Categories: Υγεία

Για ποιους ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια -Τι πρέπει να ξέρετε

Για ποιους ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια -Τι πρέπει να ξέρετε

Ο εμβολιασμός στην Ελλάδα προχωράει με εντατικούς ρυθμούς και πλέον όσοι είναι 40-44 ετών θα έχουν την δυνατότητα να διαλέξουν εμβόλιο, μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr.

Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα ανοίγει σήμερα, Παρασκευή (21/5) και η επιλογή των εμβολίων θα γίνεται, όταν ο ενδιαφερόμενος πηγαίνει να κλείσει το ραντεβού.

  • Pfizer/BioNTech
  • Moderna
  • Johnson & Johnson

Σημειώνεται, ότι το εμβόλιο της AstraZeneca χορητείται μόνο στις ηλικίες 30-39.

Επίσης, ανάλογα με την εξέλιξη των ραντεβού στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, θα δοθεί η επιλογή προγραμματισμού ραντεβού και στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες για όλα τα εμβόλια το προσεχές διάστημα.

Ανοσία εμβολίων

Ακολουθούν τα ποσοστά ανοσίας που προσφέρει το κάθε εμβόλιο, όπου θα χρησιμοποιηθεί για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 40-44:

Pfizer/BioNTech: Προσφέρει ανοσία 52% επτά ημέρες μετά την 1η δόση, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 89% ύστερα από μια ακόμη εβδομάδα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Pfizer, επτά ημέρες μετά τη 2η δόση, η αποτελεσματικότητα φτάνει στο 91,3% έναντι της ήπιας νόσου COVID-19 και 95,3% έναντι της σοβαρής.

Moderna: Η αποτελεσματικότητα φθάνει στο 92% 14 ημέρες μετά την 1η δόση, ενώ 14 ημέρες από τη 2η δόση, η αποτελεσματικότητα αγγίζει το 94,1%, ενώ η προστασία έξι (6) μήνες μετά τη 2η δόση ανέρχεται σε 90% έναντι της ήπιας νόσου COVID-19 και στο 95% για σοβαρή.

Johnson & Johnson: Η προστασία αρχίζει μετά από 14 ημέρες, ενώ η αποτελεσματικότητά του έναντι των σοβαρών επιπτώσεων της νόσου COVID-19, μετά τις 28 ημέρες, αγγίζει το 85%. Μετά από 49 ημέρες, το εμβόλιο έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει σχεδόν πλήρως τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τον κίνδυνο θανάτου.

Ραντεβού για εμβολιασμό

Ακολουθούν οι δύο τρόποι, με τους οποίους μπορεί κάποιος να κλείσει ραντεβού εμβολιασμού:

  1. Πολίτες που δεν έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση

Ο πολίτης μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας αποστέλλοντας στο 13034 γραπτό μήνυμα (SMS) με το ΑΜΚΑ και το επώνυμό του (ΑΜΚΑ κενό Επώνυμο). Άμεσα, ο πολίτης θα λάβει γραπτό μήνυμα, που θα τον ενημερώνει εάν είναι δικαιούχος εμβολιασμού με βάση την πληθυσμιακή προτεραιοποίηση του εθνικού σχεδίου εμβολιασμών. Στη συνέχεια, ο πολίτης μπορεί να εισέλθει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εμβολιασμού COVID-19 (emvolio.gov.gr) για να προγραμματίσει το ραντεβού του.

  1. Πολίτες που έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση

Οι πολίτες που έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση (μέσω της πλατφόρμας ehealth.gov.gr), και εφόσον θα καθίστανται δικαιούχοι εμβολιασμού, θα λάβουν ένα γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τους από τον αριθμό 13034, που θα τους ειδοποιεί ότι έχει πραγματοποιηθεί προ-κράτηση ραντεβού. Το γραπτό μήνυμα θα αναφέρει τον Κωδικό Ραντεβού, την ημερομηνία και ώρα εμβολιασμού και το προτεινόμενο εμβολιαστικό κέντρο. Ως εμβολιαστικό κέντρο προ-επιλέγεται το πλησιέστερο διαθέσιμο με βάση τον Ταχυδρομικό Κώδικα που έχει δηλωθεί.

Ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να επιβεβαιώσει ή να τροποποιήσει το προ-κρατημένο ραντεβού του εντός 120 ωρών. Η επιβεβαίωση του προ-κρατημένου ραντεβού δύναται να γίνει από τον πολίτη με έναν από τους δύο εξής τρόπους:

Με αποστολή του Κωδικού Ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στο 13034. Σε περίπτωση που ο χρήστης δεν πληκτρολογήσει σωστά τον Κωδικό Ραντεβού (λόγου χάρη, εξαιτίας τυπογραφικού λάθους), θα λάβει απαντητικό SMS που θα τον ενημερώνει ότι ο Κωδικός Ραντεβού είναι λανθασμένος.

Με είσοδο στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και επιβεβαίωση του προ-κρατημένου ραντεβού.

Για την τροποποίηση του προ-κρατημένου ραντεβού του, ο πολίτης εισέρχεται στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr εντός 120 ωρών από τη στιγμή που έλαβε το ενημερωτικό SMS από τον αριθμό 13034. Εκεί ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να δει και να τροποποιήσει όπως προτιμά το ραντεβού του, σύμφωνα με τις διαθεσιμότητες ανά εμβολιαστικό κέντρο και να το επιβεβαιώσει.

Σημειώνεται, ότι σε περίπτωση που ο πολίτης δεν επιβεβαιώσει το ραντεβού του (με ή χωρίς τροποποίηση) εντός 120 ωρών απελευθερώνεται η προ-κράτηση και ο πολίτης έχει τη δυνατότητα μετέπειτα να προγραμματίσει νέο ραντεβού μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr.

Comments are closed.


Recent Posts

Μητσοτάκης: Με τη νέα νίκη της ΝΔ θα προστατευτεί η Δημοκρατία

Στο βήμα της Βουλής βρίσκεται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα πλαίσια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας που…

4 λεπτά ago

ΕΟΦ: Προειδοποίηση για επικίνδυνο προϊόν αδυνατίσματος

Να μην αγοράζουν ή κάνουν χρήση επικίνδυνου προϊόντος αδυνατίσματος, καλεί τους καταναλωτές ο ΕΟΦ. Αναλυτικά η ανακοίνωση: "Ο ΕΟΦ, κατόπιν…

6 λεπτά ago

Κύπρος: Άγρια δολοφονία 16χρονης στα Κατεχόμενα!

Σοκαρισμένη παρακολουθεί η κοινή γνώμη στα κατεχόμενα τις εξελίξεις αναφορικά με τη στυγερή δολοφονία της 16χρονης Ζεχιέ Χελίν Ρεσούρ που…

14 λεπτά ago

Δήμος Παιανίας: Δήλωση-απάντηση της αντιδημάρχου Παιδείας Κλειούς Ανδρέου

Απάντηση στους «ενεργούς πολίτες του πληκτρολογίου» που κάνουν υποδείξεις με στόχο το όποιο μικροπολιτικό προσωπικό όφελος, δίνει η αντιδήμαρχος Παιδείας…

15 λεπτά ago

Πάτρα: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ο άντρας που έπεσε από τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου

Χωρίς τις αισθήσεις του εντοπίστηκε πριν λίγη ώρα ένα άτομο το οποίο νωρίτερα είχε πέσει στο κενό από τη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου.…

18 λεπτά ago

Προσλήψεις 6 ατόμων στην ΕΦΑ Σερρών

Η ΕΦΑ Σερρών γνωστοποιεί την πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού και λοιπών ειδικοτήτων, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για την…

22 λεπτά ago