Categories: Υγεία

Καρκίνος: Η κακή συνήθεια που αυξάνει κατά 52% τον κίνδυνο

Καρκίνος: Η κακή συνήθεια που αυξάνει κατά 52% τον κίνδυνο

Δεν είναι πάντα σαφές γιατί τα καρκινικά κύτταρα διαιρούνται και πολλαπλασιάζονται στο σώμα. Ωστόσο, τα αυξανόμενα στοιχεία συνδέουν τις κακές αποφάσεις όσον αφορά στον τρόπο ζωής με τον υψηλότερο κίνδυνο νόσησης.

Μάλιστα, μερικές αιτίες είναι γνωστές και αδιαμφισβήτητες, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος. Παρ’ όλα αυτά, η μη τήρηση ενός κανόνα υγιεινής μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου ακόμα και κατά 52%.

Η σχέση ουλίτιδας και καρκίνου

Η ουλίτιδα είναι μια πολύ συχνή πάθηση κατά την οποία τα ούλα πρήζονται, πονάνε ή μολύνονται.

Επισημαίνεται ότι η ουλίτιδα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, αλλά η συσσώρευση πλάκας στα δόντια σας από την έλλειψη βουρτσίσματος είναι η κύρια αιτία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, τα μικρόβια που βρίσκονται ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα σας μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου και του οισοφάγου.

Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ ανέλυσαν δεδομένα υγείας από δύο μεγάλες μελέτες που περιελάμβαναν σχεδόν 150.000 άνδρες και γυναίκες.
Σε 28 χρόνια παρακολούθησης, τα άτομα με ιστορικό περιοδοντικής νόσου (ούλα) είχαν 43% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του οισοφάγου και 52% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του στομάχου σε σύγκριση με άτομα των οποίων τα ούλα ήταν πιο υγιή.

Ακόμα, ο κίνδυνος ήταν ακόμα υψηλότερος σε άτομα με αρκετή σοβαρή ασθένεια των ούλων, ώστε να προκαλέσει απώλεια δοντιών.

Η εν λόγω μελέτη είναι παρατηρητική και δεν αποδεικνύει ότι η ασθένεια των ούλων προκαλεί καρκίνο.

Πάντως, η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση συνιστά να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα, να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και να κάνετε  οδοντιατρική εξέταση και καθαρισμό τακτικά, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της «Express».

πηγή: sputniknews.gr

Comments are closed.


Recent Posts

Συνάντηση Δημάρχου Ωρωπού με τον αρχηγό της ΕΛΑΣ

Ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης συναντήθηκε με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνο Σκούμα σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε…

2 λεπτά ago

Καταδίκη για Βίκυ Σταμάτη και Νίκο Ζήγρα για το «χρυσό ασφαλιστήριο»

Με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών μετατρέψιμη προς πέντε ευρώ ημερησίως, η…

9 λεπτά ago

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη φωτιά στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο

Τρόμος επικρατεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης καθώς λίγο πριν τις 15.00, μεγάλη φωτιά ξέσπασε στο Επαγγελματικό – Βιοτεχνικό Επιμελητηρίου, που…

21 λεπτά ago

ΠΟΥ για ευλογιά των πιθήκων: «Μπορούμε να την αναχαιτίσουμε αν πάρουμε τώρα τα σωστά μέτρα»

Ανώτερη αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η αναχαίτιση της ευλογιάς των πιθήκων, στις χώρες…

22 λεπτά ago

Κτηματολόγιο: Ξεκινάει η ανάρτηση στην Πιερία – Πρώτη φορά, όλα ψηφιακά

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο ενημερώνει όσες και όσους είναι κάτοχοι ακίνητης ιδιοκτησίας σε περιοχές των Καλλικρατικών Δήμων Δίου – Ολύμπου, Κατερίνης…

24 λεπτά ago

ΕΜΥ: Βροχές και καταιγίδες την Κυριακή -Δείτε σε ποιες περιοχές

Βροχές και καταιγίδες για την Κυριακή προβλέπει η ΕΜΥ, αρχικά στα δυτικά και τα βόρεια και κυρίως τις μεσημβρινές και…

25 λεπτά ago