλάσσει

Μικρότερο κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού εξασφαλίζει η τακτική λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο Journal of the National Cancer Institute.

Τα στοιχεία από 2.500 Αμερικανούς ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου και ορθού δεν ανέδειξαν απλώς τη θετική επίδραση του ευρέως χρησιμοποιούμενου φαρμάκου αλλά ξεκλείδωσαν και τον πιθανό μηχανισμό με τον οποίο επιτυγχάνεται η θετική του δράση.

Συγκεκριμένα, η ασπιρίνη εμποδίζει την παραγωγή ενός ενζύμου από τα αιμοπετάλια που προκαλεί τη συσσωμάτωσή τους. Τα καρκινικά κύτταρα μεθίστανται μέσω αυτών των συσσωρευμένων αιμοπεταλίων.

Ο χρόνος και η διάρκεια λήψης της ασπιρίνης αποδείχτηκε καθοριστικός παράγοντας για τα μεγαλύτερα οφέλη: ασθενείς που τη λάμβανα τουλάχιστον 15 μήνες πριν τη διάγνωση των όγκων είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες μεταστάσεων.

Για τους ασθενείς που ξεκίνησαν τη λήψη της αφότου διαγνώστηκαν, τα αποτελέσματα σχετικά με τον κίνδυνο μεταστάσεων ήταν ελάχιστα μόνο καλύτερα από όσους δεν λάμβαναν καθόλου.

«Τα ευρήματα προσφέρουν μια νέα δυνατότητα σε ανθρώπους που θέλουν να αποφεύγουν τον ορθοκολικό καρκίνο ή να βελτιώσουν την μελλοντική εικόνα εφόσον ήδη ασθενούν» ανέφερε η Δρ Jane Figueiredo, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας για την Υγεία της Κοινότητας και του Πληθυσμού του Αντικαρκινικού Κέντρου Samuel Oschin της Κλινικής Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες.

Η μελέτη έδειξε ακόμη πως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως η ιβουπροφαίνη, η παρακεταμόλη και η ναπροξένη δεν σχετίστηκαν με καλύτερα αποτελέσματα.

Όπως τόνισε η Δρ Figueiredo, αυτή την περίοδο «τρέχουν» μελέτες για τη διαπίστωση του τρόπου που η ασπιρίνη πριν και μετά τη διάγνωση επηρεάζει τις πιθανότητες επιβίωσης. «Πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα. Υπάρχουν δυνητικοί κίνδυνοι από τη λήψη ασπιρίνης», σχολίασε. Η καθημερινή λήψη του φαρμάκου σχετίζεται με πιθανότητες αλλεργικών αντιδράσεων και γαστρορραγίας. «Έρευνες και συμπεράσματα όπως αυτά επαναπροσδιορίζουν την ανάγκη στάθμισης των οφελών και των κινδύνων από τους θεράποντες ιατρούς και τους ασθενείς», πρόσθεσε.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτων από καρκίνο στις ΗΠΑ, με 53.000 μόνο για την περσινή χρονιά. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, το περασμένο έτος καταγράφηκαν 104.600 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου και 43.400 του ορθού.

Πηγή: ygeiamou.g