ηπατίτιδα-σε-παιδιά-εξετάζεται-η-πιθα-850735
ΥΓΕΙΑ | 07.05.2022 | 22:00

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Εξετάζεται η πιθανότητα η αύξηση κρουσμάτων να σχετίζεται με τους σκύλους

Την ώρα που οι υγειονομικές αρχές παγκοσμίως εξετάζουν τον λόγο που έχουν αυξηθεί τα κρούσματα ηπατίτιδας, με πιθανές αιτίες να αναφέρονται τα lockdowns και οι κοινωνικές αποστάσεις, ερευνητές εξετάζουν την πιθανότητα κάποιας σχέσης μεταξύ σκύλων και της πρόσφατης αύξησης των περιπτώσεων ηπατίτιδας σε παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περισσότερα από 160 κρούσματα έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα, ωστόσο ο λόγος για αυτή την αύξηση είναι ασαφής.

Την ίδια ώρα, από τα αποτελέσματα οικογενειακών ερωτηματολογίων που έχουν συμπληρωθεί, προκύπτει ότι 64 από τις 92 περιπτώσεις εμφανίστηκαν σε οικογένειες με σκύλο ή σε αυτές που έρχονται σε επαφή με σκύλους, όπως δήλωσε η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η υπηρεσία είπε ότι «η σημασία αυτού του ευρήματος διερευνάται», αλλά «θα μπορούσε να είναι και τυχαίο, καθώς η ιδιοκτησία σκύλων είναι συνηθισμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Σημειώνεται ότι κανένας θάνατος δεν έχει σημειωθεί στην Βρετανία, όπου εντοπίστηκε αρχικά, αν και 11 παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος, με τις υγειονομικές αρχές να τονίζουν ότι ο κίνδυνος ηπατίτιδας σε αυτά είναι «εξαιρετικά χαμηλός».

Οι θεωρίες και οι τρόποι προστασίας

Η ηπατίτιδα είναι φλεγμονή του ήπατος και συνήθως προκαλείται από ιογενή λοίμωξη ή ηπατική βλάβη από το αλκοόλ. Ο ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών) και ο έμετος είναι τα πιο κοινά συμπτώματα στις περιπτώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και εμφανίζονται κυρίως σε ηλικίες κάτω των 5 ετών. Ένας κοινός ιός που ονομάζεται αδενοϊός θα μπορούσε να είναι η αιτία του κύματος και έχει ανιχνευθεί συχνότερα στα δείγματα που συλλέχθηκαν, δηλώνουν οι υγειονομικές αρχές.

Εντούτοις, όπως υποστηρίζουν, είναι ασυνήθιστο ο αδενοϊός να προκαλεί ηπατίτιδα σε υγιή παιδιά και έτσι οι ερευνητές αναζητούν πιθανή συμβολή και άλλων παραγόντων. Μεταξύ αυτών είναι και η μόλυνση από covid-19 στο παρελθόν αλλά και κάποια μετάλλαξη στο ίδιο το γονιδίωμα του αδενοϊού.

Μια άλλη θεωρία είναι ότι το lockdown και η κοινωνική απόσταση μπορεί να συμβάλλουν, καθώς τα παιδιά δεν έχουν εκτεθεί στις συνήθεις κοινές λοιμώξεις. Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τονίζει ότι η καλή υγιεινή, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στα μικρά παιδιά να πλένουν τα χέρια τους, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων που μπορούν να προκαλέσουν ηπατίτιδα.

Πηγή: Skynews