Γλυκολικό οξύ: Πώς βοηθάει στη βελτίωση της όψης σας – Τι να προσέξετε

Μπορεί το άκουσμα της λέξης οξύ να μας φοβίζει, όμως στις κατάλληλες συγκεντρώσεις είναι απολύτως ασφαλές και κατάλληλο για κάθε επιδερμίδα, ακόμα και για την ευαίσθητη. Το γλυκολικό οξύ είναι μια υδατοδιαλυτή ουσία που προέρχεται από το ζαχαροκάλαμο και είναι το μικρότερο σε μέγεθος από τα άλφα υδροξυοξέα.

Στην ίδια οικογένεια ανήκουν το λακτικό οξύ, το μαλικό οξύ και το κιτρικό οξύ, συστατικά που χρησιμοποιούν ευρέως οι δερματολόγοι για τα χημικά peelings.

Η δράση του έχει πολλαπλά οφέλη, όμως το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι επιταχύνει την ανανέωση της επιδερμίδας, βελτιώνει τον τόνο και συμβάλλει στην αύξηση της γενικότερης λάμψης της. Ας δούμε όμως αναλυτικά γιατί αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά trends της περιποίησης.

Κάνει το δέρμα να αντανακλά το φώς

Το γλυκολικό οξύ είναι ένας εξαιρετικός παράγοντας που αποβάλλει θαμπά, νεκρά κύτταρα για να ανέβουν στην επιφάνεια νεότερα και πιο υγιή. Ουσιαστικά δηλαδή επιταχύνει τον ρυθμό ανανέωσης της επιδερμίδας, ο οποίος φθίνει με την πάροδο του χρόνου, αποκαλύπτοντας μια όψη με βελτιωμένο τόνο, υφή και χρώμα.

Συγκριτικά με άλλα ΑΗΑ, το γλυκολικό οξύ είναι το πιο αποτελεσματικό, εφόσον χάρη στο μικρό μοριακό του βάρος διεισδύει βαθύτερα στο δέρμα.

Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλες μεθόδους που τραυματίζουν το δέρμα, διαλύει αποτελεσματικά τους συνεκτικούς δεσμούς μεταξύ των νεκρών και αφυδατωμένων κυττάρων από την επιφάνεια της επιδερμίδας επιτυγχάνοντας μια απαλή απολέπιση, ανάλογα πάντα με το pH της σύνθεσης και την περιεκτικότητα του συστατικού.

Καταπολεμά την ακμή και επουλώνει τα σημάδια της

Oπως προαναφέραμε, λόγω του μικρού μοριακού βάρους, διεισδύει βαθιά στα θυλάκια των τριχών και διασπά το σμήγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σπυράκια. Γι’ αυτό θεωρείται ένα από τα καλύτερα συστατικά για τη μείωση και την επούλωση της ακμής, είτε πρόκειται για μικρά σπυράκια είτε μεγαλύτερα.

Ιδανικό είναι επίσης και για τη λιπαρή επιδερμίδα γιατί ευνοεί την εξισορρόπηση του σμήγματος και κάνει τους διεσταλμένους πόρους λιγότερο ορατούς.

«Σβήνει» χρόνια από την όψη σας

Οι ιδιότητές του διεγείρουν τη λειτουργία των ινοβλαστών με αποτέλεσμα τη γρηγορότερη και πλουσιότερη παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, τις πρωτεΐνες δηλαδή χάρη στις οποίες το δέρμα είναι σφριγηλό, ελαστικό και ανθεκτικό. Επιπλέον, η δράση του ενισχύει τα επίπεδα ενυδάτωσης και λειαίνει τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Συμβάλλει στην καταπολέμηση των σημαδιών της φωτογήρανσης

Εκτός από αντιγηραντικός παράγοντας, αποτελεί έναν σύμμαχο ενάντια στην επιβλαβή δράση των UVA ακτίνων που ευθύνονται για τις δυσχρωμίες και τις ρυτίδες.

Μελέτες από Γάλλους κοσμητολόγους έχουν δείξει ότι μια καλλυντική σύνθεση με 10% γλυκολικό οξύ μπορεί να στοχεύσει ενάντια σε διάφορους τύπους υπερμελάγχρωσης, μειώνοντας ως και 36% τις καφέ κηλίδες μέσα σε 4 εβδομάδες.

Βοηθάει τα άλλα καλλυντικά να απορροφηθούν καλύτερα

Οπως είναι εύλογο, με την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και την απόφραξη των πόρων, τα θρεπτικά συστατικά των καλλυντικών διεισδύουν βαθύτερα και πιο γρήγορα στις κατώτερες στοιβάδες της επιδερμίδας, μεγιστοποιώντας το αποτέλεσμά τους.

Home alone

Η κοσμετολογία δημιούργησε εξειδικευμένες συνθέσεις με γλυκολικό οξύ που μπορούμε να χρησιμοποιούμε στο σπίτι με ασφάλεια ώστε να επωφελούμαστε από τα ποικίλα πλεονεκτήματά του.

Που συνιστάται

* Σε συγκέντρωση κάτω του 4%:
Κάνουν ήπια απολέπιση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μία ή δύο φορές ημερησίως ανάλογα με την ισχύ και το pΗ της σύνθεσης.

* Σε συγκέντρωση από 4% ως 10%:
Το συναντάμε σε καλλυντικά νύχτας που στοχεύουν κυρίως στα ορατά σημάδια γήρανσης, όπως οι λεπτές γραμμές και η θαμπάδα

* Σε συγκέντρωση από 10% και άνω:
Συνιστάται να χορηγείται από δερματολόγους και επαγγελματίες φροντίδας της επιδερμίδας.

Τι να προσέξετε

  • Ταιριάζει σε κάθε τύπο επιδερμίδας, ανάλογα με την περιεκτικότητά του. Ωστόσο αν το δέρμα μας είναι ευαίσθητο, έχουμε ροδόχρου ακμή, ευρυαγγείες, φωτοευαισθησίες ή φωτοαλλεργίες, καλό είναι να συμβουλευτούμε τον δερματολόγο μας πριν ξεκινήσουμε την εφαρμογή του,
  • Δεν το απλώνουμε γύρω από την περιοχή των ματιών,
  • Προτιμάμε να το εντάσσουμε στη βραδινή μας περιποίηση, ενώ το πρωί χρησιμοποιούμε απαραιτήτως υψηλό δείκτη αντηλιακής προστασίας,
  • Να θυμόμαστε ότι η υπερβολική χρήση του, όπως και οποιουδήποτε απολεπιστικού παράγοντα, μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα ή ερεθισμό.

Πηγή: vita.gr

ΥΓΕΙΑ, ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΑΚΜΗ, ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ, ΓΛΥΚΟΛΙΚΟ ΟΞΥ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!