η-κατανάλωση-κόκκινου-και-επεξεργασμ-608043
ΥΓΕΙΑ | 28.03.2019 | 11:36

Η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει τη θνησιμότητα

Μια νέα μελέτη που έγινε από τους επιστήμονες στο πανεπιστήμιο Loma Linda University Health και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, δείχνει ότι η κατανάλωση κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, ιδιαίτερα από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ο Saeed Mastour Alshahrani, κύριος συγγραφέας της μελέτης και διδακτορικός φοιτητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Loma Linda, δήλωσε ότι η έρευνα συμπληρώνει ένα σημαντικό κενό που απομένει από προηγούμενες μελέτες οι οποίες εξέτασαν τα υψηλότερα επίπεδα πρόσληψης κόκκινου κρέατος και τα συγκρίνουν με τη χαμηλή πρόσληψη.

Όπως ανέφερε ο Alshahrani, ήταν αναπάντητο το ερώτημα αναφορικά με τη χαμηλή πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος όσον αφορά τη σχέση του με τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τη θνησιμότητα από τον καρκίνο σε σύγκριση με τα άτομα που δεν τρώνε καθόλου κρέας

Αυτή η μελέτη με τίτλο “Red and Processed Meat and Mortality in a Low Meat Intake Population” συμπεριέλαβε 96.000 άνδρες και γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, πιστούς της Seventh-day Adventist Church, μια Προτεσταντική εκκλησία. Οι Αντβεντιστές (Χριστιανική αίρεση που πιστεύει στην επικείμενη δεύτερη έλευση του Χριστού) είναι ένας μοναδικός πληθυσμός – περίπου το 50% είναι χορτοφάγοι, και εκείνοι που καταναλώνουν κρέας το κάνουν σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να διερευνήσουν την επίδραση των χαμηλών επιπέδων πρόσληψης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος σε σύγκριση με τη μηδενική πρόσληψη σε ένα μεγάλο περιβάλλον, όπως η Adventist Health Study.

Ο κύριος ερευνητής του της μελέτης, ο Gary E. Fraser, MD, PhD, καθηγητής της ιατρικής και της επιδημιολογίας στο Loma Linda University Health, επεσήμανε ότι αξιολόγησαν πάνω από 7.900 θανάτους ατόμων για μία περίοδο 11 ετών. Η διατροφή τους αξιολογήθηκε με επικυρωμένο ερωτηματολόγιο και τα δεδομένα για την έκβαση της θνησιμότητας ελήφθησαν από τον εθνικό δείκτη θανάτου. Από τα άτομα που κατανάλωναν κρέας, το 90% κατανάλωναν μόνο περίπου 2 ουγγιές ή λιγότερο κόκκινο κρέας ημερησίως.

Σχεδόν 2.600 από τους αναφερόμενους θανάτους οφείλονταν σε καρδιαγγειακές παθήσεις και πάνω από 1.800 ήταν θάνατοι από καρκίνο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το επεξεργασμένο κρέας (όπως το ζαμπόν και το σαλάμι) για να βελτιωθεί η γεύση χρησιμοποιούνται μέθοδοι όπως η ωρίμανση, το κάπνισμα και το αλάτισμα. Από μόνο του δεν συνδέεται σημαντικά με τον κίνδυνο θνησιμότητας, πιθανώς λόγω ενός πολύ μικρού ποσοστού του πληθυσμού που καταναλώνει το κρέας. Ωστόσο, η συνολική πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος συνδέθηκε με σχετικά υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ο Michael Orlich, PhD, επίκουρος καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και συν-συγγραφέας της παρούσας μελέτης, δήλωσε ότι αυτά τα νέα ευρήματα υποστηρίζουν ένα σημαντικό ερευνητικό έργο που έχει γίνει στο παρελθόν και επιβεβαιώνει τις πιθανές επιπτώσεις των κόκκινων και μεταποιημένων κρεάτων στην υγεία.

Όπως είπε, τα ευρήματα αυτά προσθέτουν επιπλέον αποδεικτικά στοιχεία στα ήδη υπάρχοντα που ήδη υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση κόκκινου και μεταποιημένου κρέατος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία και το προσδόκιμο ζωής.