καρκίνος-παχέος-εντέρου-ο-παράγοντας-598327
ΥΓΕΙΑ | 17.09.2021 | 12:28

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Ο παράγοντας που επηρεάζει τη νόσο

Τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα (ΤReg) είναι σημαντικά για τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τύποι ΤReg κυττάρων και οι επιστήμονες μόλις τώρα ξεκινούν να τα διαφοροποιούν και να κατανοούν τις λειτουργίες και τους ρόλους τους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Purdue και συνεργάτες τους από την Κλινική Mayo και το Πανεπιστήμιο του Chicago, λοιπόν, ανακάλυψαν ότι το γονίδιο TCF-1 ελέγχει τις λειτουργίες μιας συγκεκριμένης ομάδας των ΤReg κυττάρων. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο Nature Immunology, υποδεικνύουν ότι χωρίς το TCF-1, αυτά τα TReg κύτταρα διατηρούν τη φυσιολογική κατασταλτική τους λειτουργία, αλλά αποκτούν και επιπρόσθετες ιδιότητες και γίνονται φλεγμονώδη.

Συγκεκριμένα, γίνονται πιο δραστήρια, αυξάνουν τα καρκινικά σήματα και αποικούν συχνότερα το έντερο, με αποτέλεσμα πιο δραστικούς και επικίνδυνους καρκίνους του παχέος εντέρου. Οι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν τα ίδια TReg κύτταρα στους όγκους τους από τα οποία όμως λείπει το TCF-1. Πριν από αυτή την έρευνα, οι επιστήμονες γνώριζαν αρκετούς από αυτούς τους βασικούς ρυθμιστές, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που διερευνάται η σύνδεση ανάμεσα στο TCF-1 και τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η ανάπτυξη μελλοντικών φαρμάκων θα μπορούσε συνεπώς να επικεντρωθεί στο μονοπάτι αυτό για τη θεραπεία ή τη βελτίωση ορισμένων τύπων καρκίνου του παχέος εντέρου.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορούμε να διαχειριστούμε τον βαθμό της ανοσολογικής απόκρισης. Γι’αυτό είναι τόσο κρίσιμη η κατανόηση αυτών των TReg κυττάρων. Αν η απόκριση είναι υπερβολική, δημιουργείται αυτοάνοσο νόσημα. Αν είναι πολύ μικρή, προκαλείται καρκίνος. Τα υγιή συστήματα πρέπει να πετύχουν μια ισορροπία ανάμεσα στις αυτοάνοσες παθήσεις και τον καρκίνο και η σωστή λειτουργία των TReg κυττάρων παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό», αναφέρει ο Δρ. Majid Kazemian, επίκουρος καθηγητής βιοχημείας.

Σύντομη σύνοψη των μεθόδων

Οι επιστήμονες ξεκίνησαν να μελετούν τη σύνδεση ανάμεσα στο γονίδιο TVF-1 και τα TReg κύτταρα και ανακάλυψαν ότι όταν αφαιρούσαν το TCF-1, τα TReg κύτταρα άλλαζαν συμπεριφορά και μετατρέπονταν σε πιο φιλικά προς το έντερο και περισσότερα σε αριθμό. Μελέτησαν, επίσης, τη δραστηριότητα των TReg κυττάρων σε ποντίκια που δεν είχαν το γονίδιο και συνέκριναν τη δραστηριότητα με τα TREG κύτταρα σε ανθρώπους με καρκίνο του παχέος εντέρου.

Πηγή: ygeiamou.gr