γιατροί-επικίνδυνες-οι-συνθήκες-νοση-392682
ΥΓΕΙΑ | 19.03.2021 | 16:02

Γιατροί: Επικίνδυνες οι συνθήκες νοσηλείας των ασθενών με Covid στο ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο

Επικίνδυνες χαρακτηρίζουν οι ειδικευόμενοι γιατροί τις συνθήκες νοσηλείας των ασθενών με Covid στο Ψ.Ν.Α. Δρομοκαΐτειο, τόσο για τους ίδιους όσο και για το προσωπικό.

Στην επιστολή τους προς τη διοίήκηση του νοσοκομείου  και τους υπεύθυνους φορείς, αναφορικά με τη διαχείριση πανδημίας COVID-19 στο Ψ.Ν.Α. Δρομοκαΐτειο, αναφέρουν τα εξής:

Αξιότιμες κυρίες & αξιότιμοι κύριοι,

Κατόπιν της αύξησης των κρουσμάτων της πανδημίας πανελλαδικά, αλλά και στο Ψ.Ν.Α. Δρομοκαΐτειο, παρατηρώντας τη διαχείριση της πανδημίας στο Νοσοκομείο μας και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την απουσία οποιασδήποτε σχετικής ανακοίνωσης από τους αρμόδιους φορείς, προχωρήσαμε οι Ειδικευόμενοι του Ψ.Ν.Α. Δρομοκαΐτειο σε συζητήσεις και διαδικτυακή συνέλευση στις 16.3.2021 και καταγράφουμε τα κάτωθι:

Στις 11.3.2021 η Ψυχογηριατρική κλινική μετατράπηκε -ανεπίσημα- σε κλινική COVID-19, για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ασθενών μας που βρέθηκαν θετικοί στον SARS-COV-2. Ωστόσο, από την ενέργεια αυτή προκύπτουν πλείστοι προβληματισμοί καθώς:

• Η αυξημένη ανάγκη παρακολούθησής τους, δεν συνοδεύτηκε από 24ωρη κάλυψη από ειδικευμένο Παθολόγο ή ιατρό συναφούς ειδικότητας για την αντιμετώπιση της SARS-COV-2 λοίμωξης, ούτε από παράλληλη 24ωρη λειτουργία του μικροβιολογικού και ακτινολογικού εργαστηρίου.

• Στις οδηγίες του ΕΟΔΥ περιγράφεται για τις κλινικές COVID-19 η αναγκαιότητα για «συγκεκριμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό για τη φροντίδα των ασθενών». Στο Ψ.Ν.Α. Δρομοκαΐτειο, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό δεν είναι ούτε συγκεκριμένο, αφού μέχρι πρότινος, νοσήλευε και εξέταζε μονάχα τους ψυχογηριατρικούς ασθενείς του Νοσοκομείου μας, ούτε εκπαιδευμένο.

Σημειώνουμε όχι μόνο την απουσία ειδικευμένου λοιμωξιολόγου και ειδικής εκπαίδευσης, αλλά και ότι στην παρούσα φάση, την κλινική στελεχώνουν συνάδελφοι ειδικευόμενοι ψυχιατρικής με γνωστική ανεπάρκεια στη διαχείριση ασθενών με λοίμωξη COVID-19 και των επιπλοκών της.

Οι ειδικευόμενοι Ψυχιατρικής του ΨΝΑ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟΥ εκφράζουμε τη μεγάλη ανησυχία μας σχετικά με τις επισφαλείς συνθήκες νοσηλείας των ασθενών μας καθώς και τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας μας.

Μέχρι εχθές, νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο μας 17 ασθενείς Covid (+), 9 ασθενείς Covid (+) έχουν διακομισθεί σε άλλα νοσοκομεία ενώ 1 (μία) ασθενής Covid (+) απεβίωσε.

Οι ασθενείς αυτοί στην πλειοψηφία τους είναι γηριατρικοί (άνω των 65) με ψυχιατρικές και πολλαπλές παθολογικές συννοσηρότητες, ενώ σήμερα προστέθηκαν επιπλέον 11 (έντεκα) από την κλινική οξέων “Σύγγρειο”. Στον παρόντα χρόνο η διασπορά βρίσκεται εν εξελίξει, με σύνολο νοσηλευομένων Covid (+) 28 (είκοσι οκτώ) και η κατάσταση χαρακτηρίζεται ανεξέλεγκτη.

Οι ασφυκτικές συνθήκες που επικρατούν στο ΕΣΥ αυτή τη στιγμή εξαναγκάζουν τους ασθενείς αυτούς να παραμένουν στο χώρο του νοσοκομείου μας και να μη δύναται η διακομιδή τους στα γενικά νοσοκομεία για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Οι συνθήκες νοσηλείας των ασθενών με Covid (+) στο ΨΝΑ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ κρίνονται από όλους μας ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ τόσο για τους ίδιους όσο και για το προσωπικό.

Επικαλούμενη εκβιαστικά τη συνείδησή μας, τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας και οποιοδήποτε άλλο ηθικολογικό σόφισμα, η Διοίκηση του νοσοκομείου μας προσπάθησε να μας επιβάλλει να εφημερεύσουμε υπό συνθήκες απόλυτης επισφάλειας, καταστρατηγώντας έτσι κάθε εργασιακό μας δικαίωμα, θέτοντας ταυτοχρόνως τους ασθενείς σε αδιαμφισβήτητο κίνδυνο.

Η ιατρική υποστήριξη ασθενών με Covid (+), οι οποίοι αιφνιδίως μπορεί να παρουσιάσουν αναπνευστική ανεπάρκεια, θρομβώσεις και να καταλήξουν, προτείνεται από τη Διοίκηση να γίνεται στις εφημερίες αποκλειστικά από ειδικευόμενους Ψυχιατρικής.

Το έργο με το οποίο επιφορτίζονται ολόκληρα τμήματα στα γενικά νοσοκομεία, καλείται να το φέρει εις πέρας ένας μη ειδικευμένος γιατρός, και μάλιστα μη συναφούς ειδικότητας για την αντιμετώπιση της εν λόγω λοίμωξης. Η ανάγκη και άλλων ειδικοτήτων για τη σωστή λειτουργία του νοσοκομείου αναδεικνύεται και πάλι. Οι Παθολόγοι του νοσοκομείου είναι λιγοστοί (τρεις), εκ των οποίων ένας δεν εφημερεύει αποκλειστικά στο νοσοκομείο μας, ενώ η σύμβαση της μίας γενικής ιατρού λήγει στο άμεσο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να μην επαρκούν για την κάλυψη των εφημεριών. Τελευταία, βρίσκονται και επιφορτισμένοι με επιπλέον καθήκοντα (π.χ. εμβολιασμούς) περιορίζοντάς τους στη βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν.

Ακόμα, η υποστήριξη που θα μπορούσαμε να παράσχουμε είναι ελλιπέστατη, καθώς λείπει ο αναγκαίος υλικοτεχνικός εξοπλισμός και η απαραίτητη εκπαίδευση. Οι ασθενείς αυτοί χρήζουν καθημερινούς τακτικούς εξειδικευμένους ελέγχους, με το ενδεχόμενο της κατεπείγουσας παρέμβασης να είναι μόνιμα παρόν. Στο νοσοκομείο μας, τα αιματολογικά – μικροβιολογικά και ακτινολογικά εργαστήρια λειτουργούν μόνο κατά τις πρωινές ώρες, ενώ δεν υπάρχει μηχάνημα αερίων ή αξονικός τομογράφος. Κανένα νοσοκομείο δε θα αναλάμβανε ασθενείς υπό αυτές τις συνθήκες.

Σημειώνεται ότι απουσιάζει η δυνατότητα μοριακού (PCR) ελέγχου στο σύνολο των εισαγωγών, έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, με αποτέλεσμα να ευοδώνεται συνεχώς η διασπορά της νόσου εντός του νοσοκομείου. Επιπροσθέτως ανεπαρκείς είναι οι ποσότητες σε

• στολές με μακριά μανίκια non-woven ενισχυμένες,

• γυαλιά οφθαλμικής προστασίας,

• ασπίδες προστασίας προσώπου και

• μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2/FFP3/Ν95/ΚΝ95) για τη προφύλαξη του προσωπικού και τη μη διασπορά της νόσου.

Ζητούμε από την Διοίκηση του Ψ.Ν.Α Δρομοκαΐτειο να εξασφαλίσει τα απολύτως αυτονόητα για την καλή έκβαση των ασθενών μας και την προστασία μας, τουτέστιν:

1. 24ωρη κάλυψη του νοσοκομείου με ενεργή εφημερία από ειδικευμένο Παθολόγο ή συναφούς ειδικότητας Ιατρό για την αντιμετώπιση της SARS-COV-2 λοίμωξης με πρόσληψη προσωπικού εφόσον το υπάρχον προσωπικό δεν αρκεί,

2. 24ωρη λειτουργία των αιματολογικών και ακτινολογικών εργαστηρίων,

3. Ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση με πλήρωμα με 2 διασώστες,

4. Άμεσος εξοπλισμός με όλα τα αναγκαία υλικοτεχνικά μέσα (παροχή O2, στολές προστασίας, μηχανήματα αερίων, μάσκες, αξονικός τομογράφος κλπ), σύμφωνα πάντα με τις τρέχουσες οδηγίες των αρμόδιων υγειονομικών φορέων, και

5. Γραπτή επίσημη απάντηση και δέσμευση στα ανωτέρω.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα ανωτέρω αναμένουμε την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων μας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση αρνούμαστε συλλογικά να συμμετέχουμε στον πρόχειρο σχεδιασμό και στο ασύντακτο άνοιγμα και λειτουργία Covid κλινικής, όπως η Διοίκηση του Ψ.Ν.Α Δρομοκαΐτειο προτείνει.